Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekspert: GMO to nie tylko modyfikowana kukurydza i ziemniak

  • Autor: PAP
  • Data: 13-05-2012, 12:19

Organizmy modyfikowane genetycznie (GMO) to nie tylko modyfikowana kukurydza. GMO i ich zastosowań jest wiele i trudno ogólnie odpowiedzieć na pytanie, czy są one dobre, czy złe - powiedział PAP Jan Brzeski, zajmujący się tematyką GMO w Centrum Nauki Kopernik.

"Pod nazwą GMO nie kryją się tylko rośliny, jak dopuszczone do uprawy w Unii Europejskiej kukurydza MON 810 i ziemniak Amflora, których zakazu upraw w Polsce domagają się ekolodzy. To dowolne organizmy, w których dokonano modyfikacji genetycznej, np. bakterie czy grzyby" - wyjaśnił naukowiec.

"Za tym, by stworzyć GMO, stoi technologia - inżynieria genetyczna, która ma mnóstwo najróżniejszych zastosowań. Na przykład produkujemy w bakteriach ludzką insulinę - sklonowaliśmy gen człowieka produkujący insulinę, włożyliśmy go do bakterii metodami inżynierii genetycznej i w taki sposób teraz możemy produkować lek" - tłumaczy Brzeski.

W jego ocenie, ponieważ GMO to bardzo szerokie pojęcie, trudno jednoznacznie stworzyć sobie jedną opinię - czy jest ono czymś dobrym, czy złym. "Trudno uznać insulinę produkowaną przez bakterie za coś złego, chyba że przyjmuje się taką postawę, iż skoro manipulujemy w genach, to jest to moralnie niedobre - z takimi argumentami można się spotkać" - dodał.

Jeśli jednak takie opinie odsuniemy i przyjmiemy bardziej przyziemne, to każdy przypadek GMO trzeba oceniać oddzielnie. "Tak też podchodzi do tego prawo - nie wydaje się zezwolenia na badania czy wprowadzenie do środowiska wszystkich GMO globalnie, tylko na konkretną odmianę" - podkreślił.

Brzeski wyjaśnił, że jedną z części inżynierii genetycznej jest tzw. zamknięte użycie - w laboratorium - dodawanie genów do różnych organizmów lub ich usuwanie podczas eksperymentów naukowych. Oprócz skrajnych opinii w zasadzie nie słyszy się o protestach wobec takich badań. "We współczesnej biologii to absolutnie podstawowe narzędzie badawcze. Trudno sobie bez niego wyobrazić postęp w nauce. Tylko poprzez +zepsucie+ jakiegoś genu można poznać jego funkcję, ale to +zepsucie+ to już modyfikacja genetyczna" - tłumaczy naukowiec.

Zgodę na eksperymenty i badania naukowe wydaje ministerstwo środowiska. "Wcześniej taki wniosek ocenia komisja. Trzeba w nim uzasadnić potrzebę badań i udowodnić, że zabezpieczy się tworzone organizmy przed ucieczką z laboratorium" - zaznaczył. "Nasze Centrum też stara się o takie zezwolenie na eksperymenty prowadzone m.in. przez zwiedzających" - dodał.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 520) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH