Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

EEC 2019: Nowel przygotowuje się do trzeciej zmiany pokoleniowej (wywiad)

Sukcesja pozwala nie tylko zachować nieprzerwane działanie firmy, lecz także zachować jej spójność. Z drugiej strony przekazanie władzy w ręce kolejnej generacji pozwala utrzymać dynamikę rozwoju, otwartość na innowacje, nowe technologie oraz elastyczność operacyjną. W Nowel proces zmiany pokoleniowej formalnie jeszcze się nie zakończył - mówi Michał Zajezierski, wiceprezes Nowel.

EEC 2019:  Nowel przygotowuje się do trzeciej zmiany pokoleniowej (wywiad)
Michał Zajezierski, wiceprezes Nowel, będzie prelegentem debaty Zmiana pokoleniowa w biznesie, która odbędzie się 14 maja 2019 roku w ramach Europejskiego Kongresu Gospodarczego

Michał Zajezierski będzie prelegentem debaty "Zmiana pokoleniowa w biznesie", która odbędzie się 14 maja w ramach Europejskiego Kongresu Gospodarczego (AGENDA wydarzenia). 

Portalspozywczy.pl: Rodzina Nowakowskich-Zajezierskich związana jest z piekarnictwem od 1925 roku, czyli prawie 100 lat. Jak w tym czasie rozwijało się piekarnictwo w Polsce?

Michał Zajezierski, wiceprezes Nowel: Piekarnictwo w Polsce w XX wieku opierało się przede wszystkim na małych, rodzinnych, rzemieślniczych zakładach. Często mieściły się w tych samych budynkach, w których mieszkali właściciele. W przypadku naszej firmy było podobnie. Mój pradziadek, Antoni Nowakowski, założył pierwszą piekarnię pod Warszawą i przez lata wypiekał w niej chleb dla lokalnej społeczności. W końcu lat 60. XX wieku zakład przejął jego najstarszy syn – Stanisław – mój dziadek, wraz z babcią Wacławą, którzy pod okiem pradziadka rozwijali swoje piekarskie umiejętności. W latach 80. do Stanisława Nowakowskiego dołączyła córka Elżbieta, czyli moja mama, z mężem Jerzym Zajezierskim, i młodszym rodzeństwem, Mariolą i Jackiem, którzy na początku transformacji założyli własne przedsiębiorstwa. Piekarnię dziadka, znajdującą się na parterze kamienicy przy ul. Daszyńskiego w Nowym Dworze Mazowieckim, pamiętam doskonale – w dzieciństwie mieszkałem z rodzicami tuż nad nią.

Wiele aspektów pracy piekarza nie zmieniło się przez niemal 100 lat i mimo rozwoju technologii, wciąż ma ona wiele wspólnego z rzemieślniczym wypiekaniem chleba. Zawód piekarza był przekazywany z pokolenia na pokolenie, tak samo jak sprawdzone receptury i metody prowadzenia ciasta, wytwarzanego na naturalnym zakwasie. Początkowo ciasto wyrabiano ręcznie, z czasem pojawiły się stalowe dzieże z mieszadłami, bo zwiększyło się zapotrzebowanie na pieczywo i ręczne mieszanie ciasta stawało się zbyt ciężkie.

Lata 90. XX wieku przyniosły istotne zmiany w rozwoju branży. Do tego czasu piekarnie zaopatrywały przede wszystkim lokalnych mieszkańców. W latach 90. nasza rodzina, wzorując się na europejskich trendach opracowała i wprowadziła na rynek gamę pieczywa mrożonego, co pozwoliło zwiększyć skalę produkcji oraz wprowadzić firmę na nowe rynki. Od tego czasu możemy mówić o początkach automatyzacji produkcji. Aktualnie w Nowel każdego dnia wypiekamy ok. 240 ton pieczywa na dobę, wciąż korzystając z zakwasu przeniesionego ze starej piekarni oraz z rodzinnych receptur.

więcej informacji:

sukcesja RSS ALERT    /    sukcesja w firmach rodzinnych RSS ALERT    /    Michał Zajezierski RSS ALERT    /    Nowel RSS ALERT    /    piekarnictwo RSS ALERT    /    EEC 2019 RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.87.147.184
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.