Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Gorsze wyniki firm produkujących tłuszcze i oleje

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 21-09-2010, 11:47

Według danych GUS opublikowanych w połowie września, w I półroczu br. pogorszyły się wyniki finansowe przedsiębiorstw zajmujących się produkcją olejów i tłuszczów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego w stosunku do analogicznego okresu w 2009 roku. Co więcej, wyniki te generalnie były słabsze niż przeciętne uzyskiwane w sektorze spożywczym - podają analitycy BGŻ.

W branży tłuszczowej, w przypadku podmiotów zatrudniających powyżej 49 osób, wartość produkcji sprzedanej obniżyła się o 12,8 proc. r/r, do 1613,0 mln PLN. Dla porównania, w całym przemyśle spożywczym nastąpił jej 5-procentowy wzrost r/r, do poziomu 53328,1 mln PLN.

Ponadto w zakładach tłuszczowych - prowadzących księgi rachunkowe o liczbie pracujących powyżej 49 osób - pogorszyła się rentowność. Wskaźnik rentowności obrotu brutto osiągnął poziom 0,7 proc., zaś netto 0,0 proc. (w pierwszej połowie 2009 roku wartości tych wskaźników kształtowały się na poziomie odpowiednio 4,2 proc. i 3,2 proc.). Tymczasem przeciętnie w całym sektorze spożywczym, w okresie pierwszych sześciu miesięcy br. rentowność obrotu brutto wyniosła 6,2 proc., zaś netto 5,4 proc.

Branża tłuszczowa odnotowała wzrost wartości wskaźników płynności. Wskaźniki płynności I i II stopnia, które w I półroczu 2010 roku osiągnęły poziom odpowiednio 47,3 proc. i 138,7 proc. (w całym przemyśle spożywczym 28,4 proc. i 109,3 proc.), w analogicznym okresie ub.r. wyniosły 21,6 proc. i 76,4 proc.

Jedną z przyczyn pogorszenia wyników branży tłuszczowej mógł być spadek cen zbytu oleju rzepakowego. Według danych MRiRW, przez większość I półrocza 2010 roku ceny zbytu netto oleju rzepakowego rafinowanego nie przekraczały poziomu 3000 PLN/t (sytuacja zmieniła się dopiero na przełomie maja i czerwca). Tymczasem w ciągu pierwszych sześciu miesięcy 2009 roku, ceny zbytu oleju zazwyczaj były znacząco wyższe niż 3000 PLN/t.

Jednym z kluczowych czynników, które będą oddziaływać na wyniki branży tłuszczowej w III kwartale br. i kolejnych miesiącach będzie spadek skupu surowca (rzepaku) i zarazem znaczący wzrost jego cen w relacji rocznej. Z drugiej strony, wpływ tych czynników mogą łagodzić wyższe ceny zbytu oleju w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 724) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH