Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

IJHARS: W co piątej próbce przetworów zbożowych stwierdzono zafałszowania

  • Autor: portalspozywczy.pl/ IJHARS
  • Data: 27-10-2010, 09:42
IJHARS: W co piątej próbce przetworów zbożowych stwierdzono zafałszowania

Inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę planową w zakresie jakości handlowej przetworów zbożowych z uwzględnieniem artykułów pochodzących z przetwórni ekologicznych. Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej mąk, kasz, płatków śniadaniowych oraz musli w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami prawa oraz z deklaracją producenta. Kontrolę przeprowadzono w 122 podmiotach.

Zakwestionowano jakość 50 partii przetworów zbożowych, co stanowiło 19,1% skontrolowanych w tym zakresie partii o łącznej masie 222,4 t, co stanowiło 22,7 % skontrolowanej w tym zakresie masy.

Błędy w oznakowaniu wykazano w 73 partiach przetworów zbożowych, co stanowiło 25,8% ogółem skontrolowanych partii, o łącznej masie 182,3 t, co stanowiło 17,4% ogółem skontrolowanej masy.

Nieprawidłowości dotyczyły, m.in. braku na opakowaniu wszystkich niezbędnych informacji, np.: pełnych danych identyfikujących producenta, numeru partii produkcyjnej, warunków przechowywania, sposobu przygotowania kaszy - 46 partii o łącznej masie 156,9 t, sposobu znakowania datą minimalnej trwałości, np. stosowania niewłaściwego sformułowania poprzedzającego datę minimalnej trwałości lub braku informacji bądź podania błędnej informacji, w którym miejscu opakowania znajduje się data minimalnej trwałości - 24 partie o łącznej masie 46,8 t, rozmieszczenia informacji na opakowaniu, tj. nie umieszczenia w jednym polu widzenia nazwy wyrobu, daty minimalnej trwałości i zawartości netto oraz warunków przechowywania w sąsiedztwie daty minimalnej trwałości - 19 partii o łącznej masie 20,8 t, podania informacji dotyczących wartości odżywczej, np. składniki wartości odżywczej wymieniono w niewłaściwej kolejności, zastosowano nieodpowiedni współczynnik do wyliczenia wartości odżywczej produktu - 11 partii o łącznej masie 20,7 t,

Porównując wyniki bieżącej kontroli jakości handlowej przetworów zbożowych z wynikami kontroli z II kwartału 2008 roku oraz IV kwartału 2009 roku, można zauważyć, niewielki wzrost o 1 p.p liczby partii niezgodnych z deklaracją w zakresie parametrów fizykochemicznych w odniesieniu do roku 2008 oraz spadek o 2 p.p. liczby partii niezgodnych, w tym zakresie w porównaniu z rokiem 2009.

W przypadku znakowania, udział liczby partii przetworów zbożowych niewłaściwie oznakowanych w roku 2010 wzrósł o 1 p.p. w porównaniu z rokiem 2008, natomiast zmalał o 9 p.p. w porównaniu z rokiem 2009.

Wyniki ostatniej kontroli, wykazujące w co piątej przebadanej próbce przetworów zbożowych brak zgodności cech jakościowych z deklaracją producenta oraz w co czwartej próbce niewłaściwe oznakowanie, wskazują na potrzebę prowadzenia systematycznych kontroli tej grupy produktów w kolejnych latach.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Producent makaronu 31-10-2010, 08:40:
Bo przedsiębiorca napisał na opakowaniu makaronu jajecznego w składzie produktów jaja 10% a inspektor najmądrzejszy człowiek w Polsce doszedł do wniosku że jajo nie może być., bo przecież nie ma w makaronie skorupki po jaju to już jest masa jajowa i to jest przecież wprowadzanie w błąd świadomego konsumenta.A jak jeszcze producent na opakowaniu makaronu umieścił informację, że wprowadził i rzetelni przestrzega system HACCp i ISO to już b uli wysoka kare za wprowadzanie konsumenta w błąd.To przeceż pan inspektor jest najmadrzejszy i tylko on wie co wprowadza a co nie wprowadza w błąd durnego konsumenta.Jeszcze więcej takich inspekcji a zaczniemy jeść makarony z importu bo naszych producentów wykończy minister rolnictwa pan Sawicki który rywalizuje z Urzędem O K i K w likwidowaniu własnej przedsiębiorczości.
  • technolog spoz. 28-10-2010, 18:11:
polskie firmy spożywcze nie umieja utrzymać jakości !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! na nic hacapy i iso !!!!
ludzie przy produkcji są nie douczeni!!!!!!!!!!! brak higieny bezpośrednio pracujących na liniach produkcyjnych.
Sanepid nie wie o co chodzi. weterynaria sprawdza tam gdzie jest OK. Masakrycznie!!!!!!!!!! a spradzanie znakowania ?
jaki wpływ ma to na jakość produktu? nawet jak jest najlepiej spożyć do konca lub inaczej?
  • przedsiębiorca 28-10-2010, 10:33:
o ile mi wiadomo to nie ma obowiązku znakowania kaszy wartością odżywczą

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 924) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH