REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

FAO prognozuje wyhamowanie wzrostu światowej produkcji olejów roślinnych i tłuszczów

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 25-11-2014, 12:14
FAO prognozuje wyhamowanie wzrostu światowej produkcji olejów roślinnych i tłuszczów
fot. materiały prasowe

W opublikowanym w październiku raporcie eksperci FAO przedstawili swoje prognozy dotyczące rozwoju sytuacji na wybranych rynkach rolnych w sezonie 2014/15. W przypadku olejów roślinnych i tłuszczów spodziewane jest wyraźne wyhamowanie wzrostu ich światowej produkcji. Wg FAO, w sezonie 2014/15 wyniesie ona 207,5 mln t i będzie większa o 2-3 proc. w stosunku do sezonu poprzedniego. Dla porównania, w sezonie 2013/14 odnotowano blisko 7-procentowy wzrost - podali analitycy Banku BGŻ.

REKLAMA

Konsumpcja olejów i tłuszczów prawdopodobnie zwiększy się bardziej niż produkcja, bo o 4 proc. do 206,6 mln t. Większemu zużyciu tych produktów na cele żywnościowe i przemysłowe sprzyjać będzie m.in. rosnąca liczba ludności na świecie i poprawa sytuacji gospodarczej, szczególnie w krajach azjatyckich, jak również spadek cen olejów. Eksperci FAO zwracają uwagę, że trudno w tej chwili dokładnie określić, jak w bieżącym sezonie będzie kształtował się popyt na oleje zgłaszany przez sektor biopaliw, ze względu na zmieniające się regulacje prawne w tym zakresie.

Prawdopodobnie zużycie olejów i tłuszczów będzie o ok. 0,9 mln t mniejsze od produkcji, co pozwoli na utrzymanie zapasów końcowych na dość wysokim poziomie, zbliżonym do tego na koniec sezonu 2013/14. Choć relacja zapasów do konsumpcji w ujęciu globalnym (17 proc.) może być nieco niższa niż w sezonie ubiegłym (17,5 proc.), w przypadku krajów należących do największych eksporterów (tj. Malezji, Indonezji, Brazylii, Argentyny, Stanów Zjednoczonych oraz Kanady) wskaźnik ten zwiększy się do 12,7 proc. z 9,5 proc. w sezonie 2013/14. Biorąc pod uwagę prognozy stosunkowo korzystnych uwarunkowań popytowo-popytowych, można przypuszczać, że światowe ceny olejów będą kształtować się na dosyć niskim poziomie zbliżonym do obecnego.

Jeśli chodzi o handel olejami w skali globalnej, wg ekspertów FAO, w sezonie 2014/15 można spodziewać się dalszego jego rozwoju. Jednak tempo wzrostu wyhamuje w porównaniu do obserwowanego w poprzednich latach. Wpływ na to będą miały m.in. ograniczona wielkość nadwyżki eksportowej w niektórych krajach eksporterach oraz stosunkowo duża podaż olejów w krajach należących do czołówki największych importerów.

W obrocie zwiększy się ilość oleju sojowego oraz nieznacznie oleju palmowego (po spadku odnotowanym w sezonie ubiegłym), natomiast może zmniejszyć się wolumen oleju rzepakowego i słonecznikowego.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 587) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH