Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekspert: Polacy jedzą najlepsze pieczywo w Europie

  • Autor: Wyborcza.biz
  • Data: 14-07-2012, 14:08

Polacy jedzą doskonałe pieczywo, chyba najlepsze w Europie - mówi dr Magdalena Ligor z Wydziału Chemii UMK w wywiadzie dla serwisu Wyborcza.biz.

Dr Magdalena Ligor, chemiczka z UMK tlumaczy, że różnica między pieczywem dostępnym w sklepach sieciowych a tym w piekarniach, które wypiekają chleb tradycyjną metodą na zakwasie, jest kolosalna. - Czuje ją chyba każdy konsument. Nie jesteśmy w stanie wskazać różnic w składzie, ale zwykle smak podpowiada nam, co jest dla nas lepsze - dodaje.

Jej zdaniem generalnie polscy piekarze zachowują stare receptury. - Szanują wolę konsumentów, że chleb powinien być wypiekany na zakwasie, z pełnowartościowej mąki. Wiele osób podróżuje i potrafi odróżnić jakość produktów w różnych krajach. Pod tym względem w Polsce jest bardzo dobrze - mówi ekspertka.

Chemiczka zaleca też jedzenie chleba, np. na śniadanie. - Często słyszę, że zaleca się na śniadanie płatki, często bardzo słodkie, z wysoką zawartością sacharozy, czyli cukru. Owszem, przez krótki czas dają one poczucie sytości, ale właściwie nie są wartościowe. Spożywanie ich na śniadanie w naszych warunkach klimatycznych jest niesłuszne. Dobrym pomysłem jest właśnie chleb, który ma wielocukier - skrobię, która po rozłożeniu daje więcej energii. Skrobia wchodzi w skład mąki aż w 80 proc. Reszta to proteiny z glutenem (od 10 do 15 proc.), pentozany, tłuszcze, cukry proste i mikroelementy - tłumaczy.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Tosiek 15-08-2012, 10:09:
Najlepsze pieczywo w Kielcach - na Rynku oczywiście.

Tradycyjna, już od progu pachnąca świeżym pieczywem piekarenka. Polecam zwłaszcza chrupiące obwarzanki i drożdżówki z makiem. Obsługa jest tam zawsze uprzejma, ceny standardowe, wystrój tradycyjny i w dawnym stylu. Jest to najlepsza piekarnia w mieście, ciesząca się zasłużoną renomą wśród rodowitych kielczan.
  • na chrzanowym liściu 14-07-2012, 16:47:
Polacy jedli najlepszy chleb ale właśnie się to zmienia przez niedobory żyta i dobrej jakościowo pszenicy .Obecnie z tygodnia ma tydzień pogarsza się jakość .Chleb potrafi zazielenić się już po czterech dniach !Muszę poszukać innego dostawcę .

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 472) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH