Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

IJHARS: Wiele partii pieczywa chrupkiego jest źle oznakowanych

W IV kwartale 2010 roku sześć wojewódzkich inspektoratów JHARS w: Lublinie, Łodzi, Poznaniu, Rzeszowie, Warszawie i we Wrocławiu przeprowadziło kontrolę doraźną w zakresie jakości handlowej pieczywa trwałego. Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej pieczywa trwałego ze szczególnym uwzględnieniem pieczywa chrupkiego, macy, wafli ryżowych i kukurydzianych w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami prawa oraz z deklaracją producenta.


Autor: www.portalspozywczy.pl/ IJHARS
Data: 01-02-2011, 10:27

Kontrolę przeprowadzono w 16 podmiotach, w tym do kontroli wytypowano również sześć podmiotów, które nie znajdowały się w ewidencji WIJHARS.

Porównując wyniki bieżącej kontroli jakości handlowej pieczywa trwałego z wynikami kontroli z I kwartału 2007 roku, można zauważyć, znaczący wzrost o 21,7 p.p. liczby partii nieprawidłowo oznakowanych (z 21,2 % w I kw. 2007 r. do 42,9% w IV kw. 2010 r.).

Na podstawie badań laboratoryjnych stwierdzono, iż jakość handlowa pieczywa trwałego, z wyjątkiem 2 partii macy, odpowiadała wymaganiom w zakresie deklarowanych przez producentów parametrów fizykochemicznych. Wykazane nieprawidłowości (zawyżona zawartość popiołu i zaniżona masa netto) dotyczyły jedynie 2,5 % wszystkich skontrolowanych w tym zakresie partii pieczywa trwałego.

W przypadku znakowania prawie co druga partia pieczywa trwałego 42,9% skontrolowanych partii wykazała błędy w oznakowaniu. Niektóre informacje takie jak składniki alergenne, czy substancje dodatkowe są bardzo istotne dla konsumenta. Pomijanie tych danych lub podawanie ich w sposób niezgodny z prawdą może być bardzo niebezpieczne szczególnie w przypadku osób, które wykazują nietolerancję na określony składnik żywności.

Wzrost spożycia pieczywa trwałego, wymaga właściwego oznakowania tej grupy produktów. Producenci żywności powinni mieć świadomość, iż dla konsumenta jedynym źródłem danych charakteryzujących dany środek spożywczy są informacje zamieszczone na opakowaniu, dlatego też każda żywność powinna być oznakowana zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami prawa.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

IJHARS RSS ALERT    /    pieczywo RSS ALERT

KOMENTARZE (2)

  • pogadasz 2011-02-02 09:33:27
    halo halo czy możecie napisać jakie to badania przeprowadzili w jakim kierunku były robione te badania bo pewnie dotyczyły ile chleba jest w chlebie :)
  • Jan 2011-02-02 15:09:32
    POLSKIE IDIOTYZMY !!!! Minister Zdrowia wydał rozporządzenie z dnia 22 listopada 2010r w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych na 130 stron . Rozporządzenie ukazało sie w dzienniku ustaw z 9 grudnia 2010r nr 232, poz. 1525 z datą wejścia w życie od 9 grudnia 2010 r i datą obowiazywania od 9 grudnia 2010r. Inspoektorzy Inspekcji Jakości już od 10 grudnia 2010 r sprawdzali w piekarniach czy w oznaczeniu na etykietach i opakowaniach foliowych nie ma czegoś niezgodnego siłą żeczy nie można było wyrzucać wiele ton opakowań z posiadanymi nadrukami aby wprowadzić z nowymi, obowiązującymi od 9 grudnia 2010r,bo tam sie zmienił jeden element np składnik, przyprawa itp Inspektorzy handlowi PIH sprawdzają już w sklepach i kto wprowadza do obrotu chleb i inne produkty ze starymi nadrukami podlega karze i to bardzo wysokiej. Mój kolega dostał 3000 zl, że w nazwie nie było słowa pszenny.. Jest to sposób Rządu na ściągnięcie pieniędzy z kar tylko chyba potem ministrowie będą zakładać piekarnie i piec chleb bo wiekszość będzie już przez nich wykończona. Ludzie mówią, żeby minister zdrowia sie leczył bo zdrowego rozsądku na pewno mu brak. Nie dziwcie się, że chleb i inne produkty spozywcze drożeją.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 107.23.176.162
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.