Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

IJHARS: W co piątej próbce przetworów zbożowych stwierdzono zafałszowania

  • Autor: portalspozywczy.pl/ IJHARS
  • Data: 27-10-2010, 09:42
IJHARS: W co piątej próbce przetworów zbożowych stwierdzono zafałszowania

Inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę planową w zakresie jakości handlowej przetworów zbożowych z uwzględnieniem artykułów pochodzących z przetwórni ekologicznych. Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej mąk, kasz, płatków śniadaniowych oraz musli w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami prawa oraz z deklaracją producenta. Kontrolę przeprowadzono w 122 podmiotach.

Zakwestionowano jakość 50 partii przetworów zbożowych, co stanowiło 19,1% skontrolowanych w tym zakresie partii o łącznej masie 222,4 t, co stanowiło 22,7 % skontrolowanej w tym zakresie masy.

Błędy w oznakowaniu wykazano w 73 partiach przetworów zbożowych, co stanowiło 25,8% ogółem skontrolowanych partii, o łącznej masie 182,3 t, co stanowiło 17,4% ogółem skontrolowanej masy.

Nieprawidłowości dotyczyły, m.in. braku na opakowaniu wszystkich niezbędnych informacji, np.: pełnych danych identyfikujących producenta, numeru partii produkcyjnej, warunków przechowywania, sposobu przygotowania kaszy - 46 partii o łącznej masie 156,9 t, sposobu znakowania datą minimalnej trwałości, np. stosowania niewłaściwego sformułowania poprzedzającego datę minimalnej trwałości lub braku informacji bądź podania błędnej informacji, w którym miejscu opakowania znajduje się data minimalnej trwałości - 24 partie o łącznej masie 46,8 t, rozmieszczenia informacji na opakowaniu, tj. nie umieszczenia w jednym polu widzenia nazwy wyrobu, daty minimalnej trwałości i zawartości netto oraz warunków przechowywania w sąsiedztwie daty minimalnej trwałości - 19 partii o łącznej masie 20,8 t, podania informacji dotyczących wartości odżywczej, np. składniki wartości odżywczej wymieniono w niewłaściwej kolejności, zastosowano nieodpowiedni współczynnik do wyliczenia wartości odżywczej produktu - 11 partii o łącznej masie 20,7 t,

Porównując wyniki bieżącej kontroli jakości handlowej przetworów zbożowych z wynikami kontroli z II kwartału 2008 roku oraz IV kwartału 2009 roku, można zauważyć, niewielki wzrost o 1 p.p liczby partii niezgodnych z deklaracją w zakresie parametrów fizykochemicznych w odniesieniu do roku 2008 oraz spadek o 2 p.p. liczby partii niezgodnych, w tym zakresie w porównaniu z rokiem 2009.

W przypadku znakowania, udział liczby partii przetworów zbożowych niewłaściwie oznakowanych w roku 2010 wzrósł o 1 p.p. w porównaniu z rokiem 2008, natomiast zmalał o 9 p.p. w porównaniu z rokiem 2009.

Wyniki ostatniej kontroli, wykazujące w co piątej przebadanej próbce przetworów zbożowych brak zgodności cech jakościowych z deklaracją producenta oraz w co czwartej próbce niewłaściwe oznakowanie, wskazują na potrzebę prowadzenia systematycznych kontroli tej grupy produktów w kolejnych latach.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Producent makaronu 31-10-2010, 08:40:
Bo przedsiębiorca napisał na opakowaniu makaronu jajecznego w składzie produktów jaja 10% a inspektor najmądrzejszy człowiek w Polsce doszedł do wniosku że jajo nie może być., bo przecież nie ma w makaronie skorupki po jaju to już jest masa jajowa i to jest przecież wprowadzanie w błąd świadomego konsumenta.A jak jeszcze producent na opakowaniu makaronu umieścił informację, że wprowadził i rzetelni przestrzega system HACCp i ISO to już b uli wysoka kare za wprowadzanie konsumenta w błąd.To przeceż pan inspektor jest najmadrzejszy i tylko on wie co wprowadza a co nie wprowadza w błąd durnego konsumenta.Jeszcze więcej takich inspekcji a zaczniemy jeść makarony z importu bo naszych producentów wykończy minister rolnictwa pan Sawicki który rywalizuje z Urzędem O K i K w likwidowaniu własnej przedsiębiorczości.
  • technolog spoz. 28-10-2010, 18:11:
polskie firmy spożywcze nie umieja utrzymać jakości !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! na nic hacapy i iso !!!!
ludzie przy produkcji są nie douczeni!!!!!!!!!!! brak higieny bezpośrednio pracujących na liniach produkcyjnych.
Sanepid nie wie o co chodzi. weterynaria sprawdza tam gdzie jest OK. Masakrycznie!!!!!!!!!! a spradzanie znakowania ?
jaki wpływ ma to na jakość produktu? nawet jak jest najlepiej spożyć do konca lub inaczej?
  • przedsiębiorca 28-10-2010, 10:33:
o ile mi wiadomo to nie ma obowiązku znakowania kaszy wartością odżywczą

Zobacz wszystkie komentarze (3)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 529) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH