REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Mniejsza dawka herbicydów w zbożach jarych

  • www.farmer.pl
  • Autor: Farmer.pl
  • Data: 28-03-2015, 16:37

Aplikowanie obniżonych dawek herbicydów zakłada technologia integrowanej ochrony roślin. Portal Farmer.pl zastanawia się jaka jest wrażliwość chwastów na niższe dawki.

REKLAMA

Zdolności konkurencyjne zbóż względem chwastów są różne. Chwasty stanowią zdecydowanie większe zagrożenie dla młodych plantacji. Rosną bowiem szybciej niż zboża, zacieniając tym samym rośliny uprawne, i pobierają z podłoża cenne składniki pokarmowe. Występujące chwasty w ilościach powyżej progów szkodliwości przyczyniają się do obniżenia plonu i pogarszania jego jakości. W zachwaszczonym łanie rośliny narażone są na silniejszą presję chorób, łatwiej wylegają, a ziarno ma większą skłonność do porastania.

W ochronie upraw przed zachwaszczeniem najczęściej wykorzystywaną metodą jest stosowanie herbicydów. Skuteczność działania herbicydów w walce z chwastami w zbożach jarych, ich oddziaływanie na plon oraz jakość ziarna zależy od warunków siedliskowych, przebiegu pogody w sezonie wegetacyjnym, agrotechniki oraz od składu chemicznego preparatów i ich dawek. Niezależnie od stopnia zachwaszczenia, rozwiązania nie stanowi wprowadzenie większych dawek herbicydów, bowiem aplikowanie dużych ilości chemicznych środków ochrony roślin wywołuje szereg negatywnych skutków, takich jak wzrost ich szkodliwych pozostałości w glebie i ziarnie. Podstawowym elementem zrównoważonego rolnictwa jest technologia integrowanej ochrony roślin, zakładająca między innymi aplikowanie obniżonych dawek herbicydów, ale także w innych gatunkach roślin są metody łączone, mechaniczno-chemiczne z użyciem znacznie obniżonych dawek herbicydów.

MNIEJSZA DAWKA PODDANA OCENIE

Herbicydy z nowymi substancjami czynnymi i w unowocześnionych formulacjach są zazwyczaj rejestrowane w wąskim zakresie zalecanych dawek do skutecznego zwalczania wybranych gatunków chwastów. Brakuje informacji o poziomie wrażliwości poszczególnych gatunków na różne dawki tych środków. Na terenie Polowej Stacji Doświadczalnej Instytutu Ochrony Roślin - Państwowego Instytutu Badawczego w Winnej Górze prof. Roman Kierzek i mgr Krystyna Miklaszewska przeprowadzili badania w uprawie jęczmienia jarego pod kątem oceny wrażliwości chwastów na aminopyralid + florasulam (Dragon 450 WG) oraz tifensulfuron metylowy + tribenuron metylowy (Granstar Ultra SX 50 SG) stosowane w obniżonych dawkach, z dodatkiem adiuwantów. W 2-letnich badaniach wykorzystano dwie odmiany jęczmienia jarego, Rubinek oraz Antek.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (10 004) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH