REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

KIG: zakaz GMO wyeliminuje polskich producentów z rynku żywności

  • Autor: Adam Domagała, portalspozywczy.pl
  • Data: 09-06-2008, 15:21
KIG: zakaz GMO wyeliminuje polskich producentów z rynku żywności

Według ekspertów Krajowej Izby Gospodarczej (KIG) nie ma przeciwwskazań dla stosowania w polskim rolnictwie i gospodarce żywnościowej organizmów genetycznie modyfikowanych (GMO). Natomiast wprowadzenie zakazu stosowania pasz z dodatkiem GMO doprowadzi do masowych upadłości producentów i przetwórców branży mlecznej i mięsnej. - Jak rząd RP chce wytłumaczyć zdesperowanym przedsiębiorcom, że to co wolno farmerom i przetwórcom w UE jest zabronione polskim rolnikom i zakładom rolno-spożywczym? - pyta KIG.

REKLAMA

W ostatnim tygodniu maja 2008 roku do Sejmu wpłynął rządowy projekt nowelizacji ustawy o paszach. Przewiduje on moratorium do 2012 roku dla obecności GMO w paszach. Obecnie Parlament w przyspieszonej ścieżce legislacyjnej rozważy - mamy nadzieję uchwali tę niedoskonałą w konfrontacji z prawem Unii Europejskiej - ale absolutnie niezbędną, ustawową nowelizację. A czas nagli, bo zakaz nie uchylony wchodzi w życie 12 sierpnia. Oznaczałoby to odpowiedzialność polityków za niebezpieczny rozwój sytuacji.

Polska corocznie importuje ok. 2 mln. ton śruty sojowej do pasz dla drobiu, trzody chlewnej i bydła mlecznego (Unia Europejska - 35 mln. ton). Dla tego importu nie ma obecnie alternatywy. Pozbawienie polskich rolników i przetwórców tego źródła surowca wywoła nieobliczalne skutki związane z masowymi bankructwami. Produkcja mięsa drobiowego, jaj, mięsa wieprzowego a także w znacznym stopniu mleka bez soi modyfikowanej będzie musiała być droższa o kilkanaście procent. Taka produkcja w zderzeniu z o wiele tańszymi produktami (GMO) z Unii Europejskiej i państw trzecich musi skutkować eliminacją polskich producentów żywności z rynku i eksportu.

KIG podkreśla również, że wprowadzenie zakazu spowoduje powszechny wzrost cen pasz dla drobiu co najmniej o 20 proc. i dla trzody chlewnej o 16 proc., a w konsekwencji wzrostu cen drobiu i mięsa wieprzowego na rynku o kilkanaście procent (prognoza Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej). Należy dodać, że dla białka transgenicznego nie ma alternatywy, bo na światowym rynku obecna jest w ponad 95 proc. soja modyfikowana ( ok. 250 mln. ton, a tradycyjna ok. 5 mln.ton.),

Krajowa Izba Gospodarcza podkreśla, iż prawo UE zobowiązuje Polskę do uznawania obecności w paszach, żywności i uprawach rolniczych materiałów transgenicznych. Polskie ustawy o paszach i hodowli roślin przez uchwalone zakazy złamały rozporządzenie Wspólnoty Europejskiej 1829/2003 - Parlamentu i Rady Europy z 22 września 2003 roku w sprawie genetycznie zmodyfikowanej żywności i paszy. Komisja Europejska już trzykrotnie interweniowała we władzach Polski z żądaniem uchylenia zakazu dla GMO. Brak zmian polskiego prawa będzie skutkować skierowaniem przez Komisję Europejską pozwu przeciwko Polsce do Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości. Kary jakie Polska będzie płacić mogą wynosić 260.000 euro dziennie oraz grzywnę ryczałtową w wysokości 3.630.000 euro.

Przedsiębiorstwa przemysłu paszowego, które otrzymały od ministra środowiska zezwolenia na import śruty transgenicznej do 2012 i 2013 roku (łącznie 38 zezwoleń) zapowiedziały pozwy przeciwko rządowi za wprowadzanie przepisów łamiących prawa słusznie nabyte. Do protestów przygotowują się też dokerzy, którzy obawiają się spadku wielkości przeładunków i płac.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • l.krzem@free.fr 09-06-2008, 16:57:
Wypada rozumiec, ze te kilkanascie procent roznicy cen, zostana wspanialomyslnie podarowane producentom i to na wiele lat, przez Monsanto, BASFa, etc, nie majacych zadnych intencji handlowych lub monopolistycznych. Oczywiscie cele sa bezinteresowne, podobnie, jak liczne patentowanie naturalnych genow Amazonii i zamiany wolnego rolnictwa, na feudalne. Trzeba byc zdecydowanym oszustem, aby nie wyszczegolnic w pseudo-naukowym opracowniu, aspektow przemawiajacych za ochrona i kontynuacja rolnictwa nacechowanego szacunkiem do natury i jej odmian. Mielismy juz prof.Miczurina i Frankensztajna, teraz nastepcy producentow czerwonego proszku, znanego do dzisiaj w Wietnamie i Cyklonu B, beda ratowac swiat, nietylko przed glodem, ale rowniez przed obnizeniem dochodow.
I jeszcze UE nakazuje zastosowanie dodatkow ??? Rozczulajace !!!
Autor powinien decyzja sadu przejsc na diete GMO na nastepne 20 lat.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 484) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH