Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekspert: Nie ma dowodów na skuteczność diety bezglutenowej u osób zdrowych

  • Autor: AT/portalspozywczy.pl
  • Data: 14-05-2018, 10:49
Ekspert: Nie ma dowodów na skuteczność diety bezglutenowej u osób zdrowych
Dr inż. Katarzyna Świąder ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, fot. archiwum prywatne

- Do tej pory nie ukazały się badania naukowe, które wskazywałyby na pozytywne skutki stosowania diety bezglutenowej u osób zdrowych. Natomiast wiele osób taką dietę stosuje z powodu mody kreowanej przez media - mówiła dr inż. Katarzyna Świąder ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji podczas konferencji Futurefoods Tech 2018.

Dr Świąder przyznaje, że konieczność stosowania diety eliminacyjnej występuje jedynie u 6-8% konsumentów.

- Problem glutenu i jego toksyczności dotyka osoby chore na celiakię, alergie pokarmowe oraz nadwrażliwość na gluten i pszenicę. Na celiakię cierpi 1 proc. światowej populacji i 1 proc. mieszkańców Polski. Z kolei problem nadwrażliwości pokarmowych dotyka ok. 6 proc. populacji. Czyli tak naprawdę mamy ok. 6-8 proc. osób, które wymagają stosowania diety eliminacyjnej, polegającej na wykluczeniu produktów z żyta, pszenicy, jęczmienia, owsa nieznanego pochodzenia oraz przetworów z ich udziałem – dodała.

Ekspertka zauważa, że przy tworzeniu produktów bezglutenowych, technolodzy żywności mają często problemy z uzyskaniem właściwej konsystencji, trwałości i akceptowalności produktu.

- Posiłki osób, które są na diecie bezglutenowej, bardzo często nie są właściwie zbilansowane. Nadmiernie spożywają cukry, tłuszcze, sól i dostarczają więcej kalorii. W efekcie mają wyższe BMI, bo tyją na tej diecie, a nie chudną. Poza tym niezbilansowana dieta bezglutenowa powoduje niskie spożycie błonnika pokarmowego, niedobory witamin B1, B2, B3, D, kwasu foliowego, wapnia, żelaza, miedzi, cynku, selenu. Są to składniki, w które warto wzbogacać produkty bezglutenowe – dodała.

Czym zatem zastępować gluten w produktach spożywczych?

- Surowców, stosowanych jako zamienniki produktów zawierających gluten jest całe mnóstwo. W badaniach, które przeprowadzaliśmy, najlepiej sprawdzała się gryka, gdyż chleby z niej wypiekane miały dobrą teksturę, wysoką akceptowalność i długą trwałość. Przy projektowaniu żywności bezglutenowej warto także zwrócić uwagę na certyfikację. Osoby, które są na ścisłej diecie bezglutenowej z powodu celiakii, szczególnie zwracają uwagę na certyfikaty przekreślonego kłosa. Zgodnie z ustaleniami FAO/WHO za bezglutenowe uważa się produkty, w których zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (20 mg na 1 kg produktu). Popularność żywności bezglutenowej jest największa w Stanach Zjednoczonych. Szacuje się, że ok. 65 mln Amerykanów kupuje tego rodzaju żywność – dodaje Świąder.

Dr inż. Katarzyna Świąder - ekspert ds. żywności, międzynarodowy wykładowca akademicki, SGGW, specjalista w dziedzinie żywności funkcjonalnej, oceny sensorycznej i projektowania żywności. Współpracuje z przemysłem spożywczym oraz innymi instytucjami. Współautorka wdrożeń nowych produktów spożywczych. Międzynarodowy wykładowca akademicki (Tajwan, Indie, Francja, Hiszpania, Indonezja). Adiunkt na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych oraz autorką wielu publikacji krajowych i zagranicznych. Jako ekspert ds. żywności i żywienia sprawnie łączy teorię z praktyką. W jej licznych szkoleniach i wykładach wzięło udział już ponad 1000 osób, w tym dzieci, młodzież i seniorzy w Polsce i za granicą.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Aldona 17-05-2018, 17:11:
Witam, też bym chciała poznać przepisy prawne, na podstawie których dokonuje się certyfikacji bezglutenowej żywności
  • Anna B. 16-05-2018, 09:20:
certyfikacja bezglutenowej żywności - co za bzdura - nie autorka poda przepisy prawne będą podstawą tej certyfikacji

Zobacz wszystkie komentarze (2)

  • 10.

    JUBILEUSZOWA EDYCJA 14-16 maja 2018, Katowice • Spodek i MCK • Metropolia GZM

  • Modernizujmy armię rozsądnie. Wnioski po Europejskim Kongresie Gospodarczym w Katowicach ⬇️ @polskathetimes @EECKatowice polskatimes.pl/strefa-biznesu…
    @EECKatowice - (RT) @PZLSwidnik
  • W wiceministrem zdrowia Zbigniewem J. Królem @MinZdrowia na @EECKatowice rozmawialiśmy m.in. o zdrowiu publicznym. Po I wojnie światowej Polska była wschodnioeuropejskim liderem w tej dziedzinie #zdrowiepubliczne #EKG2018 #EEC2018 bit.ly/2kezwvf https://t.co/TL0Aq2HW8R
    @EECKatowice - (RT) @wojciech_kuta
  • Nie możemy się doczekać! 👌 @BIPolska @EECKatowice @AirVeinPoland @CerviRobotics twitter.com/MichWasowski/s…
    @EECKatowice - (RT) @Pentacomp_SI
  • Nie obawiam się o źródła finansowania inwestycji - mówi w rozmowie z portalem @wnppl Paweł Borys, prezes @Grupa_PFR pytany o to, czy mniejsze wpływy z przyszłego budżetu Unii Europejskiego będą stanowiły dla nas duży problem. Jakie ma argumenty? #EKG2018 #EEC2018 @EECKatowice https://t.co/Ar46rCsVku
    @EECKatowice - (RT) @ElzbieciakTomek
  • Czy #biotechnologia w Polsce ma szansę stać się ważnym elementem innowacyjnej gospodarki? Na to pytanie odpowiadali podczas @EECKatowice m.in. liderzy przemysłu farmaceutycznego i eksperci. #EEC2018 #EKG2018 @rynekzdrowia bit.ly/2s3floz https://t.co/hd2DqreGPl
    @EECKatowice - (RT) @wojciech_kuta
  • Joseph BenAmram, prezes MSD w regionie EURAM na @EECKatowice: rozwój biotechnologii wymaga partnerstwa między rządem, firmami krajowymi i międzynarodowymi oraz ośrodkami badawczymi. #EEC2018 #EKG2018 @rynekzdrowia rynekzdrowia.pl/Farmacja/Biote… https://t.co/4jWpURT8yi
    @EECKatowice - (RT) @wojciech_kuta
  • MT @PwCCEE: twitter.com/PwCCEE/status/… The 10th @EECKatowice, the largest economic event in #CEE with 150 insp...
    @EECKatowice - (RT) @amitabhrjha
  • Kto może w unijnych negocjacjach nad budżetem czuć się wygranym? Jak to możliwe, że mamy więcej, ale mniej? W "Rządowej ławie" na pytania @adam_sierak odpowiada Jerzy @JerzyKwiecinski z @MIR_GOV_PL. Serdecznie polecamy całą rozmowę 👉👉👉 bit.ly/2rZ21k6 https://t.co/yQNOLL2YP2
    @EECKatowice - (RT) @wnppl
  • EKG 2018 w Katowicach. Kongres pełen wyzwań @se_pl @EECKatowice superbiz.se.pl/wiadomosci-biz…
    @EECKatowice - (RT) @SuperbizPL
  • We are pleased that once again our Warsaw team could be part of @EECKatowice. This year we supported two of our amazing clients @INGBankSlaski and @_PKEE_ in setting up the exhibition, filming, tweeting, taking pictures, and of course a lot of networking and fun. #work #Katowice https://t.co/9zvLpCf52O
    @EECKatowice - (RT) @AvenewMedia
Pobierz aplikację EEC
WIĘCEJ
PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (17 512) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH