Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

Ekspert: Polacy jedzą najlepsze pieczywo w Europie

Polacy jedzą doskonałe pieczywo, chyba najlepsze w Europie - mówi dr Magdalena Ligor z Wydziału Chemii UMK w wywiadzie dla serwisu Wyborcza.biz.


Autor: Wyborcza.biz
Data: 14-07-2012, 14:08

Dr Magdalena Ligor, chemiczka z UMK tlumaczy, że różnica między pieczywem dostępnym w sklepach sieciowych a tym w piekarniach, które wypiekają chleb tradycyjną metodą na zakwasie, jest kolosalna. - Czuje ją chyba każdy konsument. Nie jesteśmy w stanie wskazać różnic w składzie, ale zwykle smak podpowiada nam, co jest dla nas lepsze - dodaje.

Jej zdaniem generalnie polscy piekarze zachowują stare receptury. - Szanują wolę konsumentów, że chleb powinien być wypiekany na zakwasie, z pełnowartościowej mąki. Wiele osób podróżuje i potrafi odróżnić jakość produktów w różnych krajach. Pod tym względem w Polsce jest bardzo dobrze - mówi ekspertka.

Chemiczka zaleca też jedzenie chleba, np. na śniadanie. - Często słyszę, że zaleca się na śniadanie płatki, często bardzo słodkie, z wysoką zawartością sacharozy, czyli cukru. Owszem, przez krótki czas dają one poczucie sytości, ale właściwie nie są wartościowe. Spożywanie ich na śniadanie w naszych warunkach klimatycznych jest niesłuszne. Dobrym pomysłem jest właśnie chleb, który ma wielocukier - skrobię, która po rozłożeniu daje więcej energii. Skrobia wchodzi w skład mąki aż w 80 proc. Reszta to proteiny z glutenem (od 10 do 15 proc.), pentozany, tłuszcze, cukry proste i mikroelementy - tłumaczy.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

chleb RSS ALERT    /    pieczywo RSS ALERT

KOMENTARZE (2)

  • na chrzanowym liściu 2012-07-14 16:47:01
    Polacy jedli najlepszy chleb ale właśnie się to zmienia przez niedobory żyta i dobrej jakościowo pszenicy .Obecnie z tygodnia ma tydzień pogarsza się jakość .Chleb potrafi zazielenić się już po czterech dniach !Muszę poszukać innego dostawcę .
  • Tosiek 2012-08-15 10:09:45
    Najlepsze pieczywo w Kielcach - na Rynku oczywiście. Tradycyjna, już od progu pachnąca świeżym pieczywem piekarenka. Polecam zwłaszcza chrupiące obwarzanki i drożdżówki z makiem. Obsługa jest tam zawsze uprzejma, ceny standardowe, wystrój tradycyjny i w dawnym stylu. Jest to najlepsza piekarnia w mieście, ciesząca się zasłużoną renomą wśród rodowitych kielczan.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.206.14.135
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.
iii

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.