Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Inter Europol Piekarnia Szwajcarska: Prawdziwy chleb na zakwasie można kupić także w dużej piekarni

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 12-04-2017, 16:07

W nawiązaniu do wystąpienia Czesława Meusa, przewodniczącego komisji rewizyjnej Stowarzyszenia Polska Ekologia (SPE) na Food Show 2017 w Katowicach, gdzie powiedział, że "prawdziwy polski chleb na zakwasie można jeszcze kupić w małych piekarniach rzemieślniczych, ale duże piekarnie w 99 procentach produkują pieczywo z gotowych mieszanek", firma Inter Europol Piekarnia Szwajcarska, przesłała do redakcji portalspozywczy.pl, sprostowanie wraz z uzasadnieniem, które publikujemy poniżej.

Czytaj: SPE na Food Show: Duże piekarnie w 99 proc. produkują chleb z gotowych mieszanek

W imieniu spółki Inter Europol Piekarnia Szwajcarska wypowiedział się adw. Marcin Zawistowski. Wskazał, że ww. artykuł zawiera nieprawdziwe treści.

Jak czytamy w sprostowaniu: "Nie są prawdziwe informacje, że duże piekarnie w 99 proc. produkują chleb z gotowych mieszanek, gdyż Inter Europol Piekarnia Szwajcarska będąca jedną z dużych piekarni, w olbrzymiej większości produkuje chleb na zakwasie i wyłącznie z naturalnych składników". 

Adwokat odnosi się także do stwierdzenia, że "każda z nich [duże piekarnie] mówi, że ma dobre pieczywo, ale z ekologią ten chleb nie ma nic wspólnego", gdyż większość produktów Inter Europol Piekarnia Szwajcarska, będąca jedną z dużych piekarni posiada tzw. czystą etykietę i jest produkowana wyłącznie z naturalnych składników i według własnej receptury. 

Inter Europol Piekarnia Szwajcarska nie zgadza się także ze stwierdzeniem: "Wchodząc do sklepu sieciowego (...) nie chcąc ryzykować mojego zdrowia nie kupuję go [pieczywa z dużych piekarni]", gdyż produkty spożywcze przed dopuszczeniem do sprzedaży muszą spełnić rygorystyczne wymogi, a tym samym skoro są sprzedawane w sklepach, to znaczy, że są bezpieczne dla zdrowia.

Zdaniem Inter Europol Piekarnia Szwajcarska nieprawdziwe jest stwierdzenie, że prawdziwego chleba na zakwasie nie można kupić w dużej piekarni, gdyż duża piekarnia jaką jest m.in. Inter Europol Piekarnia Szwajcarska produkuje w większości chleb na zakwasie z wyselekcjonowanych składników oraz przy wykorzystaniu własnej receptury.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Technolog żywności 27-04-2017, 11:23:
Wbrew obiegowej opinii, najtańsze w produkcji jest pieczywo żytnie z naturalnego zakwasu, czasem z jednoczesnym dodatkiem drożdży.
Przemysłowe piekarnie świetnie się nadają do produkcji takiego pieczywa. Taki przemysłowy żytni chleb produkuje np. Firma Fazer w Finlandii.
Pomimo użycia linii przemysłowych linii produkcyjnych chleb jest znakomity!
  • Piec 19-04-2017, 11:28:
A ja jestem pewien że małe piekarnie robią pieczywo na mieszankach, ze względów ekonomicznych i dlatego, że pozostają bez kontroli sklepów sieciowych
  • Marian 13-04-2017, 08:45:
Nigdy nie będzie można porównać prawdziwego chleba od rzemieślnika z pieczywem z fabryk! A wszystko i tak wiedzą co to znaczy "czysta etykieta". Jedna wielka ściema dla konsumenta.

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 374) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH