REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

IJHARS: Wzrósł poziom nieprawidłowości w zakresie jakości handlowej przetworów zbożowych

  • Autor: portalspozywczy.pl/ IJHARS
  • Data: 07-04-2010, 11:18

Zgodnie z rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2009 rok, w IV kwartale 2009 roku wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę w zakresie jakości handlowej przetworów zbożowych, ze szczególnym uwzględnieniem mąk i kasz.

REKLAMA

Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej przetworów zbożowych: mąki pszenneji żytniej, kaszy manny, kaszy jęczmiennej oraz kaszy gryczanej, w zakresie zgodności z deklaracją producenta. Kontrolę przeprowadzono w 90 jednostkach produkujących przetwory zbożowe oraz w 1 jednostce zajmującej się konfekcjonowaniem przetworów zbożowych (tj. 28% zarejestrowanych w WIJHARS).

Biorąc pod uwagę ustalenia z poprzedniej kontroli jakości handlowej przetworów zbożowych przeprowadzonej w II kwartale 2008 roku oraz z kontroli przeprowadzonej w IV kwartale 2009 roku, można stwierdzić, wzrost poziomu nieprawidłowości w zakresie jakości handlowej. Udział liczby partii niezgodnych z deklaracją producenta w 2008 roku wynosił - 18%, a w 2009 roku - 21%. Udział liczby partii niewłaściwie oznakowanych, w 2008 roku kształtował się na poziomie 25%, w 2009 roku na poziomie 35% ( Wykres 1).

Badania laboratoryjne próbek przetworów zbożowych, podczas obu analizowanych kontroli, wykazały niezgodności z deklaracją producenta, głównie w zakresie takich parametrów fizykochemicznych jak: zawartość popiołu całkowitego i stopień rozdrobienia. Nieprawidłowości w zakresie zawartości popiołu całkowitego dotyczyły mąki pszennej i żytniej, natomiast niewłaściwy stopień rozdrobnienia dotyczył wszystkich przebadanych przetworów zbożowych, a więc również kasz.

Poziom niezgodności, ww. parametrów, wzrósł o 3 punkty procentowe. Zawartość popiołu całkowitego (zawartość w mące soli mineralnych) określa typ mąki. W przypadkach zaniżenia lub zawyżenia zawartości popiołu całkowitego otrzymujemy, na opakowaniu lub etykiecie, nieprawdziwą informację dotyczącą typu mąki, a co za tym idzie możemy użyć tej mąki niezgodnie z przeznaczeniem.

Udział procentowy partii o niewłaściwym oznakowaniu zwiększył się w stosunku do poprzedniej kontroli o 10 punktów procentowych. Powtarzające się podczas kolejnych kontroli błędy w oznakowaniu przetworów zbożowych dotyczyły między innymi informacji istotnych z punktu widzenia konsumenta, takich jak, np. data minimalnej trwałości, czy warunki przechowywania.

Ze względu na wyniki ostatniej kontroli, tj. zwiększenie się poziomu nieprawidłowości zarówno w zakresie znakowania przetworów zbożowych, jak i zgodności parametrów fizykochemicznych z deklaracją producenta, należy systematycznie prowadzić kontrolę tych produktów.

 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (24 925) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH