Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

IJHARS: Jakość polskich przetworów zbożowych dobra, ale jest problem z ich znakowaniem

  • Autor: Łukasz Stępniak, portalspozywczy.pl
  • Data: 11-11-2008, 15:16
IJHARS: Jakość polskich przetworów zbożowych dobra, ale jest problem z ich znakowaniem

Kontrolę jakości handlowej przetworów zbożowych obejmującą mąkę, kaszę, płatki zbożowe, otręby IJHARS przeprowadziła w 135 zakładach przetwórstwa zbożowego (39 proc. podmiotów znajdujących się w ewidencji agencji) na terenie 16 województw. Najczęściej kwestionowano znakowanie przetworów zbożowych z powodu nie zamieszczania przez producentów informacji o sposobie przechowywania.

Na 56 przebadanych partii ziarna zbóż: pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa zakwestionowano jakość jedynie 3 partii (5 proc. skontrolowanych partii zbóż) z powodu porażenia szkodnikami (wołkiem zbożowym) i zaniżonej liczby opadania. Tak niewielki odsetek nieprawidłowości wskazuje, że krajowe ziarno przeznaczone do produkcji przetworów zbożowych było dobrej jakości.

Poziom nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych przetworów zbożowych nieznacznie zmalał, w stosunku do poprzedniej kontroli, tj. o 4 punkty procentowe z 21proc. w roku 2007 do 17 proc. w roku 2008. Występujące w co piątej skontrolowanej próbce przetworów zbożowych uchybienia dotyczące zawyżonej lub zaniżonej zawartości popiołu, niewłaściwego rozdrobnienia przetworów zbożowych, zawyżonej kwasowości, mogą świadczyć o błędach popełnianych przez producentów w procesie technologicznym oraz braku lub nierzetelnym prowadzeniu monitoringu jakości wyrobów gotowych w laboratoriach zakładowych.

Odsetek nieprawidłowości w zakresie znakowania nie zmienił się w porównaniu do roku 2007 i wynosił 25 proc. Najczęściej kwestionowano znakowanie przetworów zbożowych z powodu nie zamieszczania przez producentów informacji o sposobie przechowywania, które jest szczególnie istotne w przypadku takich produktów jak mąka, kasza oraz otręby, łatwo ulegających przemianom fizykochemicznym w warunkach zawyżonej wilgotności. Ponadto na opakowaniach producenci podawali niepełne dane identyfikacyjne lub dane niezgodne ze stanem faktycznym, co narusza interesy konsumentów w zakresie otrzymania rzetelnej informacji o producencie i kupowanym produkcie.

Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej przetworów zbożowych oraz ziarna zbóż stosowanego do ich produkcji w zakresie zgodności jakości handlowej z wymaganiami ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz deklaracją producenta.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 190) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH