Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Jaki był rok 2016 dla polskiej kukurydzy?

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 16-11-2016, 11:46
Jaki był rok 2016 dla polskiej kukurydzy?
fot. shutterstock

- W bardzo trudnym dla kukurydzy sezonie 2015 gdzie z powodu suszy mieliśmy bardzo niskie plony, bo tylko 48 kwintali, po raz pierwszy w historii pszenica wyprzedziła plonami kukurydzę. W normalnych warunkach kukurydza wyprzedza plonami wszystkie zboża o 20-30 proc i w 2016 roku powróciła na pozycję lidera - mówił prof. Tadeusz Michalski, prezes Polskiego Związku Producentów Kukurydzy.

Według wyliczeń prof. Michalskiego liczba producentów kukurydzy w Polsce zbliża się do 200 tysięcy, biorąc pod uwagę wszystkich rolników, którzy od podstaw pracują przy tej roślinie.

- Jest to ogromna rzesza co rzutuje na nasze rolnictwo w dużym stopniu. Wśród województw o największym, ponad 20-procentowym udziale kukurydzy ziarnowej w całej produkcji zbożowej mamy np. dolnośląskie, kujawsko-pomorskie, opolskie i tradycyjnie wielkopolskie. Jest to bardzo duży udział w produkcji zbożowej, choć gdyby porównać to z Serbią, gdzie udział kukurydzy to ponad 50 procent w całej produkcji, to jeszcze dużo przed nami - dodał.

Prezes PZPK przyznał, że 2016 rok nie był zbyt dobry dla producentów kukurydzy, choć znów wyprzedziła ona pszenicę pod względem wielkości plonów.

- W bardzo trudnym dla kukurydzy sezonie 2015 gdzie z powodu suszy mieliśmy bardzo niskie plony, bo tylko 48 kwintali, po raz pierwszy w historii pszenica wyprzedziła plonami kukurydzę. W normalnych warunkach kukurydza wyprzedza plonami wszystkie zboża o 20-30 proc. W 2016 roku kukurydza wróciła na pozycję lidera. Rok ten nie był jednak zbyt dobry. W związku z tym część rolników, którzy pierwszy raz zasiali kukurydzę próbowała się wycofać, ale nie mogła, gdyż były wypady zbóż z powodu wymarznięć. Z tego powodu część plantacji musiała zostać obsiana zbożami jarymi, w tym 80 tys. ha przeznaczono pod kukurydzę - dodał.

Prof. Michalski zauważył, że poprzez prace agrotechniczne i hodowlane udało się sprawić, że kukurydza w dużej mierze może być rośliną uniwersalną również w kierunku użytkowania.

- Może być traktowana jako języczek u wagi. W zależności od koniunktury można ją zebrać na kiszonkę albo na ziarno. Tak było na Śląsku, gdzie w efekcie wyjątkowo silnej suszy zebrano kukurydzę z puli ziarnowej na kiszonkę, a z kolei w rejonie Mazowsza i Wielkopolski część kukurydzy kiszonkowej została przeznaczona na ziarno. Plony, tak jak szacowaliśmy, są na poziomie 68 kwintali jeśli chodzi o średnią krajową, natomiast wielu gospodarzy zebrało sto kwintali z hektara i to wcale nierzadka sytuacja - dodał.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 945) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH