Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Holenderskie Wytyczne Żywieniowe: Warto zwiększać udział produktów roślinnych w diecie

  • Autor: www.portalspozywczy.pl / pr
  • Data: 22-04-2016, 15:05

Holenderskie Wytyczne Żywieniowe opublikowane m.in. na początku kwietnia br. w European Journal of Clinical Nutrition, rekomendują, aby zwiększyć w diecie udział produktów roślinnych. Nie tylko pomagają one obniżyć ryzyko chorób układu krążenia, ale są także korzystne dla środowiska.

Według Rady Zdrowia Holandii powinniśmy przejść z diety opartej na produktach zwierzęcych
na dietę zawierającą więcej produktów roślinnych. Eksperci argumentują, że w ten sposób
można wpłynąć na poprawę zdrowa.

Komitet Doradczy przygotowujący Holenderskie Wytyczne Żywieniowe zidentyfikował kilka
zalecanych wzorców żywieniowych ze szczególnym uwzględnieniem wynikających z nich
korzyści zdrowotnych. Wśród nich wymieniana jest tradycyjna dieta śródziemnomorska, „Nowa
Dieta Nordycka” („New Nordic Diet”) oraz dieta „DASH” opracowana przez amerykańskich
dietetyków. Potwierdza się, że diety te mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Co
ciekawe, wszystkie one ograniczają spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego oraz
zwiększają udział żywności roślinnej.

- Zostało przekonująco wykazane, że zalecane wzorce żywieniowe zmniejszają ryzyko choroby
niedokrwiennej serca i udaru mózgu. Są one również związane z niższym ryzykiem cukrzycy
i raka jelita grubego – skomentowała dr Janette De Goede, członek Komitetu Naukowego
z Wageningen University.

Wśród produktów spożywczych mających pozytywny wpływ na zdrowie, Komitet Doradczy
wyraźnie wymienia miękkie margaryny i oleje roślinne. Margaryny i tłuszcze do smarowania są
przygotowywane z olejów roślinnych pochodzących z takich roślin jak rzepak, len czy soja, a ich
profil tłuszczowy jest korzystniejszy od tłuszczów zwierzęcych, np. masła. Nienasycone kwasy
tłuszczowe obecne w margarynie mają bardziej pożądany wpływ na poziom cholesterolu niż
nasycone kwasy tłuszczowe, których źródłem są właśnie tłuszcze zwierzęce.

- Badania wykazały, że obniżenie "złego" cholesterolu LDL, który jest czynnikiem ryzyka choroby
wieńcowej serca, uzyskuje się dzięki zastąpieniu masła miękką margaryną, czyli zamianą nasyconych kwasów tłuszczowych na nienasycone kwasy tłuszczowe – potwierdza dr De Goede.

Po raz pierwszy, w Holenderskich Wytycznych Żywieniowych zostały także uwzględnione
względy ekologiczne. Nowe wytyczne zostały opracowane w świetle „Raportu o ekologicznych
aspektach Holenderskich Wytycznych Żywieniowych” przygotowanego na zlecenie rządu holenderskiego w 2011.

- Dieta, która zawiera mniej żywności pochodzenia zwierzęcego i więcej żywności pochodzenia roślinnego dostarcza nie tylko korzyści dla zdrowia, ale ma również niższy ciężar ekologiczny niż konwencjonalna dieta holenderska – powiedziała dr De Goede.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 472) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH