REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Możliwości wykorzystania kukurydzy są ogromne

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 22-11-2016, 12:11
Możliwości wykorzystania kukurydzy są ogromne
Prof. Tadeusz Michalski, prezes Polskiego Związku Producentów Kukurydzy, fot. Farmer.pl

- W USA każdego roku 34-35 mln ton kukurydzy przerabiane jest na produkty spożywcze. To ok. 10 procent całości produkcji, a pamiętajmy, że USA to potentat kukurydziany - mówił prof. Tadeusz Michalski, prezes Polskiego Związku Producentów Kukurydzy.

REKLAMA

Prof. Michalski podkreśla, że kukurydza ma szereg zastosowań w przemyśle spożywczym.

- To m.in. przemiał ziarna na pasze i mąki do bezpośredniego spożycia lub jako półprodukty dla przemysłu spożywczego, słodowniczego i innych zastosowań pozaspożywczych. Produkty przemiału to np. mąka kukurydziana do produkcji chleba, herbatników, makaronu, kasz dla przemysłu browarniczego. Browary nie chwalą się, że mają kukurydzę, ale każdy sypie jej ile się da, bo jest znaczne obniżenie kosztów produkcji piwa, które nie pogarsza jego jakości - dodaje.

Według szacunków Polskiego Związku Producentów Kukurydzy tegoroczne zbiory wyniosą 3,6 mln ton wobec szacunków IERiGŻ na poziomie 3,9 mln ton.

- Niedawno mieliśmy zbiory rzędu 500 tys. ton. Dzisiaj te blisko 4 mln ton to znacząca ilość dla produkcji zbożowej. Jeśli przyjmiemy, że całkowita produkcja zbóż łącznie oscyluje w granicach 30 mln ton to 4 mln jest niezłym wynikiem. To spory udział, a w dodatku bufor, który powoduje, że wahnięcia in minus w produkcji zbożowej mogą być zbuforowane przez kukurydzę i odwrotnie. Na szczęście cykl rozwojowy kukurydzy jest inny niż zbóż, przez co potrafi nam to dobrze uzupełnić. Dla rolnictwa ważne jest żeby zbiory były wierne, stabilne. Jeśli ktoś celuje w najwyższe plony to czasami może się niemile zaskoczyć - dodał.

Prof. Michalski zaznaczył, że sytuację producentów kukurydzy w 2016 roku znacznie utrudniła pogoda.

- W tym roku mieliśmy ciepły początek wiosny, potem zimny okres na początku czerwca. Pod koniec czerwca cały lipiec były opady, nie było aż tak ciepło, ale kukurydza potrzebuje więcej wody niż ciepła. W związku z tym mieliśmy doskonałe warunki do rekordowych plonów i liczyliśmy na kolejny rekord jeśli chodzi o plon średni z hektara. Niestety, okazało się, że od połowy sierpnia do końca września w wielu rejonach kraju zapanowała potężna susza, która przyhamowała zbiory i ostatecznie w badaniach wyszło, że straty wyniosły od 10-20 procent w skrajnych warunkach glebowych. Są wyniki badań, które wskazują, że jeśli w tym okresie kukurydza stoi na polu przez miesiąc to straty mogą wzrosnąć nawet czterokrotnie. Wiąże się to z rozwojem chorób, niszczeniem przez ptaki i dziki w warunkach ciągłego deszczu - dodał.

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (29 616) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 219)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH