Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

IERiGŻ: UE nie zgodzi się na stosowanie mączek mięsno-kostnych w paszach

  • Autor: PAP
  • Data: 01-02-2012, 19:06

Unia Europejska na razie nie zgodzi się na stosowanie mączek mięsno-kostnych w paszach dla zwierząt, czego oczekiwaliby polscy producenci - uważa Wiesław Dzwonkowski z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa I Gospodarski Żywnościowej.

Grupa państw, w tym Polska chce, by mączki te można byłoby dodawać do pasz, ale w moim przekonaniu nie ma możliwości, by taka decyzja szybko zapadła - powiedział PAP w środę Dzwonkowski. Powodem jest m.in. sprzeciw niektórych krajów, np. Francji. Potrzebne są także tanie testy rozpoznające rodzaj białek - dodał.

Zakaz stosowania mączek KE wprowadziła 11 lat temu, po w wybuchu epidemii choroby szalonych krów (BSE). Wówczas uznano, że jedną z przyczyn pojawienia się tej choroby jest karmienie bydła mączkami pochodzącymi od krów. Od kilku lat trwają jednak dyskusje na ten temat, gdyż mączki zwierzęce i rybne są cennym źródłem białka w paszach.

Jak poinformowała Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA), Europejska Federacja Producentów Pasz (FEFAC) poparła niedawno propozycję KE w tej sprawie, ale jej zdaniem jest to na razie możliwe tylko w przypadku karm dla ryb.

Federacja uważa ponadto, że można złagodzić zakaz stosowania pasz z mączkami w żywieniu zwierząt nieprzeżuwających (drób, trzoda chlewna, ryby) przy zachowaniu zasady tzw. żywienia krzyżowego, czyli mączki drobiu mogłyby być przeznaczone dla trzody i odwrotnie. Natomiast nadal ma obowiązywać zakaz żywienia krów mączkami zwierzęcymi oraz zakaz stosowania mączek pochodzących od bydła w karmieniu innych gatunków zwierząt gospodarskich.

Obecnie w UE nie wolno stosować nawet najmniejszych ilości mączek w paszach. Zdaniem FEFAC, powinno się jednak dopuścić do skarmiania pasz zanieczyszczonych białkiem zwierzęcym np. w procesie produkcyjnym. Dlatego potrzebne jest opracowanie specjalnych testów rozpoznających pochodzenie białek.

Mączki mięsno-kostne powstają ze spalania odpadów zwierząt hodowlanych. Obecnie mogą one jedynie służyć jako nawóz lub jako dodatek do karm dla niektórych zwierząt, np. futerkowych.

Pasze przemysłowe, które wykorzystuje się w żywieniu zwierząt, składają się z produktów roślinnych, jedynie może być do nich dodawana mączka rybna, ale jest jej nie więcej niż 1 proc. - zaznaczył Dzwonkowski. Dodał, że w latach 90. Polska produkowała ok. 150 tys. ton mączek mięsno-kostnych i importowała blisko 300 tys. ton, wówczas w bilansie białka paszowego stanowiły one 20 proc. W tej chwili największym źródłem białka w paszach jest śruta sojowa.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • witt 01-02-2012, 21:07:
mączki mięsno kostne sa na pewno zdrowsze od modyfikowanej soji.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (25 610) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH