Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

IŻŻ: Zakaz sprzedaży pieczywa mrożonego w szkołach to krok w dobrą stronę

- Mimo że mrożenie jest najlepsza metodą przechowywania żywności, warto pamiętać, że pieczywo mrożone jest za pomocą ciekłego azotu, a następnie przechowywane nawet przez pół roku. Pieczywo takie zawiera dużo polepszaczy, m.in. stabilizatory, barwniki, konserwanty, propionian wapnia (E-282) przeciw pleśniom i sorbinian potasu (E-202), który wywołuje problemy skórne oraz astmę - mówi w rozmowie z Portalem Spożywczym Hanna Stolińska-Fiedorowicz z Instytutu Żywności i Żywienia.

IŻŻ: Zakaz sprzedaży pieczywa mrożonego w szkołach to krok w dobrą stronę
Hanna Stolińska-Fiedorowicz, fot. IŻŻ

26 lipca br. Minister Zdrowia podpisał "Rozporządzenie w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach", które wejdzie w życie 1 września 2016 roku. Tym samym traci moc poprzednie rozporządzenie Ministra Zdrowia z 26 sierpnia 2015 roku.

Według najnowszego rozporządzenia w szkole nie będzie można kupić pieczywa z ciasta głęboko mrożonego. Dotyczy to nie tylko kanapek, ale i wyrobów cukierniczych, czyli drożdżówek. Do sklepików wrócą jednak drożdżówki, ale "zdrowsze" i z obniżoną zawartością tłuszczu. 

Jak podkreśla Hanna Stolińska-Fiedorowicz różnice pomiędzy chlebem z piekarni, tzw. świeżym, a chlebem z ciasta głęboko mrożonego są ogromne.

- Pieczywo takie zawiera dużo polepszaczy, m.in. stabilizatory, barwniki, konserwanty, propionian wapnia (E-282) przeciw pleśniom i sorbinian potasu (E-202), który wywołuje problemy skórne oraz astmę. Natomiast dobre pieczywo ma krótką listę naturalnych składników. Powstaje z mąki pełnoziarnistej, wody, zakwasu lub drożdży, soli i wszelkich dodatków typu ziarna. Taki skład zapewnia podaż błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, magnezu, żelaza i cynku - mówi.

Jak zauważa przedstawicielka IŻŻ, mimo wejścia w życie we wrześniu 2015 r. zaostrzonej wersji rozporządzenia, wiele szkolnych stołówek i sklepików nie splajtowało, a z powodzeniem dostosowało oferowane potrawy do obowiązujących przepisów.

- Wiemy, że wiele szkół po pierwszych zmianach zamknęło sklepiki a nawet stołówki, ale większość placówek dostosowała się i z biegiem czasu dzieci zaczęły akceptować smak potraw z mniejsza zawartością cukru czy soli. Jesteśmy zdania, że potrzebna jest edukacja żywieniowa zarówno dzieci, rodziców i wychowawców, jak również szkolenia kucharek i intendentek w celu przygotowywania zdrowych i smacznych posiłków dla dzieci zgodnie z rozporządzeniem -podsumowała Stolińska-Fiedorowicz.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

sklepiki szkolne RSS ALERT    /    Hanna Stolińska-Fiedorowicz RSS ALERT    /    IŻŻ RSS ALERT    /    Instytut Żywności i Żywienia RSS ALERT    /    dzieci RSS ALERT    /    stołówki RSS ALERT    /    stołówki szkolne RSS ALERT    /    pieczywo mrożone RSS ALERT    /    drożdżówki RSS ALERT

KOMENTARZE (5)

  • Technolog żywności 2016-08-21 11:42:50
    Niech nie piszą artykułów Ci, nic nie wiedzą o produkcji pieczywa mrożonego i w związku z tym wymyślają niestworzone rzeczy o tym co się doń dodaje. Pieczywo wypiekane z mrożonego ciasta pod względem dodatków wyróżnia się zwiększonym dodatkiem kwasu askorbinowego(witaminy C) i na tym najczęściej koniec. Pieczywo z wypiekiem przerywanym (następnie mrożone) nie różni się składem od pieczywa wypiekanego bez fazy mrożenia. CZASEM PIECZYWO NIEMROŻONE MA O WIELE WIĘCEJ DODATKÓW FUNKCYJNYCH! Wymienione przez autorkę substancje konserwujące nie są dopuszczone do towarów niepaczkowanych a więc chleba i bułek sprzedawanych luzem. Proszę o pokazanie w sklepie zwykłej bułeczki lub chleba z mrożonego ciasta z dodatkiem któregoś z konserwantów: kwasu sorbowego, propionowego lub benzoesowego! Proszę nie pisać o rzeczach nieistniejących!
  • Wszystko na sprzedaż 2016-08-21 11:45:59
    Dożyliśmy czasów, gdy nawet pracownicy instytutów naukowych, napiszą na czyjeś zamówienie każdą brednię.
  • Piekarz 2016-08-22 10:31:15
    Hanka, szykuj się na pozew za te kłamstwa
  • Człowiek starej daty 2016-08-22 15:23:28
    Pytanie, czego się można w tym IŻŻ nauczyć na studiach, jeśli jego pracownicy nie znają obowiązującego prawa żywieniowego.
  • MS 2016-08-25 20:45:11
    Jak można się taką niewiedzą chwalić.... powinni Panią wyrzuć z tego instytutu zakazem pracy we wszelkich opiniotwórczych instytucjach....

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.203.28.212
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.