REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Moda na dietę bezglutenową irytuje piekarzy

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 08-04-2015, 15:10
Moda na dietę bezglutenową irytuje piekarzy
Stefan Putka, współwłaściciel i członek zarządu Polpain-Putka

- Obecnie piekarzy strasznie irytuje moda na diety bezglutenowe, czyli niejedzenie pieczywa w ogóle, co uważamy za szkodliwe dla zdrowia. Mam nadzieję, że ta moda minie, bo z mojego punktu widzenia i wedle mojej wiedzy – a brałem udział w różnych konferencjach naukowych na ten temat - taka dieta dla osoby zdrowej nie jest zbyt rozsądna - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Stefan Putka, współwłaściciel i członek zarządu Polpain-Putka.

REKLAMA

Zdaniem Stefana Putki, "moda" na spożywanie produktów bezglutenowych jest irracjonalna i wewnętrznie sprzeczna.

- Z jednej strony lansuje coś, co niby ma być powrotem do historii, do prawidłowego żywienia. Równocześnie jednak neguje to, co człowiek dawniej jadł. A zboża pod jakąś postacią jadł prawie zawsze. Człowiek najpierw był zbieraczem, dopiero później zaczął jeść mięso, a mleko jeszcze później. Siłą rzeczy przewód pokarmowy ukształtował się w ten sposób, aby pozwalać na spożywanie różnych produktów ze zbóż - komentuje Putka.

Współwłaściciel Polpain-Putka zdradza, że zauważa już powolny odwrót od diet bezglutenowych na rzecz spożycia pieczywa. Jak mówi, spadki spożycia pieczywa w Polsce powinny wkrótce wyhamować, a następnie odbić się i na nowo zacząć rosnąć, choć oczywiście nie we wszystkich kategoriach. Zdaniem Stefana Putki, wzrastać będzie konsumpcja m.in. pieczywa gruboziarnistego, z pełnego przemiału, półprzemiału, z mąk grubego przemiału i razowych.

Przeczytaj pełny, obszerny (8 stron) wywiad ze Stefanem Putką.

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • anna 24-12-2015, 18:40:
Nadmiar węglowodanów w diecie, m.in. pieczywa sprzyja otyłości, insulinooporności i cukrzycy. Jest to niezaprzeczalny fakt, co raz więcej osób otyłych chodzi po naszych ulicach. Do tego chleb obecnie oferowany przez producentów pieczywa jest napakowany substancjami dodatkowymi, polepszaczami itp. chemią. To nie jest już ten chleb, który kiedyś był produkowany. Zakwas przygotowywany jest z proszku, ciasto barwione karmelem, konserwowane syntetycznymi dodatkami, są już nawet dostępne aromaty o smaku pieczywa, a na półkach w sklepach brak informacji o dokładnym składzie, a jak już jakaś piekarnia przedstawia skład na etykiecie, to z pewnością nie jest on równoznaczny z tym co jest dodawane, mnóstwo dodatków nie jest deklarowana, traktowane są jako substancje pomocnicze, nie pełniące funkcji w samym produkcie, a przez to zwolnione z deklaracji na opakowaniu, a jednak są w produkcie. Zatem nie dziwi spadek sprzedaży pieczywa w takiej wersji jak występuje w sklepach.
  • gość 09-04-2015, 10:35:
piekarz ma rację bo to są nagonki urzędników z tego IJHARS,PIH oraz artykuły sponsorów

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 535) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH