Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Konsumpcja pełnoziarnistego pieczywa będzie rosła

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 02-12-2015, 11:18
Konsumpcja pełnoziarnistego pieczywa będzie rosła
Fot. Materiały prasowej

Jakość pieczywa jest coraz ważniejsza dla konsumentów, którzy chętniej wybierają produkty pełnoziarniste. Rosnąca konkurencja ze strony pieczywa mrożonego, wypiekanego przez duże przemysłowe zakłady powoduje zmiany rynkowe. Celem Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych jest promocja chleba wypiekanego z pełnego ziarna zbóż – mówiono podczas corocznej konferencji PZPRŻ.

Spotkanie odbyło się 1 grudnia w Warszawie. Wzięli w nim udział prezes Związku Stanisław Kacperczyk, doradca Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Karol Krajewski, dyrektor Biura Analiz i Programowania Agencji Rynku Rolnego Marzena Trajer, dyrektor Biura Promocji Żywności ARR Witold Wierzbiński oraz prof. Krzysztof Krygier z Katedry Żywienia Człowieka SGGW.

- Jednym z naszych priorytetowych działań jest promocja polskiego chleba wypiekanego z pełnego ziarna zbóż. Zmieniające się trendy żywieniowe powodują, że chleb ten traci należne sobie miejsce w codziennej diecie Polaków. Według GUS w 1981 roku statystyczny Polak spożył 101 kg, natomiast w 2008 roku już tylko 61 kg/osobę. Jak prognozuje Instytut Polskie Pieczywo spożycie pieczywa w gospodarstwach domowych w Polsce w 2015 roku wyniesie zaledwie 45,3 kg na osobę - to o 2,5 kg na osobę mniej niż wynika z szacunkowych danych z 2014 r. i aż o 25,5 kg na osobę mniej niż dekadę temu – poinformował prezes Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych Stanisław Kacperczyk.

Zauważył, że Związek jest przeciwny stosowaniu chemicznych dodatków, wypełniaczy i barwników, które psują dobrą markę polskiego chleba i mogą mieć wpływ na jego spożycie. Organizacja jest także przeciwko importowi głęboko mrożonego ciasta do wypiekania pieczywa.

- Z naszych obserwacji wynika, że konsumenci coraz częściej szukają dobrego chleba, z pełnych ziaren. Brakuje jednak rzetelnych informacji na etykietach pieczywa, które precyzyjne pokazywałyby składniki, z których zostało ono zrobione. W konsekwencji, świadomi konsumenci coraz częściej próbują wypiekać chleb samodzielnie, tak aby zachować pełną kontrolę nad jego składem. Coraz więcej piekarni ma w swojej ofercie pieczywo z całego ziarna. Ten pozytywny trend pozwala nam wierzyć, że w kolejnych latach konsumpcja chleba z pełnego ziarna będzie rosła – dodał prezes Kacperczyk.

Prezes związku zbożowego ocenił również trudną sytuację rynkową w mijającym roku oraz przedstawił priorytetowe działania, jakie powinny być przeprowadzone w najbliższych latach dla poprawy sytuacji producentów zbóż. Przede wszystkim w najbliższych latach powinna powstać strategia przeciwdziałania zmianom klimatycznym w rolnictwie uławiająca dostępność ubezpieczeń płodów rolnych, promująca rozsądną meliorację pól, budowę zbiorników retencyjnych. Bez tego typu działań producenci będą skazani na walkę z konsekwencjami zmian klimatycznych, tj. susza, gradobicia czy ulewne deszcze. Stanisław Kacperczyk zaznaczył również, że w Polsce wciąż brakuje infrastruktury usprawniającej wymianę handlową z innymi krajami – w szczególności portów umożliwiających szybki przeładunek zboża.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 529) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH