Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

IJHAR-S: oliwa z oliwek w polskich sklepach jest dobrej jakości

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 27-08-2008, 18:17

Jakość oliwy z oliwek jest dobra, pogorszyło się natomiast oznakowanie opakowań - wynika z najnowszej kontroli przeprowadzonej przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. W porównaniu do kontroli przeprowadzonych w 2007 roku Inspektorzy stwierdzili, że jakość wszystkich skontrolowanych (zarówno w 2007 roku jak i w II kwartale 2008 roku) partii oliwy z oliwek była zgodna z obowiązującymi przepisami.

Kontrolą objęto trzy kategorie oliwy z oliwek: oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia najwyższej jakości (ekstra virgin), oliwę z oliwek - złożoną z rafinowanej oliwy z oliwek i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz oliwę z wytłoczyn oliwek. Przeprowadzono ją w 9 podmiotach wprowadzających ją do obrotu. Łącznie skontrolowani około 35 tys. l oliwy.

Nieprawidłowości dotyczące znakowania oliwy z oliwek o wzrosły w porównaniu z w poprzednią kontrolą o 5 punktów procentowych (1 punkt procentowy w odniesieniu do wielkości partii). W przypadku 2 podmiotów stwierdzono te same nieprawidłowości w oznakowaniu opakowań jednostkowych oliwy z oliwek co w trakcie kontroli przeprowadzonych w 2007 roku.

Kontrolowana oliwa z oliwek była sprowadzana do Polski z trzech krajów Unii Europejskiej: Grecji, Hiszpanii, Włoch. Oliwa z oliwek objęta kontrolą była sprowadzana do Polski w oryginalnych opakowaniach jednostkowych, oznakowanych przez producenta.

Wyniki przeprowadzonej kontroli wskazują, iż niezgodności w zakresie spełnienia wymagań jakości handlowej oliwy z oliwek dotyczą wyłącznie sposobu znakowania. Rodzaj stwierdzonych uchybień może świadczyć o niewłaściwej interpretacji przepisów, jak również braku staranności przy opracowywaniu etykiet.

Najwięcej nieprawidłowości stwierdzono w przypadku oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia najwyższej jakości, w tym najwięcej partii niewłaściwie oznakowanych pochodziło z Włoch.

Nie stwierdzono uchybień w zakresie parametrów fizykochemicznych, co świadczy o braku zafałszowań innymi olejami roślinnymi partii oliwy z oliwek.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 516) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH