REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Import śruty sojowej do Polski zwiększył się o 18 proc.

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 26-02-2015, 18:13

Najczęściej wykorzystywanym wysokobiałkowym surowcem paszowym w Polsce jest śruta sojowa. Jej udział w strukturze zużycia komponentów wysokobiałkowych przekracza 50 proc. - informują eksperci banku BGŻ.

REKLAMA

W latach 2011-2013 import śruty sojowej do Polski wykazywał tendencje spadkowe, zmniejszając się z 1,9 mln t do niecałych 1,7 mln t.

W 2014 r. nastąpiło jego wyraźne odbicie. Według wstępnych danych opublikowanych przez MRiRW wyniósł on 1,96 mln t, co w stosunku do 2013 r. oznacza wzrost o blisko 18 proc., tj. o 295 tys. t. W przeliczeniu na euro import śruty zwiększył się nieco mniej, bo o 16 proc. r/r i wyniósł 803,6 mln euro.

Dość duże zmiany wystąpiły w zakresie struktury dostawców śruty sojowej do Polski:

• W 2014 r., podobnie jak w 2013 r., najwięcej śruty przywieziono z Argentyny, która zwiększyła eksport tego surowca do Polski o 28 proc. r/r do 1,25 mln t.
• Na drugim miejscu uplasował się Paragwaj, awansując z siódmej pozycji w 2013 r. Kraj ten w ub.r. dostarczył 249 tys. t śruty sojowej do Polski, czyli aż 6,5-krotnie więcej niż w 2013 r.
• Trzecim największym dostawcą była Rosja (w 2013 r. zajmowała piąte miejsce), ze sprzedażą na poziomie 178 tys. t, tj. przeszło 3,5-krotnie większą niż w 2013 r.
• Na znaczeniu mocno straciły Stany Zjednoczone, skąd Polska zaimportowała w ub.r. 59 tys. t śruty wobec 377 tys. t w 2013 r.

Jeśli chodzi o eksport śruty sojowej z Polski, jego skala jest niewielka w zestawieniu z wolumenem importu. W 2014 r. wywóz śruty sojowej wyniósł ok. 78,8 tys. t i był o ponad 20 proc. wyższy niż w 2013 r. Największym odbiorcą śruty sojowej z Polski były Czechy, które zwiększyły zakupy o 75 proc. r/r do blisko 42 tys. t, za nimi natomiast uplasowała się Słowacja, która zaimportowała ok. 13 tys. t tego surowca, czyli o ponad 40 proc. mniej r/r .

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • konsument 01-03-2015, 10:27:
Więcej grilujcie .Dioksyny raka nie powodują.
  • nili 27-02-2015, 18:49:
A potem się dziwimy, że chorują zwierzęta i ludzie na raka.pojawił się napis:,,W komentarzach nie wolno zamieszczać linków i niedozwolonych treści!ja nie wpisałem niedozwolonych treści. A dlaczego nie wolno linków?
Poczytajcie o soi gmo z Argentyny
Nie ma co się dziwić, ze chorują zwierzęta i ludzie na raka

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 202) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH