Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

IJHARS: Jakość pieczywa w Polsce jest dobra, ale jest ono źle oznakowane

  • Autor: www.portalspozywczy.pl, Paulina Bełżecka
  • Data: 08-11-2011, 15:58
IJHARS: Jakość pieczywa w Polsce jest dobra, ale jest ono źle oznakowane

Z badań Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, przeprowadzonych w latach 2008-2010 wynika, że jakość pieczywa w Polsce jest wysoka - jedynie 1,7 proc. przebadanych partii pieczywa zostało zakwestionowanych ze względu na jakość. Natomiast znacznie gorzej było w przypadku znakowania opakowanego pieczywa.

Od 2008 do 2010 roku IJHARS przeprowadziła 6 planowanych badań pieczywa. Kontroli pod katem znakowania poddano 3.129 partii pieczywa. Okazało się, iż 47 proc. partii pieczywa zakwestionowano z powodu niewłaściwego znakowania.

- Pod tym względem branża piekarnicza plasuje się powyżej średniej, która wynosi 30-35 proc. stwierdzanych nieprawidłowości - mówi Stanisław Kowalczyk, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

- Kwestionowaliśmy znakowanie u co drugiego producenta, choć nieprawidłowości miały różny ciężar gatunkowy - od wprowadzający w błąd konsumenta po mało istotne uchybienia - dodaje.

Główne błędy dotyczyły m.in.: nazwy charakteryzującej produkt spożywczy, np. chleb wiejski, chleb duży, stosowania nazwy wprowadzającej w błąd, np. chleb orkiszowy dla chleba, do produkcji którego użyto tylko 10 proc. mąki orkiszowej.

Ponadto, piekarnie wprowadzały konsumentów w błąd nieprawidłowo opisując skład produktu - niektórych składników nie zamieszczano, w tym także składników alergennych, a inne podawano, choć nie zostały użyte do produkcji pieczywa.

- Producenci często pomijali w składzie produktu pewne „niewygodne" składniki na przykład pomijano rodzaj mąki użytej do produkcji - tłumaczy Stanisław Kowalczyk.

Inne nieprawidłowości to np. brak podawania procentowej zawartości użytego składnika, niewłaściwa nazwa niektórych składników, niewłaściwa informacja co do masy i wagi, brak daty przydatności do spożycia czy informacji na temat producenta.

Jak podkreśla Stanisław Kowalczyk, branża piekarnicza nie jest jednak często kontrolowana przez IJHARS, ponieważ jakość pieczywa jest generalnie wysoka. Jednak liczba skarg konsumenckich wzrasta.

- W przyszłym roku zamierzamy zrobić więcej kontroli, w których będziemy chcieli skupić się na znakowaniu pieczywa - mówi.

I dodaje, że w kwestii znakowania większość nieprawidłowości może wynikać z dużego rozdrobnienia branży piekarniczej. - Wiele jest małych, rodzinnych firm, które mogą nie posiadać wystarczającej wiedzy w tym zakresie - ocenia.

Główny Inspektor IJHARS przypomina, że wkrótce wejdzie w życie rozporządzenie, regulujące kwestie znakowania żywności, które ujednolici przepisy dla całej Unii Europejskiej. Jak mówi, rozporządzenie nakłada dużo dodatkowych obowiązków w kwestii znakowania żywności. Producenci będą mieli 3 lata by dostosować się do nowych przepisów.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • a 09-11-2011, 14:54:
Komentarze: (1)
przedsiębiorca 09-11-2011, 13:37
Za trzy lata wejdą w życie przepisy dotyczące oznaczeń na pieczywie a piekarze już powinni się do tego przygotowywać. Sęk tylko w tym, że ministerstwo, w resorcie którego jest pan inspektorem jeszcze nie wydało nowego rozporządzenia i jeszcze długo nie wyda. To celowe działanie aby piekarz miał mało czasu na wdrożenie nowych etykiet a pan żeby mógł dużo karać. Swoją drogą to skoro jest pan tak szczegółowy w kontrolach piekarni to radzę zajrzeć do rozporządzenia z 10 lipca 2007r gdzie jest mowa o dacie minimalnej trwałosci lub terminie przydatności do spożycia a nie dacie przydatności do spożycia bo to kompromituje pana i całą inspekcję. Czytam te bzdurne pana wypociny jedząc śniadanie: ciepłą buleczkę prosto z pieca i zagryzam kiełbasą czosnkową i zastanawiam się nad pana wywodami dotyczącymi chleba orkiszowego, że ma tylko 4 % takiej mąki a moja kielbasa nie ma nawet 4 % czosnku a tak się nazywa. przecież musiala by być zrobiona nie z mięsa a czosnku. Pan cały czas kompromituje się w swych wypowiedziach różnych artykułów, które miałem możliwość czytania. Piekarze nie dajmy się takim urzędasom.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 744) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH