Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Marek Sawicki: Polskie rolnictwo ma niewykorzystany potencjał

  • Autor: portalspozywczy.pl, Paulina Bełżecka, Łukasz Stępniak
  • Data: 06-03-2014, 14:14
Marek Sawicki: Polskie rolnictwo ma niewykorzystany potencjał
Marek Sawicki, poseł na Sejm RP, Zastępca Przewodniczącego w Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi i były minister rolnictwa. Fot. PTWP

W polskim rolnictwie jest jeszcze ogromny niewykorzystany potencjał produkcyjny. Pytanie, czy będziemy ten potencjał rozwijali tylko i wyłącznie pod kątem ilości, czy będziemy też utrzymywali przy tym wysoką jakość naszych produktów. Mamy duże możliwości produkowania surowców i wyrobów tradycyjnych, regionalnych, wytwarzanych w warunkach naturalnych, przy znacznie mniejszym zużyciu środków chemicznych - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Marek Sawicki, poseł na Sejm RP, zastępca przewodniczącego w Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi i były minister rolnictwa.

Jak zauważa poseł, w Polsce średnie plony zbóż wynoszą około 3,5 tony z hektara, podczas gdy Węgry osiągają 6,5 tony, a Francuzi powyżej 8 ton. Tymczasem klimat Polski i tych państw istotnie się nie różni. Jakość gleb w części Węgier jest lepsza niż w Polsce ale w części gorsza, a we Francji przybliżona.

- Tu musi nastąpić kalkulacja przedsiębiorców i rolników. Z pewnością będzie grupa, która będzie dążyła do specjalizacji jakościowej, ale będzie też grupa towarowo-eksportowa, która będzie dążyła do specjalizacji ilościowej. Oczywiście można uzyskać ilość bez pogarszania jakości, ale nie jest to łatwe - podkreśla Marek Sawicki.

Jego zdaniem, w produkcji trzody chlewnej trudno będzie dorównać zachodnim sąsiadom, dlatego Polska powinna postawić na inne sektory mięsa.
- Zastanawiam się, czy Polska nie powinna rozwijać produkcji, w której jesteśmy dobrzy i konkurencyjni a więc: bydło mleczne i mięsne, drób, owce (ogromny potencjał pastwiskowy) - mówi Marek Sawicki.

- Jeśli chodzi o trzodę chlewną nawiązanie do konkurencyjności zachodnich sąsiadów będzie trudne, ale przy planowanym wsparciu finansowym z nowego PROW możliwe - dodaje.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • logiczny 06-03-2014, 17:05:
Na każdej fakturze rolnik ma potrącenia na fundusz promocji żywności a potem gromadzone pieniądze są wykorzystywane do lansowania się PSL-u i Marka Sawickiego . Np . kampania Polish breakfast za co inkasują kasiorkę politycy . Więc im więcej będę produkował tym więcej będą potrącać na fakturze na fundusz promocji i tym więcej będę wspierał PSL . Im więcej będę wspierał PSL tym bardziej będę pogarszał swoją sytuację materialną . Im będę biedniejszy tym mniej będę produkował . Nie widzę żadnej logiki w tym co mówi Sawicki .

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 724) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH