Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

Hortimex: Dieta bezglutenowa to przykład mody opartej na micie

- Gluten jest ciekawym przykładem fobii konsumenckich. Świetnie widać to na przykładzie wędlin. Rozumiem, że śladowe ilości glutenu mogą zawierać, np. paniery w produktach mięsnych. Ale w szynce czy wędlinie stężenia glutenu są tak małe, że nie zaszkodziłyby nawet osobom chorym na celiakię - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Mateusz Kowalewski, prezes firmy Hortimex.

Hortimex: Dieta bezglutenowa to przykład mody opartej na micie
fot. shutterstock

Mateusz Kowalewski uważa, że certyfikaty zapewniające, że dany produkt jest bezglutenowy, dla przeciętnego konsumenta nie mają żadnego znaczenia.

- Osobom, które nie są chore na celiakię, gluten zupełnie nie szkodzi. Eliminacja glutenu z diety zdrowego człowieka może być wręcz niekorzystna dla zdrowia - mówi.

Uczestnicząca w rozmowie Lidia Ugorska, technolog żywności i menedżer produktu w firmie Hortimex, dodaje, że nie ma wielu wiarygodnych badań, które pokazywałyby jak dieta bezglutenowa wpływa na człowieka w długim okresie.

- Do niedawna produktami bezglutenowymi żywiły się głównie osoby, które musiały stosować taką dietę ze względu na stan zdrowia. A w tej chwili jest na nie moda. To, że na diecie bezglutenowej ktoś schudł, jest możliwe. Chodzi o to, że zmieniamy dietę: nie sięgamy po drożdżówkę, pączki, a więc spożywamy mniej cukru i węglowodanów. Za utratę wagi odpowiada zmiana diety i wyeliminowanie pewnych składników, które przyczyniają się do wzrostu wagi, a nie odstawienie glutenu - dodaje.

Według Kowalewskiego gluten jest przykładem mody opartej na micie.

- Cała historia z glutenem zaczęła się od tego, że pewien pasjonat, nie będący dietetykiem ani lekarzem, zrobił sobie uproszczone badania, z których wynikało, że gluten mu szkodzi. Puścił je w świat i to chwyciło. Po dwóch latach zweryfikował te badania i okazało się, że popełnił błąd. Odwołał więc swoje wyniki, ale one żyły już swoim życiem - mówi.

Prezes Hortimeksu poruszył także temat oleju palmowego. Oprócz tego, że jest źródłem tłuszczy nasyconych, podkreśla się kwestię jego „nieetycznego” pozyskiwania poprzez wypalanie lasów deszczowych pod plantacje palm olejowych w Indonezji i Malezji.

- Kwestia etycznego lub nieetycznego pozyskiwania jest ciekawa. Etyka niejedno ma imię, czego ciekawym przykładem jest kakao. Często mówi się, że plantacje kakao wykorzystują ciężką, wręcz niewolniczą pracę dzieci. Mało kto zadaje sobie jednak pytanie, co gdyby te dzieci nie miały tej pracy? Czy nie byłyby zmuszone do prostytucji czy innego rodzaju niewdzięcznej pracy? Czasami z perspektywy Europy, czy świata zachodniego, postrzegamy coś jako niewłaściwe w ogóle nie wchodząc w lokalną specyfikę. Oczywiście, wszyscy zgodzimy się, że fajnie byłoby gdyby było inaczej, ale trzeba znać cały kontekst. Dlatego jesteśmy ostrożni w wypowiadaniu się na tematy „co jest dobre, a co złe”. Wszystko trzeba rozpatrywać w kontekście - dodaje.

Przeczytaj cały wywiad z Mateuszem Kowalewskim na temat teorii spiskowych dotyczących żywności:

Branża spożywcza gra z konsumentami w grę, z której nikt nie jest zadowolony - Wywiad

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Hortimex RSS ALERT    /    Mateusz Kowalewski RSS ALERT    /    Lidia Ugorska RSS ALERT    /    gluten RSS ALERT    /    gluten w żywności RSS ALERT    /    bezglutenowa żywność RSS ALERT    /    olej palmowy RSS ALERT    /    zwyczaje żywieniowe Polaków RSS ALERT    /    dieta RSS ALERT    /    dieta bezglutenowa RSS ALERT    /    celiakia RSS ALERT

KOMENTARZE (6)

  • 2017-12-31 13:35:44
    Piszecie takie historie, bo sprzedaż produktów z pszenicą oraz bez certyfikatu spada , ludzie i tak są coraz bardziej świadomi i wiedzą, co im szkodzi
  • cfv 2018-01-02 17:18:40
    Argumenty typu, że dzieci nie pracujące na plantacjach będą przeznaczane do prostytucji..... To już gruba przesada i herezja.Tłumaczenia jak z epoki faszyzmu ;-(
  • baba 2018-01-02 18:18:11
    Polecam książkę \"Dieta bez pszenicy\" napisał ją właśnie lekarz kardiolog William Davis na podstawie badań naukowych i własnych obserwacji wielu swoich pacjentów. To takie absolutne minimum na temat glutenu dla tych co twierdzą, że to tylko moda.
  • fdsg 2018-01-03 08:26:42
    dokładnie - odrzuć produkty glutenowe szybko zachorujesz na serce. Kolejna ściema jak swego czasu modne diety wysoko tłuszczowe, wysoko białkowe, lub czysto węglowodanowe. Im wiecej unikania...tym więcej alergii na składnik.
  • lit 2018-01-03 09:44:23
    Panie Prezesie, przedstawiona przez Pana opinia o pracy dzieci na plantacjach jest oburzająca. Nie wiem jaka jest Pana wiedza o dzieciach, ale te inne czynności, którymi powinny zająć się w XXI wieku zamiast pracy to:zabawa, nauka.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.203.213.116
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.