Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

IŻŻ: Zakaz sprzedaży pieczywa mrożonego w szkołach to krok w dobrą stronę

  • Autor: AT, portalspozywczy.pl
  • Data: 19-08-2016, 15:15
IŻŻ: Zakaz sprzedaży pieczywa mrożonego w szkołach to krok w dobrą stronę
Hanna Stolińska-Fiedorowicz, fot. IŻŻ

- Mimo że mrożenie jest najlepsza metodą przechowywania żywności, warto pamiętać, że pieczywo mrożone jest za pomocą ciekłego azotu, a następnie przechowywane nawet przez pół roku. Pieczywo takie zawiera dużo polepszaczy, m.in. stabilizatory, barwniki, konserwanty, propionian wapnia (E-282) przeciw pleśniom i sorbinian potasu (E-202), który wywołuje problemy skórne oraz astmę - mówi w rozmowie z Portalem Spożywczym Hanna Stolińska-Fiedorowicz z Instytutu Żywności i Żywienia.

26 lipca br. Minister Zdrowia podpisał "Rozporządzenie w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach", które wejdzie w życie 1 września 2016 roku. Tym samym traci moc poprzednie rozporządzenie Ministra Zdrowia z 26 sierpnia 2015 roku.

Według najnowszego rozporządzenia w szkole nie będzie można kupić pieczywa z ciasta głęboko mrożonego. Dotyczy to nie tylko kanapek, ale i wyrobów cukierniczych, czyli drożdżówek. Do sklepików wrócą jednak drożdżówki, ale "zdrowsze" i z obniżoną zawartością tłuszczu. 

Jak podkreśla Hanna Stolińska-Fiedorowicz różnice pomiędzy chlebem z piekarni, tzw. świeżym, a chlebem z ciasta głęboko mrożonego są ogromne.

- Pieczywo takie zawiera dużo polepszaczy, m.in. stabilizatory, barwniki, konserwanty, propionian wapnia (E-282) przeciw pleśniom i sorbinian potasu (E-202), który wywołuje problemy skórne oraz astmę. Natomiast dobre pieczywo ma krótką listę naturalnych składników. Powstaje z mąki pełnoziarnistej, wody, zakwasu lub drożdży, soli i wszelkich dodatków typu ziarna. Taki skład zapewnia podaż błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, magnezu, żelaza i cynku - mówi.

Jak zauważa przedstawicielka IŻŻ, mimo wejścia w życie we wrześniu 2015 r. zaostrzonej wersji rozporządzenia, wiele szkolnych stołówek i sklepików nie splajtowało, a z powodzeniem dostosowało oferowane potrawy do obowiązujących przepisów.

- Wiemy, że wiele szkół po pierwszych zmianach zamknęło sklepiki a nawet stołówki, ale większość placówek dostosowała się i z biegiem czasu dzieci zaczęły akceptować smak potraw z mniejsza zawartością cukru czy soli. Jesteśmy zdania, że potrzebna jest edukacja żywieniowa zarówno dzieci, rodziców i wychowawców, jak również szkolenia kucharek i intendentek w celu przygotowywania zdrowych i smacznych posiłków dla dzieci zgodnie z rozporządzeniem -podsumowała Stolińska-Fiedorowicz.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (5)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • MS 25-08-2016, 20:45:
Jak można się taką niewiedzą chwalić.... powinni Panią wyrzuć z tego instytutu zakazem pracy we wszelkich opiniotwórczych instytucjach....
  • Człowiek starej daty 22-08-2016, 15:23:
Pytanie, czego się można w tym IŻŻ nauczyć na studiach, jeśli jego pracownicy nie znają obowiązującego prawa żywieniowego.
  • Piekarz 22-08-2016, 10:31:
Hanka, szykuj się na pozew za te kłamstwa

Zobacz wszystkie komentarze (5)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (25 770) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH