Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Eksperci: Pogoda staje się coraz większym koszmarem dla rolników

  • Autor: www.portalspozywczy.pl, Paulina Bełżecka
  • Data: 14-02-2012, 16:13
Eksperci: Pogoda staje się coraz większym koszmarem dla rolników
Fot. zelaznastudio.pl

Pogoda od zawsze była istotnym czynnikiem w rolnictwie i stanowiła najbardziej niepewny element dla produkcji rolnej. Jednak w ostatnim czasie jej wpływ staje się coraz większy i coraz bardziej nieprzewidywalny. Znaczenie niespodziewanych, ekstremalnych warunków pogodowych zwiększa się w obliczu globalizacji w rolnictwie.

- Istotnym problemem dla rolników, który nasila się na świecie od kilku lat, jest fenomen zmieniających się warunków klimatycznych. Jak wielki wpływ pogoda ma na rynki rolne pokazał przykład Rosji, kiedy w sezonie 2010/2011 produkcja zbóż w Rosji spadła z blisko 100 mln ton w poprzednim sezonie, do niewiele ponad 60 mln ton. To pokazuje, jak wielkim dobrodziejstwem może być dla rolnika pogoda lub jak wielkim nieobliczalnym koszmarem - mówi Janusz Kobryner, niezależny ekspert rynku zbóż, w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl.

Jego zdaniem, przykładem może być susza, która wystąpiła w niektórych rejonach Polski jesienią ubiegłego roku. Do końca grudnia 2011 obserwowano niedostateczną ilość wilgotności wynikającą z braku opadów deszczu oraz śniegu.

Rafał Mładanowicz, prezes Krajowej Federacji Producentów Zbóż ocenia, że jesienna susza mogła wyrządzić duże szkody w zasiewach zbóż ozimych w Polsce.

- Może się okazać, że z powodu suszy jesiennej, która w niektórych rejonach Polski była niespotykana od 70 lat, o około 15 proc. wzrosną koszty związane z przesiewaniem plantacji. W dużej ilości gospodarstw było nawet do 40 proc. tzw. gołej ziemi, która nie miała żadnej pokrywy roślin, bo ziarna nie skiełkowały lub jak skiełkowały to wyschły. Już widzimy, że dużo gospodarstw będzie musiało na wiosnę wprowadzić nowe nasiona do gleby, czyli nasiać jeszcze raz, tym razem zboża jare - mówi Rafał Mładanowicz, w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl.

Jego zdaniem, są to ważne zagrożenia - świadczy o tym fakt, że na przykład rzepak czy zboża, które pozostały po jesiennej suszy, mają bardzo wysoko zaawansowane fazy rozwojowe. A powinny być o połowę mniejsze. To stwarza zagrożenie patogenami na wiosnę, na przykład grzybami. Prawdopodobnie rolnicy będą musieli przeprowadzić dodatkowy zabieg fungicydowy.

- Już niektóre gospodarstwa wykonały jeden dodatkowy zabieg - tam gdzie rośliny miały dużą ilość wilgoci rolnicy mieli wybujałe plantacje i musieli je regulować regulatorem wzrostu, czy środkami grzybobójczymi. Z drugiej strony patrzyło się na pola, gdzie nie było nic - mówi Rafał Mładanowicz.

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • qwertowiec 15-02-2012, 22:58:
1-2 tygodnie przy założeniu że się ociepli i delikatnie ruszy wegetacja (czytać: co martwe zacznie zwyczajnie gnić).
  • rolnik z zamojszczyzny 14-02-2012, 16:58:
Panie Prezesie niech Pan nie zapomina o mrozach , rośliny osłabione suszą były bardziej wrażliwe na mróz,efekty będą widoczne za 1--2 tygodnie

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 834) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH