REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Kontrola IJHARS: Ponad 50 proc. pieczywa jest źle oznakowana

  • Autor: Weronika Pietrykowska, portalspozywczy.pl / IJHARS
  • Data: 15-04-2009, 16:47
Kontrola IJHARS: Ponad 50 proc. pieczywa jest źle oznakowana

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w IV kwartale skontrolowała niemal 200 piekarni w zakresie jakości handlowej pieczywa pszennego, żytniego i mieszanego. Okazało się, że aż 52,7 proc. badanych partii pieczywa było źle oznakowanych. To najgorszy wynik od początku 2008 r.

REKLAMA

Odsetek partii pieczywa nieprawidłowo oznakowanego niemal cały czas rośnie - w I kwartale wyniósł 37,4 proc., w II kwartale 49,2 proc., w III - 47,4 proc. Zdaniem inspektorów może oznaczać to, że znaczna część piekarzy nie zna lub nie rozumie obowiązujących przepisów. Nie wyklucza się również świadomego ich nie stosowania.

W 1,5 proc. badanych partii pieczywa stwierdzono zaniżoną masę netto.

W porównaniu z wynikami III kwartału ub. r. w IV kwartale kontrola wykazała nieznaczne pogorszenie cech organoleptycznych pieczywa. O ok. 1,3 punktu procentowego zmniejszył się udział partii pieczywa zakwalifikowanych do I i II poziomu jakości (z 93,7 proc. w III kwartale 2008 roku do 92,4 proc. w IV kwartale 2008 roku). Tak wysoki odsetek partii pieczywa zakwalikowanych do tych grup jakościowych może oznaczać, zdaniem kontrolerów, że do produkcji piekarze używają surowców o wysokiej jakości, stosują gotowe komponenty poprawiające jakość pieczywa bądź także nie przestrzegają właściwych warunków w trakcie wypieku.

Podczas kontroli stwierdzono także niewielki wzrost o ok. 2,0 punkty procentowe udziału partii zakwalifikowanych do III i IV poziomu jakości (do 6,1 proc.), zaś o 0,5 punkta procentowego zmalał odsetek partii pieczywa zdyskwalifikowanych (do 1,5 proc.).

Nieprawidłowości wykryto u aż 66,7 proc. skontrolowanych producentów. Łączna wartość nałożonych mandatów to 34,3 tys. zł.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Adam 16-04-2009, 14:49:
Zakłady podcinają gąłąź. Ja od kilku miesięcy jem tylko chleb "na zakwasie" pieczony w domu. Coraz więcej świadomych ludzi to robi.
  • przedsiębiorca 15-04-2009, 21:36:
Niech uważają, bo podcinaja gałąź na której siedzą. Jak pozamykają zakłady spożywcze to co będą robić?

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 952) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH