Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Inspekcja ma zastrzeżenia do jakości owoców i warzyw

  • Autor: Katarzyna Walterska, portalspozywczy.pl
  • Data: 07-07-2008, 15:53
Inspekcja ma zastrzeżenia do jakości owoców i warzyw

20 proc. owoców i warzyw sprzedawanych w hurtowniach, centrach dystrybucyjnych i na giełdach nie spełniają minimalnych wymagań dotyczących deklarowanej klasy jakości i oznakowania - wynika z kontroli przeprowadzonej w I kw. 2008 r przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Poziom stwierdzonych nieprawidłowości wykazuje tendencję spadkową, ale ciągle jest wysoki. Odsetek partii owoców i warzyw niezgodnych z normami handlowymi UE kształtował się następująco: w 2005 roku wynosił 31 proc., w 2006 roku 23 proc., w 2007 roku 19 proc., a w I kwartale 2008 roku 20 proc.

Inspektorzy uważają, że rynek wewnętrzny świeżych owoców i warzyw wymaga ciągłej kontroli, aby konsument otrzymał w sieci sprzedaży produkt dobrej jakości, tj. zgodnej z wymaganiami norm handlowych.

Jakość handlowa warzyw była częściej kwestionowana, niż jakość handlowa owoców (zakwestionowano 17 proc. ze wszystkich skontrolowanych partii owoców). Należy również zaznaczyć, że partie gatunków pochodzenia krajowego były częściej kwestionowane niż partie gatunków pochodzących z krajów UE i krajów trzecich.

Kontrolą objęto jakość handlową świeżych owoców: jabłek, kiwi, owoców cytrusowych i winogron oraz warzyw: cebuli, marchwi, selera i pora. Przeprowadzono ją w 124 podmiotach gospodarczych: 118 hurtowniach, centrach dystrybucyjnych i na giełdach, 3 sklepach wielkopowierzchniowych oraz 3 mniejszych (poniżej 300m2 powierzchni) sklepach detalicznych.

Wymagań minimalnych nie spełniało 28 partii owoców i warzyw (2 proc. wszystkich skontrolowanych partii) o masie 10 t, w tym: jabłka, mandarynki, cytryny, pomarańcze, kiwi, cebula, por, marchew i winogrona. Owoce i warzywa kwestionowano głównie ze względu na objawy zepsucia, zgnicia i zabrudzenia, brak świeżości oraz z powodu popękanej i brakującej łuski (cebula).

Wymagań zadeklarowanej klasy jakości nie spełniało 18 partii owoców i warzyw (1 proc. wszystkich skontrolowanych partii), o masie 8 t, w tym: cebula, kiwi, mandarynki, pomarańcze, cytryny, por i marchew. Zakwestionowane partie wymagały przesortowania, bądź przeklasyfikowania do niższej klasy jakości.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH