REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

IERiGŻ: UE nie zgodzi się na stosowanie mączek mięsno-kostnych w paszach

  • Autor: PAP
  • Data: 01-02-2012, 19:06

Unia Europejska na razie nie zgodzi się na stosowanie mączek mięsno-kostnych w paszach dla zwierząt, czego oczekiwaliby polscy producenci - uważa Wiesław Dzwonkowski z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa I Gospodarski Żywnościowej.

REKLAMA

Grupa państw, w tym Polska chce, by mączki te można byłoby dodawać do pasz, ale w moim przekonaniu nie ma możliwości, by taka decyzja szybko zapadła - powiedział PAP w środę Dzwonkowski. Powodem jest m.in. sprzeciw niektórych krajów, np. Francji. Potrzebne są także tanie testy rozpoznające rodzaj białek - dodał.

Zakaz stosowania mączek KE wprowadziła 11 lat temu, po w wybuchu epidemii choroby szalonych krów (BSE). Wówczas uznano, że jedną z przyczyn pojawienia się tej choroby jest karmienie bydła mączkami pochodzącymi od krów. Od kilku lat trwają jednak dyskusje na ten temat, gdyż mączki zwierzęce i rybne są cennym źródłem białka w paszach.

Jak poinformowała Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA), Europejska Federacja Producentów Pasz (FEFAC) poparła niedawno propozycję KE w tej sprawie, ale jej zdaniem jest to na razie możliwe tylko w przypadku karm dla ryb.

Federacja uważa ponadto, że można złagodzić zakaz stosowania pasz z mączkami w żywieniu zwierząt nieprzeżuwających (drób, trzoda chlewna, ryby) przy zachowaniu zasady tzw. żywienia krzyżowego, czyli mączki drobiu mogłyby być przeznaczone dla trzody i odwrotnie. Natomiast nadal ma obowiązywać zakaz żywienia krów mączkami zwierzęcymi oraz zakaz stosowania mączek pochodzących od bydła w karmieniu innych gatunków zwierząt gospodarskich.

Obecnie w UE nie wolno stosować nawet najmniejszych ilości mączek w paszach. Zdaniem FEFAC, powinno się jednak dopuścić do skarmiania pasz zanieczyszczonych białkiem zwierzęcym np. w procesie produkcyjnym. Dlatego potrzebne jest opracowanie specjalnych testów rozpoznających pochodzenie białek.

Mączki mięsno-kostne powstają ze spalania odpadów zwierząt hodowlanych. Obecnie mogą one jedynie służyć jako nawóz lub jako dodatek do karm dla niektórych zwierząt, np. futerkowych.

Pasze przemysłowe, które wykorzystuje się w żywieniu zwierząt, składają się z produktów roślinnych, jedynie może być do nich dodawana mączka rybna, ale jest jej nie więcej niż 1 proc. - zaznaczył Dzwonkowski. Dodał, że w latach 90. Polska produkowała ok. 150 tys. ton mączek mięsno-kostnych i importowała blisko 300 tys. ton, wówczas w bilansie białka paszowego stanowiły one 20 proc. W tej chwili największym źródłem białka w paszach jest śruta sojowa.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • witt 01-02-2012, 21:07:
mączki mięsno kostne sa na pewno zdrowsze od modyfikowanej soji.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (29 546) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH