REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Miody, sery i chleb nagrodzone w konkursie "Smaki Warmii, Mazur i Powiśla"

  • Autor: PAP
  • Data: 04-12-2011, 14:52

Miód lipowy z pasieki w Kętrzynie, naturalny ser salami wyprodukowany w mleczarni w Suszu pod Iławą i chleb flisacki wypiekany w gospodarstwie agroturystycznym pod Ełkiem zostały uznane za najlepsze produkty regionalne z Warmii i Mazur.

REKLAMA

W konkursie startowały firmy, restauracje, szkoły gastronomiczne i gospodarstwa agroturystyczne. Jak powiedziała PAP jedna z uczestniczek Dagmara Gęstwińska ze wsi Pierzwałd (w konkursie startowało jej danie z wędzonych wątróbek z pstrąga), udział w takich zmaganiach pozwala łatwiej zdobywać gości. "Ludzie, którzy przyjeżdżają na odpoczynek do nas, szukają nie tylko ciszy i spokoju, ale i dobrej, tradycyjnej kuchni. Goście nie chcą jeść jedzenia supermarketowego, wolą to tradycyjne" - powiedziała Gęstwińska. W jej gospodarstwie wędzi się ryby.

Konkurs "Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy" organizowany był przez samorząd województwa. Ci, którzy wcześniej zwyciężyli w zmaganiach subregionalnych w Ełku, Szczytnie oraz Elblągu, spotkali się w weekend na finale w Olsztynie.

Jury w finale konkursu nagrodziło produkty w kilku kategoriach, np. za najlepszy produkt pochodzenia roślinnego uznano tort czekoladowo-orzechowy, a wśród autorów potraw zwyciężyła Teresa Brodowska z Prawdowa k. Mikołajek, która przygotowała zrazy wieprzowe z farszem z kapusty kiszonej oraz grzybami. W gospodarstwie Brodowskiej można skosztować także sękacza.

Jury nagrodziło także chleb flisacki, który wypieka Grzegorz Klemarewski z Płociczna k. Ełku. "Pieczenie chleba jest naszą rodzinną tradycją. Tata mi przekazał tradycyjne receptury, a ja ciągle nad nimi pracuję. Goście naszego gospodarstwa są zachwyceni tym chlebem" - powiedział PAP Klemarewski. Chleb flisacki został upieczony z kawałkami boczku. Klemarewski, podobnie jak Gęstwińska przyznał w rozmowie z PAP, że dobra kuchnia jest podstawą prowadzenia gospodarstwa agroturystycznego.

Celem konkursu "Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy" jest także zebranie i opublikowanie unikatowych regionalnych przepisów kulinarnych.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 158) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH