Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Lubella inwestuje w Centrum Badawczo-Rozwojowe, nowe receptury i technologie produkcji

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 26-07-2017, 09:21
Lubella inwestuje w Centrum Badawczo-Rozwojowe, nowe receptury i technologie produkcji
fot. materiały prasowe

Od kilku miesięcy w siedzibie firmy Lubella w Lublinie powstaje nowoczesne Centrum Badawczo-Rozwojowe z zakresu techniki ekstruzji. Projekt ma na celu zwiększenie potencjału naukowo-przemysłowego spółki Lubella w produkcji innowacyjnej żywności ekstrudowanej. Łącznie planowane i realizowane wydatki inwestycyjne w Lubelli szacuje się na ok. 200 mln zł, natomiast wydatki na powstanie Centrum Badawczo-Rozwojowe w Lublinie to koszty rzędu 19 mln zł.

Jak mówi Wojciech Jamróz, prezes zarządu firmy Lubella, nowoczesna komórka badawczo-rozwojowa, która powstaje w Lubelli, to element kolejnych innowacyjnych działań i zmian realizowanych przez firmę. Wynikiem jej powstania ma być nie tylko podniesienie konkurencyjności Lubelli, ale i całego sektora.

Prace badawcze i rozwojowe prowadzone w ramach tego projektu będą skupiać się na opracowywaniu nowych receptur i technologii produkcji m.in. galanterii śniadaniowej, makaronów czy innych ekstrudatów spożywczych. Całość działań dostarczy wiele informacji z zakresu innowacyjnych wyrobów ekstrudowanych, które mogą nie tylko wzbogacić i urozmaicić ofertę handlową Lubelli, ale tym samym umocnić jej liderską pozycję rynkową.

- Nowoczesna komórka badawczo-rozwojowa, która powstaje w Lubelli to zarazem szansa na zwiększenie spójności nauki i przemysłu, która będzie w stanie poprawić społeczną i gospodarczą atrakcyjność regionu Lubelszczyzny. W wyniku powstania Centrum umożliwiona będzie współpraca nie tylko z lubelskimi uczelniami wyższymi, ale również uniwersytetami z innych miast, jak Warszawa, Poznań czy Wrocław - mówi Wojciech Jamróz.

Jednocześnie trwa także realizacja projektu inwestycyjnego w Lubelli w ramach zezwolenia na prowadzenie działalności w Specjalnej Strefie Ekonomicznej EURO-PARK MIELEC otrzymanego przez spółkę w 2015 r. W tym roku zakończono budowę nowoczesnego kompleksu produkcyjno-magazynowego, w którym zainstalowano największą i najnowocześniejszą w Polsce linię do produkcji makaronu, trwa również budowa magazynu wysokiego składowania. Niedawno Lubella otrzymała również kolejne zezwolenie na inwestycje w strefie. Realizacja kolejnego projektu obejmuje m.in. budowę hali magazynowej, zakup nowoczesnych linii technologicznych do produkcji makaronu i płatków śniadaniowych oraz rozbudowę młyna.

Łącznie planowane i realizowane wydatki inwestycyjne w Lubelli szacuje się na ok. 200 mln zł, natomiast wydatki na powstanie Centrum Badawczo-Rozwojowe w Lublinie to koszty rzędu 19 mln zł.

Projekt jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 838) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH