Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

GMO czyli "nie-bezpieczne" zabawy z żywnością

  • Autor: TVN CNBC Biznes
  • Data: 05-08-2008, 20:13

Z roku na rok na świecie pojawia się coraz więcej pól obsianych genetycznie modyfikowaną żywnością. W 2007 roku łączna liczba tych upraw wyniosła 114 milionów hektarów. To 6 razy więcej niż liczba hektarów ziemi uprawnej w Polsce. W Polsce uprawa GMO wynosi zaledwie 50 tysięcy hektarów. Czy to powinno cieszyć czy niepokoić - pytają dziennikarze na antenie TVN CNBC Biznes.

Zdecydowanie najwięcej genetycznie modyfikowanej żywności produkują Stany Zjednoczone. W USA znajduje się prawie połowa światowych upraw GMO. Dużo upraw żywności modyfikowanej znajduje się także w Argentynie, Brazylii i Kanadzie.

- Roślina modyfikowana genetycznie to taka, do której wprowadzono dodatkowe geny, lub usunięto z niej jakieś geny, w różnych celach - tłumaczy TVN CNBC Biznes prof. Ewa Bartnik z zakładu genetyki Uniwersytetu Warszawskiego. - Możemy na przykład chcieć, żeby rośliny oryginalne były odporne na pewne czynniki - na mróz, na szkodniki; nasz cel może też polegać na ulepszaniu w jakiś sposób jakości tej żywności, a dokładniej tych produktów, które się robi z roślin modyfikowanych. Żywność może zawierać dodatkowe składniki, typu aminokwasy, których nie ma w roślinach, czy jakieś witaminy. Ogólnie celem modyfikacji może być poprawa hodowli, albo poprawa jakości pokarmu - informuje profesor.

Żywność genetycznie modyfikowana jest bardziej odporna na choroby i działalność szkodników - dzięki temu przy jej uprawie nie trzeba używać dużej ilości nawozów i środków ochrony roślin.

Rośliny takie mają lepsze wartość odżywcze, mogą lepiej smakować i lepiej wyglądać. Można ją także dłużej przechowywać.

Wadą tego typu żywności jest to, że może ona powodować alergie. Rośliny modyfikowane genetycznie mogą także wypierać z ekosystemu rośliny, które nie zostały ulepszone genetycznie. Zdaniem przeciwników GMO mogą także krzyżować się z naturalnymi odmianami, a to z kolei może doprowadzić do pojawienia się zmutowanych chwastów.

Czy Polska może stać się krajem wolnym od organizmów genetycznie modyfikowanych, a także od żywności produkowanej z udziałem takich organizmów? Według badania przeprowadzonego przez Eurobarometr, zdecydowana większość, bo aż 62 procent Polaków jest przeciwna wprowadzaniu genetycznie modyfikowanej żywności. Tylko 20 procent z nas popiera GMO. Prawie co piąty pytany nie miał zdania na ten temat.

Polacy nie odstają w swej nieufności do GMO od całej Unii Europejskiej. Według Eurobarometru, 58 procent Europejczyków jest przeciwnych genetycznie modyfikowanej żywności, a 21 procent popiera ten sposób produkcji. Jednak można się spodziewać, że o sensowności upraw, jak zwykle, zadecyduje - lub już zadecydowała - ekonomia.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 472) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH