Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekspert: Wprowadzenie upraw GMO może doprowadzić do upadku drobnych gospodarstw

  • Autor: PAP
  • Data: 20-08-2011, 09:25
Ekspert: Wprowadzenie upraw GMO może doprowadzić do upadku drobnych gospodarstw

Wprowadzenie w Polsce upraw GMO może doprowadzić do upadku drobnych gospodarstw rolnych - uważa dr hab. Katarzyna Lisowska, członek Komisji ds. GMO przy Ministerstwie Środowiska. - Uprawa GMO to rolnictwo bez rolnika. Polska to nie jest miejsce, gdzie można promować ten rodzaj rolnictwa - powiedziała.

Przyjęta przez parlament ustawa o nasiennictwie nie reguluje sprawy upraw genetycznie modyfikowanych, ale też ich nie zakazuje. Określa tryb rejestracji i wytwarzania materiału siewnego, głównie tradycyjnych odmian. Zawiera jednak zarazem, wywołujący duże kontrowersje, przepis dotyczący możliwości rejestracji odmian transgenicznych. Ustawa czeka na podpis prezydenta, który ma czas na podjęcie decyzji do 24 sierpnia.

Zdaniem dr Katarzyny Lisowskiej z Instytutu Onkologii w Gliwicach, najważniejszym problemem związanym z GMO, w kontekście wspomnianej ustawy, jest wpływ tej technologii na polskie rolnictwo.

"Uprawa GMO to rolnictwo bez rolnika. Na tysiące hektarów wystarcza kilka osób do obsługi. W Ameryce Południowej właściciel mieszka w Santiago de Chile i nigdy nie widział swoich areałów. Wynajmuje firmę, która wiosną posieje, kilka razy opryska plantacje a potem zbierze zbiory. Polska ani Europa to nie są miejsca, gdzie tego typu rodzaj rolnictwa powinniśmy promować" - powiedziała Lisowska.

Wprowadzanie latyfundiów - jak podkreśliła - może skończyć się upadkiem drobnych gospodarstw rolnych. "Trzeba myśleć o tym, jak ta żyjąca na wsi część społeczności stawi czoła konkurencji potężnych koncernów i mechanizmów wprowadzających latyfundyzację wsi" - powiedziała.

Jej zdaniem, nie ma możliwości by rolników, którzy uprawiają zboże niemodyfikowane, ochronić przed roślinami modyfikowanymi. Unia Europejska ma wprawdzie określone zasady koegzystencji, które mają zniwelować negatywne skutki zanieczyszczeń, ale nie ma skutecznej metody zabezpieczającej przed mieszaniem się ziaren.

"Pyłek kukurydzy w czasie tornada może się przenieść na setki kilometrów i żadna strefa buforowa nie pomoże. Rośliny takie jak rzepak mają drobne ziarna, które gubią się w czasie transportu i pozostają w maszynach siewnych" - wyjaśniła.

Zdaniem dr Lisowskiej, rośliny modyfikowane genetycznie nie pozostają też bez wpływu na ludzkie zdrowie. "GMO to nie jest cyjanek potasu, który przynosi natychmiastowy efekt. Tutaj dynamika ujawniania się szkodliwych zmian - tak jak w przypadku palenia papierosów czy narażenia na azbest - ujawni się po dłuższym czasie. GMO w żywności mamy dopiero od 17 lat, nie ma w tej chwili obserwacji jego wpływu na ludziach" - powiedziała dr Lisowska.

KOMENTARZE: (5)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Europejczyk 22-08-2011, 14:27:
Polecam przeczytać wykłady specjalistów z dziedziny biotechnologii, w szczegolności ekspertów akademii rolniczej z Krakowa i Warszawy, gdzie pracuja ludzie ktorzy od kilkunastum lat nie robia nic innego jak tylko badają zagrożenia i korzyści płynące z modyfikacji genów w roślinach. Czy jak boli ząb to idziemy do okulisty?
Jedna rzecz ktora ta Pani słusznie poruszyła to fakt marnowania rzepaku, kukurydzy czy soi na biopaliwa. Przy spadajacych cenach ropy zastanówmy się czy nie nadszedł czas zrewidowania poglądów odnosnie biopaliw?
  • obserwator 22-08-2011, 10:35:
Czy Pani onkolog może jasno odpowiedzieć na proste pytanie? Która kukurydza jest faktycznie rakotwórcza ta tradycyjna , porażona amacnicną prosowianka czy ta genetycznie modyfikowana?
Czy Pani jako członek komisji przy Ministrze Środowiska zablokowała polski len GMO, który miał służyć produkcji opatrunków szybkogojących? Ta kwestia powinna być Pani bliższa jako lakarzowi niz problematyka rolnictwa.
  • badacz 22-08-2011, 08:46:
Odpowiadam osobie podpisującej się \"rol;nik\". Żaden świadomy i bezstronny badacz nie jest w stanie dziś powiedzieć , że ma wiedzę dotyczącą zachowania roślin gmo w środowisku. Ten kto mówi, że znamy gmo ten kłamie. Każdy kto ma pojęcie o genetyce wie, że możliwości różnego rodzaju konfiguracji wewnątrz osobniczej są ogromne. A cały temat zachowań takich roślin w środowisku to wielka biała plama ! Inną sprawą jest używanie gmo w laboratorium czy w przemyśle farmaceutycznym a inną uwalnianie do środowiska
Szanowny \"rol;nik\' niejednokrotnie obrażałeś osoby mające inne zdanie . Ta niechęć do innych ludzi daje dużo do myślenia.

Zobacz wszystkie komentarze (5)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 133) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH