Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

IJHARS: Najgorzej oznakowane są makarony, a najlepiej jaja

  • Autor: PAP
  • Data: 21-04-2011, 20:40

32 proc. żywności jest nieprawidłowo oznakowana, najwięcej błędów na etykietach stwierdzono na makaronach, a najmniej na jajach - podała w czwartek rzecznik Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych Izabela Zdrojewska.

Wojewódzkie inspektoraty Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w IV kwartale ubiegłego roku przeprowadziły rutynową kontrolę oznakowania żywności sprawdzając, czy zawarte na etykietach informacje są zgodne z obowiązującymi przepisami. Zbadano ponad 1400 partii pieczywa, makaronu, przypraw, koncentratów spożywczych oraz jaj.

Nieprawidłowości wykryto w przypadku 458 partii, czyli ponad 32 proc. badanych towarów. Niezgodności w oznakowaniu wynosiły od 12,5 do 51 proc. w zależności od badanych partii.

Najgorzej oznakowany był makaron - 51 proc. nieprawidłowości, pieczywo miało złe etykiety w ponad 48 proc. partiach, przyprawy w ponad 28 proc., a koncentraty spożywcze w 17 proc. W sumie skontrolowano 351 producentów, czyli 9,2 proc. firm zarejestrowanych w inspektoratach.

Najczęściej w błąd wprowadzały klientów etykiety, które nie informowały o faktycznym składzie np. producent nazwał pieczywo - "chleb żytni", a z proporcji użytych mąk wynikało, że jest to chleb mieszany. W przypadku makaronu np. podawano, że jest on "domowy", a wyprodukowano go przy użyciu metod przemysłowych, stwierdzono też, że choć na etykiecie była sugestywna fotografia kury i jaj to w makaronie jaj nie znaleziono. Podobnie było z żurkiem z boczkiem, w którym tego ostatniego nie było.

Inspektorzy wojewódzcy w związku z wykrytymi nieprawidłowościami nałożyli na producentów 169 kar administracyjnych m.in. nakaz prawidłowego oznaczenia produktu oraz 53 kary finansowe łącznie warte ponad 41 tys. zł.

W porównaniu z wynikami z 2009 r. wzrósł odsetek źle oznakowanych partii pieczywa i makaronów, natomiast nieco mniej odnotowano błędnych oznakowań na koncentratach, przyprawach i jajach.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 798) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 330)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH