Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

IŻŻ: Zakaz sprzedaży pieczywa mrożonego w szkołach to krok w dobrą stronę

  • Autor: AT, portalspozywczy.pl
  • Data: 19-08-2016, 15:15
IŻŻ: Zakaz sprzedaży pieczywa mrożonego w szkołach to krok w dobrą stronę
Hanna Stolińska-Fiedorowicz, fot. IŻŻ

- Mimo że mrożenie jest najlepsza metodą przechowywania żywności, warto pamiętać, że pieczywo mrożone jest za pomocą ciekłego azotu, a następnie przechowywane nawet przez pół roku. Pieczywo takie zawiera dużo polepszaczy, m.in. stabilizatory, barwniki, konserwanty, propionian wapnia (E-282) przeciw pleśniom i sorbinian potasu (E-202), który wywołuje problemy skórne oraz astmę - mówi w rozmowie z Portalem Spożywczym Hanna Stolińska-Fiedorowicz z Instytutu Żywności i Żywienia.

26 lipca br. Minister Zdrowia podpisał "Rozporządzenie w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach", które wejdzie w życie 1 września 2016 roku. Tym samym traci moc poprzednie rozporządzenie Ministra Zdrowia z 26 sierpnia 2015 roku.

Według najnowszego rozporządzenia w szkole nie będzie można kupić pieczywa z ciasta głęboko mrożonego. Dotyczy to nie tylko kanapek, ale i wyrobów cukierniczych, czyli drożdżówek. Do sklepików wrócą jednak drożdżówki, ale "zdrowsze" i z obniżoną zawartością tłuszczu. 

Jak podkreśla Hanna Stolińska-Fiedorowicz różnice pomiędzy chlebem z piekarni, tzw. świeżym, a chlebem z ciasta głęboko mrożonego są ogromne.

- Pieczywo takie zawiera dużo polepszaczy, m.in. stabilizatory, barwniki, konserwanty, propionian wapnia (E-282) przeciw pleśniom i sorbinian potasu (E-202), który wywołuje problemy skórne oraz astmę. Natomiast dobre pieczywo ma krótką listę naturalnych składników. Powstaje z mąki pełnoziarnistej, wody, zakwasu lub drożdży, soli i wszelkich dodatków typu ziarna. Taki skład zapewnia podaż błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, magnezu, żelaza i cynku - mówi.

Jak zauważa przedstawicielka IŻŻ, mimo wejścia w życie we wrześniu 2015 r. zaostrzonej wersji rozporządzenia, wiele szkolnych stołówek i sklepików nie splajtowało, a z powodzeniem dostosowało oferowane potrawy do obowiązujących przepisów.

- Wiemy, że wiele szkół po pierwszych zmianach zamknęło sklepiki a nawet stołówki, ale większość placówek dostosowała się i z biegiem czasu dzieci zaczęły akceptować smak potraw z mniejsza zawartością cukru czy soli. Jesteśmy zdania, że potrzebna jest edukacja żywieniowa zarówno dzieci, rodziców i wychowawców, jak również szkolenia kucharek i intendentek w celu przygotowywania zdrowych i smacznych posiłków dla dzieci zgodnie z rozporządzeniem -podsumowała Stolińska-Fiedorowicz.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (5)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • MS 25-08-2016, 20:45:
Jak można się taką niewiedzą chwalić.... powinni Panią wyrzuć z tego instytutu zakazem pracy we wszelkich opiniotwórczych instytucjach....
  • Człowiek starej daty 22-08-2016, 15:23:
Pytanie, czego się można w tym IŻŻ nauczyć na studiach, jeśli jego pracownicy nie znają obowiązującego prawa żywieniowego.
  • Piekarz 22-08-2016, 10:31:
Hanka, szykuj się na pozew za te kłamstwa

Zobacz wszystkie komentarze (5)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (17 158) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.