Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Kontrola IJHARS: 10,5 proc. produktów sojowych jest zmodyfikowane genetycznie

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 25-09-2009, 13:16
Kontrola IJHARS: 10,5 proc. produktów sojowych jest zmodyfikowane genetycznie

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych skontrolowała wprowadzanie do obrotu artykułów spożywczych potencjalnie zawierających produkty GMO. Badanie przeprowadzone w II kwartale 2009 roku była pierwszą odrębną kontrolą przeprowadzoną przez IJHARS od 2007 roku.

Sprawa znakowania żywności GMO jest od kilku lat niezwykle ważną kwestią dla świadomych konsumentów dokonujących wyboru na etapie zakupu towarów znajdujących się w obrocie. Dyskusja dotycząca żywności modyfikowanej genetycznie na forum publicznym trwa. Można stwierdzić, że świadomość wśród konsumentów na temat tego rodzaju żywności wciąż wzrasta. Konieczna jest, zatem rzetelna informacja znajdująca się na opakowaniu żywności, aby konsument miał możliwość dokonania świadomego wyboru. Żywność, która zawiera organizmy genetycznie zmodyfikowane powyżej 0,9 proc. musi być oznakowana.

Podczas kontroli pobrane zostały próbki żywności, które potencjalnie mogły zawierać modyfikacje genetyczne. Nie stwierdzono zawartości powyżej 0,9 proc., a więc nie istniał obowiązek oznakowania tych produktów określeniem, że dany produkt zawiera GMO. Należy jednak zwrócić uwagę, że badania wykazały w 10,5 proc. partii soi i jej pochodnych, zawartość modyfikacji genetycznej RR na poziomie, poniżej 0,9 proc., ale powyżej 0,1 proc.

Biorąc powyższe pod uwagę, kontrole w zakresie wprowadzania do obrotu żywności GMO powinny być prowadzone systematycznie, aby sprawdzać poziom organizmów genetycznie zmodyfikowanych i uświadamiać producentom żywności konieczność znakowania tych produktów.
Większość objętych kontrolą podmiotów mogła wykazać się dokumentami, które zawierały informacje, że wprowadzane do obrotu produkty są wolne od GMO. Można z tego wyciągnąć wniosek, że wciąż wzrasta świadomość wśród operatorów żywności w zakresie wymogów dotyczących znakowania artykułów zawierających produkty GMO.

Obowiązek znakowania produktów zawierających GMO, stosuje się do środków spożywczych zawierających materiał, który zawiera, składa się lub został wyprodukowany z GMO w części większej niż 0,9 procent składników żywności rozpatrywanych odrębnie, lub żywności zawierającej jeden składnik z zastrzeżeniem, że jego występowanie jest przypadkowe lub nieuniknione technicznie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 487) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH