Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Makaron - tylko al dente

  • Autor: PAP
  • Data: 19-08-2017, 16:15

W określonych temperaturach dobrodziejstwa pokarmów znikają, a czasem nawet powstają związki toksyczne - wskazuje dr Frederic Saldmann, kardiolog i dietetyk. Wyjaśnia jak najlepiej przygotowywać potrawy, tak, aby w pełni korzystać z ich dobrodziejstw.

"Ten sam produkt ma inne właściwości odżywcze w zależności od tego, czy poddamy go obróbce termicznej w mikrofalówce, czy na parze, czy na patelni. W określonych temperaturach dobrodziejstwa pokarmów znikają, a czasem nawet powstają związki toksyczne" - wyjaśnia w swojej książce "Twoje zdrowie w twoich rękach" Saldmann.

Jednym z przykładów są brokuły, skarbnica zdrowia. Bogate w witaminy, błonnik, pozwalają zapobiegać chorobom serca, a nawet nowotworom, pod warunkiem, że będą spożywane we właściwej formie, na co wskazuje dr Saldmann.

"Badacze zainteresowali się tym, co się dzieje z przeciwutleniaczami w zależności od sposobu przygotowania brokułów. Rezultaty są imponujące: 97 proc. tych korzystnych substancji odżywczych znika, kiedy korzystamy z mikrofalówki, 66 proc. podczas gotowania we wrzącej wodzie, a tylko 11 proc., gdy gotujemy na parze" - opisuje kardiolog.

Wyjaśnia, że właściwa forma przygotowania potraw może zarówno podnieść jak i zniwelować dobroczynny wpływ składników w nich zawartych. Idealnym rozwiązaniem jest gotowanie al dente.

"Gotowanie al dente jest doskonałe, ponieważ pozwala zachować integralność mikroelementów. Zalecam kroić warzywa na duże kawałki, by lepiej chronić ich składniki odżywcze. Należy je gotować w jak najmniejszej ilości wody, by zachować jak największe stężenie substancji odżywczych. Poza tym pozostałą po gotowaniu wodę można przeznaczyć na zupę lub sos, aby maksymalnie wykorzystać składniki odżywcze"- radzi specjalista.

Podobnie jest w przypadku ryb. Pieczone, gotowane na parze, grillowane zachowują cenne kwasy omega-3 niezwykle istotne dla zachowania prawidłowej pracy mózgu. Po usmażeniu, ryba traci wszelkie swoje właściwości.

Istotne jest również przechowywanie jedzenia - za przykład Dr. Saldmann podaje szpinak.

"Przechowywanie szpinaku w lodówce przez tydzień powoduje, że traci 50 proc. witaminy B9" - wyjaśnia.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (17 046) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.