Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Greenpeace opublikował raport nt. upraw GMO

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 02-12-2015, 12:05
Greenpeace opublikował raport nt. upraw GMO
fot. Shutterstock

Organizacja Greenpeace opublikowała 40 stronnicowy raport pt. „20 lat błędów; Dlaczego GMO nie spełniły obietnic”. GP ocenił, że uprawy GMO nie spełniły nadziei, że uczynią rolnictwo prostszym, bezpieczniejszym oraz bardziej wydajnym - donosi FAMMU/FAPA.

GP obala 7 mitów jakimi w swych wizjach posiłkowali się zwolennicy tych upraw.

1: Uprawy GMO mogą wykarmić świat. Realia pokazały, że nie powstały nowe odmiany GMO dające ponadprzeciętne plony.

2: Uprawy GMO są kluczem dla ochrony klimatu. Realnie inżynieria genetyczna jest daleko za klasyczną hodowlą roślin w tworzeniu odmian, które mogą przyczynić się do radzenia sobie ze zmianami klimatu. Zachowanie lokalnego klimatu zależy od praktyk uprawy promujących zróżnicowane gatunkowe i sposobu polepszenia jakości gleb, a nie od prostego wprowadzania GMO.

3: Uprawy GMO są bezpieczne dla zdrowia i środowiska. Realia pokazują, że brak jest długoterminowych badań dotyczących środowiska i zdrowia, a dostęp do metodyki badań jest ograniczany dla niezależnych badaczy. Brak konsensusu wobec kwestii bezpieczeństwa GMO oceniło 300 niezależnych naukowców (skupionych w ENSSER).

4: Uprawy GMO ułatwiają ochronę roślin. Realnie po kilku latach uprawy problemy jak np. z chwastami odpornymi na herbicydy oraz pojawiające się superchwasty czy insekty powodują potrzebę zwiększania dawek pestycydów.

5: Uprawa rośliny GMO jest bardziej ekonomiczna. Realnie nasiona GMO są chronione patentem i ich ceny wzrosły gwałtownie od 20 lat. Równolegle chwasty odporne na herbicydy i super szkodniki poważnie zwiększyły koszty ochrony.

6: Rośliny GMO mogą współistnieć z nie GMO. W rzeczywistości rośliny GMO zanieczyszczają te wolne GMO. Do dziś globalnie odnotowano około 400 takich przypadków. Powoduje to, że współistnienie pozostaje trudne, a czasem niemożliwe.

7: Inżynieria genetyczna jest najbardziej obiecującą drogą dla innowacji w produkcji żywnościowe. Realnie zaawansowane metody hodowli (jak „smart breeding” czy „marker assisted selection MAS”) są dotychczas źródłem rezultatów tylko obiecywanych przez GMO, w tym odmian odpornych na choroby, zalewanie i tolerujące suszę, a ponadto przystosowanych do lokalnych warunków. Dodatkowo GMO hamują innowacje za sprawą własności intelektualnej odmian GMO.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 019) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH