Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Jak powstaje makaron?

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 29-08-2017, 13:36
Jak powstaje makaron?
fot. materiały prasowe

Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego życia, dla innych jest jedynie dodatkiem do przygotowywanych dań. Chodzi o makaron, który przygotowuje się go na niezliczoną liczbę sposobów. Warto wiedzieć, jak wygląda proces jego produkcji, zanim trafi na sklepowe półki a potem na nasz stół.

Makaron przygotowuje się około 8-10 godzin, z czego przeważającą część stanowi suszenie (około 7-8 godzin). W przypadku niektórych polskich firm, zaczyna się w laboratorium, w którym badane są surowce. Dzięki temu producenci mają pewność, że spełniają wysokie wymagania jakościowe, co przekłada się na smak.

Składniki

Do produkcji makaronu niezbędne są trzy najlepszej jakości surowce: pszenna kasza makaronowa, semolina czyli kaszka z pszenicy durum oraz woda. Z kolei do przygotowania tzw. makaronu jajecznego używa się jeszcze pasteryzowaną i schłodzoną masę jajową. Semolina sprawia, że makaron nie rozgotowuje się, żółtka jaja kurzego dostarczają tłuszczu, a dzięki białkom jest on odpowiednio sprężysty i elastyczny. Czasem do makaronu dodaje się także inne składniki, które poprawiają jego walory odżywcze, takie jak np. błonnik.

Badanie makaronu

Zanim składniki makaronu trafią do hali produkcyjnej, badane są w laboratorium. Z racji używania podczas cyklu produkcyjnego masy jajowej, która jest niczym innym jak rozmąconym jajem kurzym poddanym procesowi pasteryzacji, zostaje on badany pod kątem mikrobiologicznym oraz fizykochemicznym – relacjonuje Joanna Karbowiak, prokurent w firmie Czanieckie Makarony Sp. z o.o. Badania mikrobiologiczne zapewniają użycie do produkcji najlepszej jakości masy jajecznej, a badania fizykochemiczne wskazują, w jakich proporcjach mieszać składniki, aby np. makaron 5-jajeczny miał faktycznie 5 jaj na 1 kg mąki – dodaje Joanna Karbowiak.

Wyselekcjonowane składniki są automatycznie dozowane w odpowiednich proporcjach do mieszarek, w którym mieszane jest ciasto na makaron. Stamtąd ciasto podawane jest na walce lub matrycę, dzięki którym przybiera właściwy kształt: krajanki, nitek czy form liter, gwiazdek lub tzw. bączków.

Uformowany makaron zostaje podsuszony w wysokiej temperaturze w urządzeniu zwanym trabato po to, aby formy nie sklejały się miedzy sobą. Następnym krokiem jest suszenie makaronu w suszarniach stacjonarnych lub przesypowych, w zależności od asortymentu. Gdy makaron osiągnie odpowiednią wilgotność, zostaje przekazany do działu pakowania. Następnie, w zależności od asortymentu, pakuje się go ręcznie lub automatycznie.

 Wyprodukowany makaron zostaje również poddany badaniom mikrobiologicznym oraz kontroli zawartych w nim jaj pod kątem zawartości tłuszczu i wilgotności. Sprawdzane są również walory organoleptyczne makaronu, przed i po ugotowaniu tj. smak, zapach, konsystencja i barwa.

- Dopiero po tych wszystkich badaniach, produkt może zostać wprowadzony do sprzedaży – tłumaczy Joanna Karbowiak.

Zatem do Klienta trafia makaron nie dość, że wyprodukowany z surowców najwyższej jakości, produkowany w należytych warunkach higienicznych, to również badany w gotowej formie – dodaje.

Gotowe przebadane paczki makaronu pakuje się do kartonów i rozwozi po całym kraju. Smakoszom tego produktu pozostaje tylko wybrać spośród wielu kształtów, kolorów i smaków. Wybór z pewnością dla większości bywa prostszy niż proces samej produkcji makaronu. 

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 824) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH