Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

Mniejsza produkcja mąki, większa pieczywa

- Po siedmiu latach wzrostu, w pierwszym półroczu br. obniżyła się produkcja mąki pszennej. Utrzymały się natomiast wzrostowe tendencje w przypadku mąki żytniej i pieczywa świeżego - mówi Marta Skrzypczyk, dyrektor biura analiz sektora rolno-spożywczego, BNP Paribas.

Mniejsza produkcja mąki, większa pieczywa
fot. unsplash.com

Autor: BNP Paribas
Data: 21-08-2019, 14:21

Ostatnie dane GUS wskazują, że w styczniu-czerwcu br. przedsiębiorstwa zatrudniające 50 osób i więcej wyprodukowały 870 tys. t mąki pszennej, czyli o niespełna 1% mniej wobec analogicznego okresu 2018r. Jeszcze w pierwszych pięciu miesiącach (do maja br.) produkcja przewyższała zeszłoroczny poziom, dopiero końcówka półrocza przyniosła odwrócenie tych tendencji. W czerwcu br. duże młyny wytworzyły o 126 tys. t mąki pszennej, czyli o ponad 12% mniej wobec analogicznego miesiąca 2018 r.

- W czerwcu br. znacznie mniejsza (o około 17%) niż rok wcześniej była również produkcja mąki żytniej – wyniosła 14,7 tys. t. Niemniej, wolumen za całe półrocze wyniósł 99,3 tys. t i był o ponad 12% wyższy w relacji rocznej.  Popularność mąki żytniej w ostatnich latach stopniowo wzrasta. Pomiędzy 2010 r. a 2018 r. w zakładach zatrudniających powyżej 9 osób, jej produkcję zwiększono o 25% (do 253 tys. t). Dla porównania, produkcja mąki pszennej w tym okresie wzrosła o 10% (do 2457 tys. t). Mąka żytnia nadal pozostaje jednak artykułem dość niszowym – w ubiegłym roku jej produkcja stanowiła zaledwie 10% produkcji mąki pszennej, zaś w 2010 r. – 9% - podaje Marta Skrzypczyk, dyrektor biura analiz sektora rolno-spożywczego, BNP Paribas.

O ile lata 2017-2018 przyniosły spadek produkcji pieczywa ogółem, o tyle w pierwszym półroczu br. notuje się już wzrosty (dane nie są jednak w pełni porównywalne, bowiem w przypadku pierwszej połowy br. dotyczą firm zatrudniających 50 osób i więcej, zaś dane roczne obejmują przedsiębiorstwa zatrudniające od 10 osób). W styczniu-czerwcu br. wyprodukowano 429 tys. t pieczywa świeżego, o prawie 2% więcej wobec analogicznego okresu przed rokiem. Podobnie jak w przypadku mąki, wzrosty dotyczą przede wszystkim pieczywa żytniego, którego produkcja sięgnęła 35 tys. t i była o ponad 8% wyższa w relacji rocznej. Z kolei pieczywa z mąki mieszanej (pszenno-żytniej) wytworzono o ponad 4% r/r mniej (łącznie 266 tys. t).

- Spadki notuje się również w odniesieniu do kasz oraz grysików i to trzeci rok z rzędu. Produkcja najpopularniejszych z nich, jęczmiennych, w pierwszej połowie br. wyniosła 9,9 tys. t i była o prawie 16% niższa w relacji rocznej - dodaje Marta Skrzypczyk.

Utrzymuje się natomiast wzrostowa tendencja w produkcji makaronów. W styczniu-czerwcu br. produkcja wyniosła prawie 85 tys. t i była o ponad 7% wyższa w relacji rocznej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Marta Skrzypczyk RSS ALERT    /    BNP Paribas RSS ALERT    /    pieczywo RSS ALERT    /    rynek pieczywa RSS ALERT    /    rynek mąki RSS ALERT    /    mąka RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.227.254.12
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.