Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

IJHAR-S: za trzy lata nowe unijne etykiety na pieczywie

  • Autor: PAP
  • Data: 08-11-2011, 19:50
IJHAR-S: za trzy lata nowe unijne etykiety na pieczywie

Branża piekarnicza powinna przygotować się do zmiany znakowania swoich wyrobów, za trzy lata wejdą w życie unijne przepisy, które regulują zakres informacji na etykietach wyrobów - poinformował we wtorek główny inspektor IJHAR-S Stanisław Kowalczyk.

Parlament Europejski i Rada UE przyjęły w lipcu tego roku rozporządzenie w sprawie informowania konsumentów na temat żywności. Nowe przepisy m.in. określają, jakie informacje powinny znaleźć się na etykiecie produktu, tak by umożliwić konsumentom dokonywanie świadomego wyboru - mówił szef Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Najważniejsze zmiany dotyczą wyglądu etykiety. Musi ona być przede wszystkim czytelna dla odbiorcy, czcionka powinna mieć co najmniej 1,2 mm wysokości. Ponadto muszą się na niej znaleźć szczegółowe informacje dotyczące właściwości fizycznych produktu i sposobu jego przetwarzania. Ma ona informować także o wartości odżywczej - ilości tłuszczów, węglowodanów, białka i soli.

W przypadku towarów sprzedawanych luzem, a do takich zalicza się pieczywo, producent będzie musiał podać zawartość składników alergennych (np. soi czy mleka).

Jak zauważył Kowalczyk, nowe przepisy dotyczące znakowanie wejdą w życie dopiero za trzy lata, ale branża już teraz powinna przygotowywać się do nich. Np. wymagają one przeprowadzenia badania produktów.

Główny inspektor poinformował także o wynikach kontroli pieczywa przeprowadzanych w poprzednich latach. Wynikało z nich, że pieczywo w naszych piekarniach jest dobrej jakości, ale źle oznakowane.

Inspekcja przeprowadziła w latach 2008-2010 w sumie sześć kontroli pieczywa. Zbadano 2080 partii w ponad 1100 piekarniach. Z kontroli wynika np., że tylko 1,7 proc. pieczywa nie odpowiadało jakości zadeklarowanej przez producenta np. była zaniżona masa wyrobu.

Jednak najwięcej uwag mieli inspektorzy do prawidłowość znakowania pieczywa. W sumie zakwestionowano aż 47 proc. partii, a zastrzeżenia dotyczyły co drugiego producenta. Kowalczyk przypomniał, że na etykiecie musi być podana m.in. informacja z nazwą produktu, jego skład, masa i data przydatności do spożycia.

Kowalczyk podkreślił, że pieczywo jest jednym z produktów, którego skład nie jest regulowany ani przez polskie, ani unijne normy, a badanie IJHAR-S dotyczy jedynie porównania zgodności produktu z deklaracją producenta.

"Podstawowy grzech - to próba podawania błędnych informacji na temat gatunku mąki, której użyto do wypieku. Ponieważ w ostatnich latach modny jest chleb orkiszowy, to wiele piekarni taki chleb wytwarza. Jednak w praktyce okazywało się, że chleb ten zawierał jedynie niewielkie ilości tego gatunku mąki" - mówił Kowalczyk. Dodał, że w jednym przypadku "chleb orkiszowy" zawierał tylko 4 proc. takiej mąki.

Ocenił, że "branża działa w ten sposób przeciw sobie".

W jego opinii, większość błędów znakowania popełniania była nieświadomie. Inspekcja ukarała jednak niektóre piekarnie. Najbardziej dotkliwe sankcje dotyczyły 31 producentów, których "przyłapano na fałszowaniu żywności". Ich dane zostały upublicznione na stronach internetowych Inspekcji - poinformował Kowalczyk. Dodał, że ukarano 132 firmy i nałożono i 776 mandatów.

Kowalczyk zapowiedział, że w 2012 r. Inspekcja przeprowadzi ponownie kontrole w piekarniach z naciskiem właśnie na znakowanie produktów.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • przedsiębiorca 09-11-2011, 13:37:
Za trzy lata wejdą w życie przepisy dotyczące oznaczeń na pieczywie a piekarze już powinni się do tego przygotowywać. Sęk tylko w tym, że ministerstwo, w resorcie którego jest pan inspektorem jeszcze nie wydało nowego rozporządzenia i jeszcze długo nie wyda. To celowe działanie aby piekarz miał mało czasu na wdrożenie nowych etykiet a pan żeby mógł dużo karać. Swoją drogą to skoro jest pan tak szczegółowy w kontrolach piekarni to radzę zajrzeć do rozporządzenia z 10 lipca 2007r gdzie jest mowa o dacie minimalnej trwałosci lub terminie przydatności do spożycia a nie dacie przydatności do spożycia bo to kompromituje pana i całą inspekcję. Czytam te bzdurne pana wypociny jedząc śniadanie: ciepłą buleczkę prosto z pieca i zagryzam kiełbasą czosnkową i zastanawiam się nad pana wywodami dotyczącymi chleba orkiszowego, że ma tylko 4 % takiej mąki a moja kielbasa nie ma nawet 4 % czosnku a tak się nazywa. przecież musiala by być zrobiona nie z mięsa a czosnku. Pan cały czas kompromituje się w swych wypowiedziach różnych artykułów, które miałem możliwość czytania. Piekarze nie dajmy się takim urzędasom.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 019) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH