Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Fundacja Chleb to zdrowie: Wokół chleba krąży wiele mitów

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 02-11-2017, 12:19
 Fundacja Chleb to zdrowie: Wokół chleba krąży wiele mitów
fot. shutterstock

Wokół chleba krąży wiele mitów, które pojawiają się w Internecie, prasie, telewizji niemal
każdego dnia – mówi Jarosław Marczuk, prezes Fundacji Chleb to zdrowie.

Zdaniem  Jarosława Marczuka w świadomości społecznej zakorzenione są głównie trzy mity na temat pieczywa. Pierwszy - chleb uznawany jest za największego wroga osób walczących z otyłością lub tych, którzy po prostu chcą pozbyć się kilku zbędnych kilogramów.

– Przeświadczenie, że pieczywo jest tuczące to jeden z najmocniej zakorzenionych mitów w naszej świadomości. Tymczasem dietetycy od dawna zapewniają, że spożywanie pieczywa w codziennej diecie jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu – tłumaczy prezes Fundacji Chleb to zdrowie.

Dodaje jednocześnie, że w tej kwestii ważne, by wybierać odpowiedni rodzaj chleba i spożywać go w rozsądnych ilościach, a także zwracać uwagę na to, z czym go jemy. Pieczywo jest bogate w cenny błonnik, który reguluje pracę jelit chroniąc jednocześnie przed otyłością.

Drugi mit - chleb jest niezdrowy. – Gdy przyjrzymy się tzw. piramidzie żywieniowej to zobaczymy, że na jej dole Instytut Żywności i Żywienia ulokował produkty z ziaren zbóż, w  tym różnorodne rodzaje pieczywa. Pieczywo zawiera wszystkie składniki energetyczne, budulcowe i regulujące niezbędne dla naszego organizmu. Pieczywo dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B – mówi.

Trzeci mit zdaniem Marczuka to szkodliwe działanie glutenu na zdrowie. Szacuje się, że na celiakię choruje około 1% populacji. – Dla osób, które nie mają zdiagnozowanej celiakii, gluten nie szkodzi. Nie stwierdzono także żadnych pozytywnych zmian po wprowadzeniu diety bezglutenowej u  osób, które nie chorują na celiakię, alergię lub nietolerancję na gluten. Nie ma również dowodów na to, że dieta bezglutenowa jest dietą odpowiednią dla zdrowego człowieka i pomocną w odchudzaniu, ponieważ gluten nie jest czynnikiem, który powoduje tycie – przekonuje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 786) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH