Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Inter Europol Piekarnia Szwajcarska: Prawdziwy chleb na zakwasie można kupić także w dużej piekarni

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 12-04-2017, 16:07

W nawiązaniu do wystąpienia Czesława Meusa, przewodniczącego komisji rewizyjnej Stowarzyszenia Polska Ekologia (SPE) na Food Show 2017 w Katowicach, gdzie powiedział, że "prawdziwy polski chleb na zakwasie można jeszcze kupić w małych piekarniach rzemieślniczych, ale duże piekarnie w 99 procentach produkują pieczywo z gotowych mieszanek", firma Inter Europol Piekarnia Szwajcarska, przesłała do redakcji portalspozywczy.pl, sprostowanie wraz z uzasadnieniem, które publikujemy poniżej.

Czytaj: SPE na Food Show: Duże piekarnie w 99 proc. produkują chleb z gotowych mieszanek

W imieniu spółki Inter Europol Piekarnia Szwajcarska wypowiedział się adw. Marcin Zawistowski. Wskazał, że ww. artykuł zawiera nieprawdziwe treści.

Jak czytamy w sprostowaniu: "Nie są prawdziwe informacje, że duże piekarnie w 99 proc. produkują chleb z gotowych mieszanek, gdyż Inter Europol Piekarnia Szwajcarska będąca jedną z dużych piekarni, w olbrzymiej większości produkuje chleb na zakwasie i wyłącznie z naturalnych składników". 

Adwokat odnosi się także do stwierdzenia, że "każda z nich [duże piekarnie] mówi, że ma dobre pieczywo, ale z ekologią ten chleb nie ma nic wspólnego", gdyż większość produktów Inter Europol Piekarnia Szwajcarska, będąca jedną z dużych piekarni posiada tzw. czystą etykietę i jest produkowana wyłącznie z naturalnych składników i według własnej receptury. 

Inter Europol Piekarnia Szwajcarska nie zgadza się także ze stwierdzeniem: "Wchodząc do sklepu sieciowego (...) nie chcąc ryzykować mojego zdrowia nie kupuję go [pieczywa z dużych piekarni]", gdyż produkty spożywcze przed dopuszczeniem do sprzedaży muszą spełnić rygorystyczne wymogi, a tym samym skoro są sprzedawane w sklepach, to znaczy, że są bezpieczne dla zdrowia.

Zdaniem Inter Europol Piekarnia Szwajcarska nieprawdziwe jest stwierdzenie, że prawdziwego chleba na zakwasie nie można kupić w dużej piekarni, gdyż duża piekarnia jaką jest m.in. Inter Europol Piekarnia Szwajcarska produkuje w większości chleb na zakwasie z wyselekcjonowanych składników oraz przy wykorzystaniu własnej receptury.

 

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Technolog żywności 27-04-2017, 11:23:
Wbrew obiegowej opinii, najtańsze w produkcji jest pieczywo żytnie z naturalnego zakwasu, czasem z jednoczesnym dodatkiem drożdży.
Przemysłowe piekarnie świetnie się nadają do produkcji takiego pieczywa. Taki przemysłowy żytni chleb produkuje np. Firma Fazer w Finlandii.
Pomimo użycia linii przemysłowych linii produkcyjnych chleb jest znakomity!
  • Piec 19-04-2017, 11:28:
A ja jestem pewien że małe piekarnie robią pieczywo na mieszankach, ze względów ekonomicznych i dlatego, że pozostają bez kontroli sklepów sieciowych
  • Marian 13-04-2017, 08:45:
Nigdy nie będzie można porównać prawdziwego chleba od rzemieślnika z pieczywem z fabryk! A wszystko i tak wiedzą co to znaczy "czysta etykieta". Jedna wielka ściema dla konsumenta.

Zobacz wszystkie komentarze (3)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 610) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH