Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Kwas mlekowy wydłuży okres trwałości chleba nawet do czterech dni

  • Autor: bakeryandsnacks.com
  • Data: 29-04-2016, 10:44
Kwas mlekowy wydłuży okres trwałości chleba nawet do czterech dni
fot. shutterstock

Naukowcy z Laboratorium Chemii Żywności i Toksykologii Uniwersytetu w Walencji odkryli, że niektóre szczepy kwasu mlekowego (LAB) hamują rozwój grzybów i pozwalają zredukować ilość toksyn w chlebie.

Badanie miało na celu ocenić działanie przeciwgrzybiczne LAB przeciwko bakteriom Aspergillus i Penicillium expansium parasiticus, oszacować trwałość pieczywa zawierającego kwas mlekowy i drożdże, a także przeanalizować zmniejszenie zawartości aflatoksyn w chlebie zaszczepionym bakterią parasiticus.

W badaniu, które zostało opublikowane w czasopiśmie Food Control, hodowano 16 szczepów kwasu mlekowego testując ich aktywność przeciwgrzybiczą na bakteriach aspergillus parasiticus i  penicillium expansum.

Pieczywo wypiekano z 400 g mąki pszennej, 3 g sacharozy, 6 g soli, 20 g drożdży i 500 ml wody z kranu. Probiotyczne bakterie dodawano podczas procesu pieczenia. 

Dwa szczepy bakterii wykazały poprawę trwałości, jednak na niektórych grzybów nie zaobserwowano do ósmego a nawet dziewiątego dnia badania. Badanie wykazało spadek zawartości aflatoksyn w zakresie od 84,1 proc. do 99,9 proc.

- Wyniki badania wskazują, że produkty metabolizmu kwasu mlekowego, ze względu na ich potencjał zmniejszenia wzrostu grzybów i biosyntezy mikotoksyn, mogą być obiecujące dla biokonserwacji pakowanej żywności jak np. chleb - czytamy w badaniu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (15 494) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.