REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Nadszedł okres próby dla wszystkich w branży młynarskiej

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 26-10-2015, 14:13
Nadszedł okres próby dla wszystkich w branży młynarskiej
Piotr Piąstka, prezes GoodMills Polska (fot. Paweł Pawłowski/zelaznastudio.pl)

- Mamy teraz okres próby dla wszystkich podmiotów na rynku. Rentowności określa się od pewnego czasu na tym samym poziomie: marża realizowana przez branżę oscyluje od 2 do 5 proc. - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Piotr Piąstka, prezes GoodMills Polska.

REKLAMA

O tym, kto ma w Polsce jaką marżę, decyduje w dużym stopniu podział cen surowca. Jak zauważa Piąstka, powoduje on, że młyny zlokalizowane na południu Polski są w dosyć uprzywilejowanej sytuacji, gdyż dysponują dużo tańszym surowcem, niż obiekty w środkowo-północnej części Polski. Nic więc dziwnego, że GoodMills planuje budowę bądź przejęcie młyna właśnie na południowym wschodzie Polski.

W Polsce zamykanych jest coraz więcej młynów i to głównie w północno-środkowej części kraju. - W ostatnim czasie mieliśmy w Polsce do czynienia z zamknięciami ważnych młynów. Na rynku nie powiodło się także jednemu z niemieckich inwestorów. Mimo, iż były to nowe projekty, to jednak nie przetrwały próby i koniecznym stało się zawieszenie ich działalności - zwraca uwagę Piąstka.

Trudna sytuacja w branży zaowocowała tym, że dzisiaj w Polsce działa już tylko około 460 młynów, a spośród nich znaczącą rolę odgrywa zaledwie kilkadziesiąt. Prawdopodobnie ta liczba w dalszym ciągu bedzie maleć - doświadczenia innych krajów Unii Europejskiej pokazują, że konsolidacja rynku młynarskiego może zajść znacznie dalej.

Konsolidacji w Polsce sprzyjać będzie znacząco wyższa koncentracja przemysłu piekarniczego, w którym udział pieczywa mrożonego wyraźnie wykracza poza poziomy notowane w naszym kraju.

- Pomimo tego, mniejsze młyny znalazły swoje miejsce: produkują przede wszystkim różnorodne mąki dla wielu produktów, których dzisiaj oczekują bardzo wymagający konsumenci. Jest to na pewno obszar, w którym małe młyny będą się bardzo silnie rozwijały - prognozuje Piąstka.

Dla mniejszych podmiotów, szansą będzie właśnie nisza związana z produkcją różnych typów mąki, nie tylko z pszenicy oraz żyta. Silną konkurencją na rynku pozostaną także lokalne młyny, dobrze radzące sobie we własnych regionach.

Przeczytaj pełny, obszerny (10 stron) wywiad z Piotrem Piąstką:
Piotr Piąstka, prezes GoodMills Polska - obszerny wywiad

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 618) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH