Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekspert: Zmienia się model spożycia produktów piekarniczych

  • Autor: portalspozywczy.pl, PB
  • Data: 02-12-2013, 14:06
Ekspert: Zmienia się model spożycia produktów piekarniczych
Według GUS, w 2012 roku spożycie pieczywa w Polsce wyniosło 52 kg na osobę

Według danych GUS, spożycie pieczywa w Polsce w ciągu 20 lat obniżyło się z 96,7 kg na osobę w 1993 roku do 52 kg w 2012 roku. Jednak, jak zauważa dr Krystyna Jarosz z Forum Piekarstwa i Cukiernictwa, statystyki te nie uwzględniają spożycia pieczywa poza domem oraz wypieku chleba w domu.

Jak podaje GUS, w 2012 r. roczne spożycie na osobę pieczywa w Polsce (w gospodarstwie domowym) wyniosło 52 kg. W 2011 roku było to 53,8 kg, a w 2010 roku 56 kg. W 1993 roku przeciętny Polak spożywał 96,7 kg pieczywa rocznie.

Według Krystyny Jarosz, jednym z powodów spadku spożycia pieczywa są diety, według których chleb tuczy. Ponadto, tradycyjne kanapki, przyrządzane w domach, Polacy zastępują m.in. płatkami zbożowymi czy makaronem, których spożycie znacznie wzrasta.

- Polacy coraz częściej jedzą pieczywo poza domem, czego nie uwzględniają statystyki spożycia. Nie można też lekceważyć własnego wypieku w domu, który staje się coraz bardziej popularny - mówi Krystyna Jarosz.

- Warto zastanowić się, czy rzeczywiście spadek spożycia jest tak duży, czy może tylko model spożycia się zmienił - dodaje.

Kolejnymi przyczynami spadku spożycia pieczywa mogą być także: niezadowalająca jakość pieczywa, rosnąca cena lub zmniejszona masa sztuki, mała aktywność promocyjna branży, zmiany w spożyciu między grupami artykułów (spadło spożycie przetworów zbożowych i ziemniaków, wzrosło owoców).

Krystyna Jarosz zwraca uwagę, że w przypadku pieczywa bardzo liczy się jakość, ponieważ jest to produkt sprzedawany i konsumowany zaraz po wyprodukowaniu. Dlatego tak ważny jest wybór odpowiedniej metody technologicznej. Producenci pieczywa mają do wyboru technologie tradycyjne wielofazowe, technologie skrócone z wykorzystaniem półproduktów oraz technologie jednofazowe z zastosowaniem gotowych mieszanek piekarskich.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 073) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH