Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Janusz Kazimierczuk, prezes SPC - pełny wywiad

  • Autor: portalspozywczy.pl, Paulina Bełżecka
  • Data: 22-04-2014, 15:50
Janusz Kazimierczuk, prezes SPC - pełny wywiad
Janusz Kazimierczuk, prezes Spółdzielni Piekarsko-Ciastkarskiej w Warszawie. Fot. Paweł Pawłowski, zelaznastudio.pl

Prezes Spółdzielni Piekarsko-Ciastkarskiej w Warszawie, Janusz Kazimierczuk, w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl, mówi o planach inwestycji spółdzielni w segment pieczywa mrożonego, nowych trendach konsumenckich oraz o prognozach dla rynku pieczywa w Polsce.

Jak ocenia Pan sytuację na rynku piekarń w Polsce? Z jakimi problemami borykają się piekarnie?

Od kilku już lat obserwujemy pogarszającą się kondycję piekarń. W dużej mierze jest to efektem polityki cenowej, jaką prowadzą niektóre zakłady. Część firm nie wytrzymuje takiej konkurencji i coraz częściej jesteśmy świadkami znikania z rynku kolejnych piekarń. Zjawiskiem mającym wpływ na kondycję piekarstwa jest także spadające spożycie pieczywa. W Polsce od wielu lat obserwujemy zmiany w nawykach żywieniowych. Młodzież zamiast tradycyjnej kanapki woli zjeść niezbyt zdrowe zamienniki. Częściej też jadamy w restauracjach, a pracując dłużej nie jadamy kolacji.

Według szacunków spożycie pieczywa w Polsce wynosi aktualnie ok. 52 kg na osobę, co oznacza spadek spożycia w ostatnich 10 latach o ok. 20 kg na osobę. Nie wiadomo jednak, na ile te dane są dokładne, niektórzy podkreślają, że nie jest tu uwzględnione pieczywo sprzedawane do gastronomii, a to przecież jest duży rynek.

Spożycie prawdopodobnie nadal będzie spadało, bo coraz więcej ludzi będzie się żywić poza domem. Aby zapobiec pogłębianiu się tego zjawiska, potrzebna byłaby promocja pieczywa mająca na celu zmianę nawyków konsumentów, ale przy dużej ilości rozdrobnionych piekarń przeprowadzenie takiej akcji nie ma szans powodzenia. Pozostają więc działania na lokalną skalę, a to z kolei nie będzie przynosiło zamierzonych efektów.

Czy widzi Pan możliwość konsolidacji branży piekarskiej w Polsce?

Przy tak wielu rozproszonych podmiotach gospodarczych konsolidacja nie jest możliwa. Przez wiele lat podejmowane były takie próby, ale zawsze kończyły się niepowodzeniem.

Wynika to z tego, że powstają coraz silniejsze podmioty, które nie są zainteresowane konsolidacją, natomiast mniejsze piekarnie rzemieślnicze, które kiedyś się konsolidowały poprzez różne związki i izby, w tej chwili coraz bardziej oddalają się od siebie, bo coraz silniej czują konkurencję. Na przykład środowisko piekarzy warszawskich kiedyś było bardziej skonsolidowane, teraz ten proces prawie nie istnieje.

Czy wynika to z charakteru rynku czy środowiska?

Z jednego i drugiego. Z jednej strony środowisko jest pełne obaw ze względu na rosnącą konkurencję, a z drugiej strony rośnie sprzedaż pieczywa w sieciach handlowych. To one zabierają coraz więcej rynku piekarzom.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 288) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 330)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH