Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Eksperci: Poprawa jakości ziemi uprawnej pomaga wychwycić CO2

  • Autor: PAP
  • Data: 18-11-2017, 09:35
Eksperci: Poprawa jakości ziemi uprawnej pomaga wychwycić CO2
fot. shutterstock

Poprawa gospodarowania ziemią uprawną może wpłynąć na wychwycenie dodatkowej ilości CO2, równoważnej wielkości emisji z sektora transportowego, który należy do najbardziej zanieczyszczających środowisko - twierdzą eksperci.

"Zdrowsze gleby gromadzą więcej węgla i dają więcej żywności" - podał cytowany w środę przez Reutera Louis Verchot z Międzynarodowego Centrum Rolnictwa Tropikalnego z siedzibą w Kolumbii. Verchot jest jednym z autorów badań opublikowanych we wtorek w dzienniku "Nature's Scientific Reports". Publikacja dostępna jest online.

Gleba w naturalny sposób absorbuje z atmosfery węgiel w procesie sekwestracji, dzięki czemu nie tylko maleje ilość szkodliwych gazów cieplarnianych, ale również zwiększa się żyzność ziemi.

Sekwestrowanie węgla polega na zwiększaniu zawartości materii organicznej w glebie poprzez stosowane nawozów naturalnych, nawożenie resztkami pożniwnymi, kompostem. Sekwestrację daje także sama uprawa roślin, które w procesie fotosyntezy pobierają z powietrza dwutlenek węgla i wykorzystują go do budowy związków organicznych.

Lepsze gospodarowanie glebami może zdaniem autorów badań zwiększyć zawartość węgla w górnej warstwie gleby do 1,85 gigaton rocznie - czyli mniej więcej tyle, ile wynosi globalna suma emisji z transportu na świecie.

"Inwestycje w lepsze gospodarowanie glebą zwiększą produktywność rolnictwa i jego odporność na przyszłe szoki i stresy" - powiedział Verchot.

Wymienił wykorzystanie kompostu, zatrzymywanie materii organicznej w glebie i jak najmniejsze jej zakłócanie oraz płodozmian uwzględniający warzywa. Środki te mogą pomóc przywrócić glebie obecność materii organicznej (zawierającej węgiel).

Dodał, że ilość węgla zmagazynowanego w glebie użytkowanej w ten sposób to ekwiwalent od 3 do 7 mld ton dwutlenku węgla.

Sama tylko zmiana praktyk gospodarczych na roli zaowocuje sekwestracją. Według Verchota USA emitują około 5 mld ton dwutlenku węgla rocznie, czyli mniej więcej tyle, ile można co roku poddać sekwestracji dzięki wprowadzeniu zmian w rolnictwie.

Opublikowane badania wskazują, że największy roczny potencjał do wiązania węgla przez glebę mają Stany Zjednoczone, a po nich Indie, Chiny, Rosja i Australia, pod warunkiem, że poprawi się tam gospodarowanie glebami.

Sekwestracje węgla można też stosować intensywnie w części Afryki Południowej, w Etiopii i Sudanie.

Warstwa gleby na Ziemi zawiera więcej węgla niż znajduje się go łącznie w atmosferze Ziemi i roślinności. Jednak kiedy gleby ulegają degradacji lub są nadmiernie eksploatowana, uwięziony w nich dwutlenek węgla wraca do atmosfery, zwiększając sumę emisji gazów cieplarnianych.

W wyniku erozji, wypłukiwania przez deszcze oraz mechanizacji rolnictwa i innych procesów zdegradowana jest - według FAO - jedna trzecia gleb na Ziemi. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 715) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH