REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Ekolodzy chcą powstrzymać chemizację rolnictwa

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 09-04-2013, 08:23

Greenpeace opublikował dziś raport naukowy, będący przeglądem czynników, które przyczyniają się do ginięcia owadów zapylających w Europie. Autorzy pracy zwracają uwagę na istotne ekonomiczne i ekologiczne znaczenie zdrowych populacji pszczół i podkreślają pilną potrzebę wyeliminowania szkodliwych dla nich pestycydów. Wyłączenie ich ze stosowania w rolnictwie byłoby kluczowym i efektywnym pierwszym krokiem na drodze do ochrony pszczół i zabezpieczenia procesu zapylania, mającego elementarne znaczenie dla istnienia ekosystemów i produkcji żywności. Publikacja raportu to początek nowej kampanii Greenpeace w Europie.

REKLAMA

W raporcie „Spadek populacji pszczół - przegląd czynników zagrażających owadom zapylającym i rolnictwu w Europie" przedstawiono problem globalnego ginięcia pszczelich populacji, będącego efektem wpływu wielu czynników, takich jak choroby i pasożyty, zmiany klimatu i rolnictwo przemysłowe. Dowody naukowe wskazują tę ostatnią przyczynę jako szczególnie istotną ze względu na duże ilości środków chemicznych wykorzystywanych we współczesnym rolnictwie, a zwłaszcza pestycydów z grupy neonikotynoidów, których negatywny wpływ na owady zapylające jest dobrze udokumentowany. Substancje te oprócz wywoływania ostrych zatruć, prowadzących bezpośrednio do śmierci pszczół, wykazują również tzw. działanie subletalne. Oznacza to, że nie powodując bezpośrednio śmierci owada, przyczyniają się do niej pośrednio, poprzez zaburzenie czynności fizjologicznych, uszkodzenie układu nerwowego, zakłócenie komunikacji i procesu uczenia się, np. pszczoły mające kontakt z neonikotynoidami często nie znajdują drogi powrotnej do ula lub na pole będące miejscem zbierania pokarmu. Ponadto obniżona odporność pszczół oraz dziko żyjących zapylaczy na choroby i pasożyty, jest również związana z ich wystawieniem na działanie toksycznych chemikaliów, a należy pamiętać, że bez pszczół kondycja ekosystemów, rolnictwa i proces produkcji żywności, będą poważnie zagrożone.

 - Nauka mówi jasno - negatywny wpływ pestycydów na pszczoły dalece przewyższa zakładane korzyści z ich stosowania. Pszczoły i dzikie zapylacze są zbyt cenne byśmy mogli pozwolić sobie na ich utratę. Unia Europejska po prostu nie może dłużej czekać z decyzjami. Niestety póki co, mimo starań m.in. Komisji Europejskiej, nie udało się wprowadzić zakazu używania tych niebezpiecznych substancji. Zbyt silny okazał się lobbing ich producentów - wielkich, międzynarodowych korporacji agrochemicznych, takich jak BASF, Bayer i Syngenta - mówi Katarzyna Jagiełło, koordynatorka kampanii „Zrównoważone Rolnictwo" w polskim Greenpeace.

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • konsument 10-04-2013, 18:13:
Posłuchaj no ty korea nie wiem, ale wszystko wskazuje, że ty to ta północna korea. Chłopie gdzie ty chodziłeś do szkoły. Chwalenie się publicznie brakiem wiedzy jest totalną głupotą i brakiem rozwagi, aby nie powiedzieć, że bezmózgowiem. Czy ty w ogóle wiesz, co napisałeś? Co to są pestycydy? Jeśli kukurydza, bo tylko w Europie możemy mówić o jednej roślinie i w dodatku tylko z genem M810by, to nie trzeba stosować, to o czym napisałeś, niedouczony człowieku. Żebyś, choć trochę miał rozumu to byś zrozumiał, że straty plonu są na zwykłej kukurydzy sięgające nawet 2 tony na ha w stosunku do tej samej odmiany tylko z genem M810bt. A w dodatku w miejscach uszkodzenia na kukurydzy konwencjonalnej przez omacnicę prosowiankę rozwijają się grzyby z rodzaju fuzarium, które wytwarzaj mikotoksyny, które u człowieka i zwierząt wytwarzają choroby nowotworowe. Dużo już na to wskazuje, że jesteś już porażony i pewnie będziesz potrzebował leków z generacji biotechnologicznej – pamiętaj o tym!!!!!!!!!!!!!!!
  • H 09-04-2013, 16:02:
DLACZEGO EKOLODZY MILCZA NA TEMAT CHEMITRAILS- OPRYSKOW NIEBA TRUCIZNAMI ,POD PLASZCZYKIEM GLOBALNEGO OCIEPLENIA.
TO JEST DOPIERO LUDOBOJSTWO- ZEBY NIKT NIE DOZYL 67 LAT EMERYTURY. OSTATNIO JEST EPIDEMIA RAKA
  • karea 09-04-2013, 15:02:
do Europejczyka
Przy GMO stosuje sie pestycydy a dana odmiana jest odporna na dany środek chemicznych, więc nie pisz bzdur albo chemizacja albo GMO. Warto poczytać po co stosuje się GMO. Dane już dawno potwierdziły, że uprawy GMO nie są bardziej wydajne od tradycyjnych, więc nie rozwiązują problemu głodu. Zacznijmy mniej wyrzucać jedzenia a głodu nie będzie.

Zobacz wszystkie komentarze (4)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 147) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH