Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekspert: Nie ma dowodów na skuteczność diety bezglutenowej u osób zdrowych

  • Autor: AT/portalspozywczy.pl
  • Data: 14-05-2018, 10:49
Ekspert: Nie ma dowodów na skuteczność diety bezglutenowej u osób zdrowych
Dr inż. Katarzyna Świąder ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, fot. archiwum prywatne

- Do tej pory nie ukazały się badania naukowe, które wskazywałyby na pozytywne skutki stosowania diety bezglutenowej u osób zdrowych. Natomiast wiele osób taką dietę stosuje z powodu mody kreowanej przez media - mówiła dr inż. Katarzyna Świąder ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji podczas konferencji Futurefoods Tech 2018.

Dr Świąder przyznaje, że konieczność stosowania diety eliminacyjnej występuje jedynie u 6-8% konsumentów.

- Problem glutenu i jego toksyczności dotyka osoby chore na celiakię, alergie pokarmowe oraz nadwrażliwość na gluten i pszenicę. Na celiakię cierpi 1 proc. światowej populacji i 1 proc. mieszkańców Polski. Z kolei problem nadwrażliwości pokarmowych dotyka ok. 6 proc. populacji. Czyli tak naprawdę mamy ok. 6-8 proc. osób, które wymagają stosowania diety eliminacyjnej, polegającej na wykluczeniu produktów z żyta, pszenicy, jęczmienia, owsa nieznanego pochodzenia oraz przetworów z ich udziałem – dodała.

Ekspertka zauważa, że przy tworzeniu produktów bezglutenowych, technolodzy żywności mają często problemy z uzyskaniem właściwej konsystencji, trwałości i akceptowalności produktu.

- Posiłki osób, które są na diecie bezglutenowej, bardzo często nie są właściwie zbilansowane. Nadmiernie spożywają cukry, tłuszcze, sól i dostarczają więcej kalorii. W efekcie mają wyższe BMI, bo tyją na tej diecie, a nie chudną. Poza tym niezbilansowana dieta bezglutenowa powoduje niskie spożycie błonnika pokarmowego, niedobory witamin B1, B2, B3, D, kwasu foliowego, wapnia, żelaza, miedzi, cynku, selenu. Są to składniki, w które warto wzbogacać produkty bezglutenowe – dodała.

Czym zatem zastępować gluten w produktach spożywczych?

- Surowców, stosowanych jako zamienniki produktów zawierających gluten jest całe mnóstwo. W badaniach, które przeprowadzaliśmy, najlepiej sprawdzała się gryka, gdyż chleby z niej wypiekane miały dobrą teksturę, wysoką akceptowalność i długą trwałość. Przy projektowaniu żywności bezglutenowej warto także zwrócić uwagę na certyfikację. Osoby, które są na ścisłej diecie bezglutenowej z powodu celiakii, szczególnie zwracają uwagę na certyfikaty przekreślonego kłosa. Zgodnie z ustaleniami FAO/WHO za bezglutenowe uważa się produkty, w których zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (20 mg na 1 kg produktu). Popularność żywności bezglutenowej jest największa w Stanach Zjednoczonych. Szacuje się, że ok. 65 mln Amerykanów kupuje tego rodzaju żywność – dodaje Świąder.

Dr inż. Katarzyna Świąder - ekspert ds. żywności, międzynarodowy wykładowca akademicki, SGGW, specjalista w dziedzinie żywności funkcjonalnej, oceny sensorycznej i projektowania żywności. Współpracuje z przemysłem spożywczym oraz innymi instytucjami. Współautorka wdrożeń nowych produktów spożywczych. Międzynarodowy wykładowca akademicki (Tajwan, Indie, Francja, Hiszpania, Indonezja). Adiunkt na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych oraz autorką wielu publikacji krajowych i zagranicznych. Jako ekspert ds. żywności i żywienia sprawnie łączy teorię z praktyką. W jej licznych szkoleniach i wykładach wzięło udział już ponad 1000 osób, w tym dzieci, młodzież i seniorzy w Polsce i za granicą.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Aldona 17-05-2018, 17:11:
Witam, też bym chciała poznać przepisy prawne, na podstawie których dokonuje się certyfikacji bezglutenowej żywności
  • Anna B. 16-05-2018, 09:20:
certyfikacja bezglutenowej żywności - co za bzdura - nie autorka poda przepisy prawne będą podstawą tej certyfikacji

Zobacz wszystkie komentarze (2)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (14 109) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.