Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Mniejsza produkcja mąki

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościwowej
  • Data: 04-01-2011, 13:03
Mniejsza produkcja mąki
Tylko w listopadzie mąka podrożała o 6,2 proc.

Z najnowszych danych opublikowanych przez GUS wynika, iż produkcja mąki pszennej w zakładach zatrudniających ponad 50 osób w listopadzie 2010 r. wzrosła w skali miesiąca o 6,2 proc. do 126 tys. t - podają eksperci BGŻ. Jednakże w porównaniu do listopada 2009 r. była niższa o 5,8 proc.

Z informacji GUS wynika również, iż od początku roku, to znaczy w okresie styczeń-listopad 2010 r., produkcja mąki pszennej w monitorowanej grupie młynów ukształtowała się na poziomie 1 352 tys. t i była o 13,4 proc. niższa, aniżeli w analogicznym okresie 2009 roku. Spadek produkcji mąki pszennej w skali roku wynikał przede wszystkim ze wzrostu cen zbóż.

Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej szacuje, iż całkowita produkcja mąki pszennej w 2010 r. (we wszystkich zakładach) była na poziomie 2 150 tys. t, co oznacza spadek o 3,7 proc. w skali roku. Dla porównania w 2009 r. produkcja mąki pszennej wyniosła 2 233 tys. t i była o 6,6 proc. wyższa niż w roku poprzednim. W przypadku mąki żytniej krajowa produkcja w ubiegłym roku szacowana jest przez Instytut na 230 tys. ton, czyli na poziomie o 5,5 proc. wyższym, aniżeli w 2009 roku.

Prognozowane wysokie ceny zbóż oraz niska podaż pszenicy i żyta o parametrach konsumpcyjnych będą działały w kierunku ograniczenia w kraju przemiałów zbóż na mąkę. W przypadku pszenicy szacuje się, iż w tym roku krajowa produkcja tego zboża o wymaganych przez młyny parametrach spadła z 7,7 mln t w sezonie 2009/2010 do 4,0 mln t, czyli o blisko połowę. Ponadto wg listopadowych szacunków Strategie Grains w całej UE w bieżącym sezonie podaż pszenicy konsumpcyjnej w porównaniu do analogicznego okresu przed rokiem obniżyła się o blisko 19% do 69,5 mln ton (bez uwzględnienia zapasów z poprzedniego sezonu). Znaczące zmniejszenie się dostępności surowca wynika nie tyle ze spadku produkcji pszenicy ogółem, co relatywnie niskich przeciętnych parametrów tegorocznego zboża. Głównym problemem jest niska średnia liczba opadania.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 520) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH