REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Jaki był rok 2016 dla polskiej kukurydzy?

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 16-11-2016, 11:46
Jaki był rok 2016 dla polskiej kukurydzy?
fot. shutterstock

- W bardzo trudnym dla kukurydzy sezonie 2015 gdzie z powodu suszy mieliśmy bardzo niskie plony, bo tylko 48 kwintali, po raz pierwszy w historii pszenica wyprzedziła plonami kukurydzę. W normalnych warunkach kukurydza wyprzedza plonami wszystkie zboża o 20-30 proc i w 2016 roku powróciła na pozycję lidera - mówił prof. Tadeusz Michalski, prezes Polskiego Związku Producentów Kukurydzy.

REKLAMA

Według wyliczeń prof. Michalskiego liczba producentów kukurydzy w Polsce zbliża się do 200 tysięcy, biorąc pod uwagę wszystkich rolników, którzy od podstaw pracują przy tej roślinie.

- Jest to ogromna rzesza co rzutuje na nasze rolnictwo w dużym stopniu. Wśród województw o największym, ponad 20-procentowym udziale kukurydzy ziarnowej w całej produkcji zbożowej mamy np. dolnośląskie, kujawsko-pomorskie, opolskie i tradycyjnie wielkopolskie. Jest to bardzo duży udział w produkcji zbożowej, choć gdyby porównać to z Serbią, gdzie udział kukurydzy to ponad 50 procent w całej produkcji, to jeszcze dużo przed nami - dodał.

Prezes PZPK przyznał, że 2016 rok nie był zbyt dobry dla producentów kukurydzy, choć znów wyprzedziła ona pszenicę pod względem wielkości plonów.

- W bardzo trudnym dla kukurydzy sezonie 2015 gdzie z powodu suszy mieliśmy bardzo niskie plony, bo tylko 48 kwintali, po raz pierwszy w historii pszenica wyprzedziła plonami kukurydzę. W normalnych warunkach kukurydza wyprzedza plonami wszystkie zboża o 20-30 proc. W 2016 roku kukurydza wróciła na pozycję lidera. Rok ten nie był jednak zbyt dobry. W związku z tym część rolników, którzy pierwszy raz zasiali kukurydzę próbowała się wycofać, ale nie mogła, gdyż były wypady zbóż z powodu wymarznięć. Z tego powodu część plantacji musiała zostać obsiana zbożami jarymi, w tym 80 tys. ha przeznaczono pod kukurydzę - dodał.

Prof. Michalski zauważył, że poprzez prace agrotechniczne i hodowlane udało się sprawić, że kukurydza w dużej mierze może być rośliną uniwersalną również w kierunku użytkowania.

- Może być traktowana jako języczek u wagi. W zależności od koniunktury można ją zebrać na kiszonkę albo na ziarno. Tak było na Śląsku, gdzie w efekcie wyjątkowo silnej suszy zebrano kukurydzę z puli ziarnowej na kiszonkę, a z kolei w rejonie Mazowsza i Wielkopolski część kukurydzy kiszonkowej została przeznaczona na ziarno. Plony, tak jak szacowaliśmy, są na poziomie 68 kwintali jeśli chodzi o średnią krajową, natomiast wielu gospodarzy zebrało sto kwintali z hektara i to wcale nierzadka sytuacja - dodał.

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (32 845) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 219)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH