REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Młynarze ruszają z potężnymi inwestycjami w produkcję i ofertę

  • Autor: Puls Biznesu
  • Data: 27-03-2013, 08:50
Młynarze ruszają z potężnymi inwestycjami w produkcję i ofertę
Największe zakłady są wypchane ziarnem po dach

Drogie zboża nie zniechęcają dużych graczy do rozbudowy potencjału produkcyjnego i poszerzania oferty. Mali muszą szukać niszy albo inwestora - pisze "Puls Biznesu".

REKLAMA

Na drastycznie drożejące zboże od dawna narzekali m.in. producenci drobiu (pasza to 70 proc. ceny kurczaka) i makaronów (surowiec stanowi 65-70 proc. kosztu wytworzenia). Na wysokich cenach pszenicy i żyta ucierpiało także polskie młynarstwo. Ale zła passa wkrótce może się skończyć.

- Mamy w Polsce około 6 mln ton mocy przemiałowych, a zapotrzebowanie na mąkę na poziomie 2,5-3,5 mln ton [średnia wartość przemiałowa, czyli ilość mąki uzyskiwana z jednostki ziarna, to około 70 proc. - red.] - twierdzi Jadwiga Rothkaehl, prezes SMRP, na łąmach "PB".

Paradoksalnie - największe zakłady są wypchane ziarnem po dach. Niemal pełnym wykorzystaniem mocy przemiałowych (400 tys. ton) chwalą się m.in. Polskie Młyny - firma z krajowej czołówki w branży, stworzona przez Zbigniewa Komorowskiego, właściciela jogurtowej Bakomy. Niedobór mocy odczuwa GoodMills Polska (dawne VK Polska) - czytamy w "PB".

KOMENTARZE: (9)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • kpt 26-04-2013, 11:56:
ale bzdury,a ogolnie musze stwierdzic tez obsowa na waszym portalu
  • aaa 21-04-2013, 20:53:
Duzi gracze inwestują to fakt .. natomiast mali skutecznie pomagają im w planie przejęcia rynku poprzez sprzedaż własnych wyrobów dla konkurencji. Cięzko odczytać czym sie kierują w takim działaniu. Podnoszą przemiał do około 80% co wiążę się z drastycznym spadkiem jakości mąki typu 750. Brak inwestycji pazerna polityka ekonomicza w stosunku do pracowników prowadzi do ... sytuacji w której mali gracze opuszczą scene.. oczywiście nie wspominając o aspekcie pozyskania energi z naturalnych żródeł które pomogły by obniżyc koszty produkcji..
  • rolnik2 09-04-2013, 19:31:
Magazyny maja pelne...ale z maka, cena zboza spadala (aktualnie cena na rynkach lokalnych wzrasta) -> rekacja rynku piekarniczego byla natychmiastowa, ceny mak zmalaly do granicy progu oplacalnosci i tam pozostaly. Aktualnie panuje atmosfera wzajemnego wykanczania przez konkurentow - branza mlynarska dobija sie sama.
Media przygotowaly konsumentow juz w grudniu, wieszczac zmiane cen zboz, ktore przekladac sie mialu na wyzsze ceny maki, by finalnie wplynac na cene chleba (chwycilo, choc to energia ma wiekszy udzialw cenie chleba). Ciekawe co powieda na koniec polrocza.

Zobacz wszystkie komentarze (9)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 495) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH