Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

KFPZ: Rolnictwo ekologiczne w Polsce kuleje

  • Autor: WK, portalspozywczy.pl
  • Data: 03-09-2010, 09:41
KFPZ: Rolnictwo ekologiczne w Polsce kuleje
fot. strefa biznesu

Z roku na rok rośnie liczba gospodarstw ekologicznych w naszym kraju, Polacy przeznaczają coraz większe obszary pod tego typu uprawy. - Problem jest w tym, że wraz ze wzrostem powierzchni pod uprawy ekologiczne, nie obserwujemy przyrostu produktów ekologicznych - alarmuje Rafał Mładanowicz, prezes Krajowej Federacji Producentów Zbóż.

Według czerwcowego raportu Komisji Europejskiej nt. rolnictwa ekologicznego, na przestrzeni pięciu lat od wejścia Polski do UE powierzchnia pod uprawy ekologiczne wzrosła ponad sześciokrotnie. W 2008 r. wynosiła już 314 tys. ha.

- W Polsce jest wiele gospodarstw, które z zaangażowaniem prowadzą produkcję ekologiczną. Jednak warto zwrócić uwagę na tę część tego sektora, która powstała tylko pod kątem pozyskiwania unijnych dopłat. Są spółki prowadzące uprawy ekologiczne tylko w takim zakresie, który jest niezbędny do otrzymania dotacji. Często ekologią zajmują się też osoby fizyczne, które są rolnikami z przypadku, a bardzo często po prostu pracują zawodowo i biorą tylko dotację. Dlatego część zbiorów pozostaje na polach - podkreśla Rafał Mładanowicz.

Jego zdaniem brakuje nam przede wszystkim wiedzy na temat rolnictwa ekologicznego oraz zaangażowania w funkcjonowanie takich przedsiębiorstw.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (5)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • J 04-09-2010, 13:21:
Rolnictwo ekologiczne jest bardzo wrażliwe na czarny PR. Popyt na te produkty opiera się przede wszystkim na dobrej reputacji i przekonaniu konsumenta , że spożywanie produktów ekologicznych zamiast konwencjonalnych jest lepsze dla jego zdrowia. W Wielkiej Brytanii zbiegły się dwie sprawy - kryzys i opublikowanie raportu wykonanego na zlecenie rządu, który dowodził, że produkty rolnictwa ekologicznego nie są lepsze dla zdrowia od produktów konwencjonalnych. Na reakcję rynku nie należało długo czekać.
Polscy konsumenci są z kolei przekonani że w Polsce produkujemy żywność zdrową, ekologiczną więc zainteresowanie droższą żywnością certyfikowaną ekologiczną jest minimalne.
  • regionalnesmaki 04-09-2010, 11:37:
Tylko pozostaje pytanie. CZY WARTO w ogóle w to inwestować, stawiać na rolnictwo ekologiczne, które tak jak pokazał przykład Wielkiej Brytanii, NAJZWYCZAJNIEJ SIE NIE SPRAWDZIŁO. Czy nie lepiej inwestować w normalne uprawy i produkcję, wynajdywanie i promocję produktów tradycyjnych i regionalnych TAK JAK ROBIĄ TO WŁOSI I FRANCUZI. Dzisiaj każdy wie że Francja i Włochy to najlepsze sery, najlepsze wina, najlepsze warzywa, wspaniałe potrawy itd. Rolnictwo ekologiczne owszem jest inicjatywą potrzebną, ale w Afryce, większość upraw ma charakter ekologiczny, a przez durne dopłaty do rolnictwa w UE, USA czy Japonii uprawy afrykańskie nie mają szansy się przebić na te rynki.
Europa powinna całkowicie zrezygnować z rolnictwa ekologicznego, zrezygnować z dopłat do rolnictwa, zliberalizować politykę handlową, importować więcej ekologicznych produktów z krajów gdzie takie rolnictwo istnieje od wieków (typu Afryka, Indie, Chiny), jednocześnie zakazać tylko upraw GMO. Rolnicy, którzy będą musieli zrezygnować z upraw powini zająć się produkcją najwyższej jakości produktów tradycyjnych i regionalnych, bo nie wierzę, że byłby choć jeden taki powiat, gdzie nie można by się było doszukać jakiegoś produktu unikalnego, nigdzie indziej nie spotykanego, niezależnie czy to potrawa, produkt nieprzetworzony, czy rasa świń lub odmiana warzywa/owocu.
  • Obserwator 04-09-2010, 10:32:
1. Bez rozwoju rynku na produkty ekologiczne, po ustaniu dopłat, areał pod uprawy ekologiczne spadnie w postępie geometrycznym.
2. Resort nie odczuwa potrzeby wsparcia dla budowy rynku na produkty rolnictwa ekologicznego, bo skoro przedstawiciela rolnictwa ekologicznego w Komitecie Monitorującym PROW to nie interesuje to nie ma problemu.
3. Przedstawiciel ekologii w KM PROW prowadzi swoją prywatną firmę certyfikującą i ma interes jedynie we wzroście liczby gospodarstw do certyfikacji bo to jest JEJ rynek.
4. Ta Pani nie podejmuje inicjatyw dla wzrostu rynku na produkty rolnictwa ekologicznego, a zdaża jej się podejmować działania, których rezultat utrudnia ten wzrost.
5. Niestety przy takich przedstawicielach rolnictwa ekologicznego, mamy co mamy.

Zobacz wszystkie komentarze (5)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 346) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH