Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Gorsze wyniki firm produkujących tłuszcze i oleje

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 21-09-2010, 11:47

Według danych GUS opublikowanych w połowie września, w I półroczu br. pogorszyły się wyniki finansowe przedsiębiorstw zajmujących się produkcją olejów i tłuszczów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego w stosunku do analogicznego okresu w 2009 roku. Co więcej, wyniki te generalnie były słabsze niż przeciętne uzyskiwane w sektorze spożywczym - podają analitycy BGŻ.

W branży tłuszczowej, w przypadku podmiotów zatrudniających powyżej 49 osób, wartość produkcji sprzedanej obniżyła się o 12,8 proc. r/r, do 1613,0 mln PLN. Dla porównania, w całym przemyśle spożywczym nastąpił jej 5-procentowy wzrost r/r, do poziomu 53328,1 mln PLN.

Ponadto w zakładach tłuszczowych - prowadzących księgi rachunkowe o liczbie pracujących powyżej 49 osób - pogorszyła się rentowność. Wskaźnik rentowności obrotu brutto osiągnął poziom 0,7 proc., zaś netto 0,0 proc. (w pierwszej połowie 2009 roku wartości tych wskaźników kształtowały się na poziomie odpowiednio 4,2 proc. i 3,2 proc.). Tymczasem przeciętnie w całym sektorze spożywczym, w okresie pierwszych sześciu miesięcy br. rentowność obrotu brutto wyniosła 6,2 proc., zaś netto 5,4 proc.

Branża tłuszczowa odnotowała wzrost wartości wskaźników płynności. Wskaźniki płynności I i II stopnia, które w I półroczu 2010 roku osiągnęły poziom odpowiednio 47,3 proc. i 138,7 proc. (w całym przemyśle spożywczym 28,4 proc. i 109,3 proc.), w analogicznym okresie ub.r. wyniosły 21,6 proc. i 76,4 proc.

Jedną z przyczyn pogorszenia wyników branży tłuszczowej mógł być spadek cen zbytu oleju rzepakowego. Według danych MRiRW, przez większość I półrocza 2010 roku ceny zbytu netto oleju rzepakowego rafinowanego nie przekraczały poziomu 3000 PLN/t (sytuacja zmieniła się dopiero na przełomie maja i czerwca). Tymczasem w ciągu pierwszych sześciu miesięcy 2009 roku, ceny zbytu oleju zazwyczaj były znacząco wyższe niż 3000 PLN/t.

Jednym z kluczowych czynników, które będą oddziaływać na wyniki branży tłuszczowej w III kwartale br. i kolejnych miesiącach będzie spadek skupu surowca (rzepaku) i zarazem znaczący wzrost jego cen w relacji rocznej. Z drugiej strony, wpływ tych czynników mogą łagodzić wyższe ceny zbytu oleju w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 820) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH