Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

Naukowcy z Łodzi chcą pozyskiwać białko spożywcze z rzepaku

Pierwsza na świecie biorafineria produkująca białko z rzepaku powstanie na Dolnym Śląsku. To wizja naukowców z Łodzi, którzy pozyskali na ten cel kilkanaście milionów złotych dzięki inwestorowi z branży olejarskiej.

Naukowcy z Łodzi chcą pozyskiwać białko spożywcze z rzepaku
Biotechnolodzy z Łodzi opatentowali metodę uzyskiwania wartościowego składnika z biomasy powstałej po tłoczeniu oleju, fot. mat. pras.

– W 2019 roku w Żórawinie stanie pilotażowa biorafineria, która umożliwi produkcję rzepakowego białka na skalę przemysłową – zapowiada Krzysztof Wilczyński z Grupy Wilmar. Podwrocławska spółka, specjalizująca się w przetwórstwie roślin oleistych, zainwestowała w projekt firmy NapiFeryn BioTech. Oprócz kapitału Wilmar dostarczy technologiczną pomoc. Współpraca obu przedsiębiorstw ma doprowadzić do pojawienia się na globalnym rynku nowego polskiego białka roślinnego.

Białko spożywcze z rzepaku jest pomysłem biotechnologów z Łodzi, którzy opatentowali metodę uzyskiwania wartościowego składnika z biomasy powstałej po tłoczeniu oleju.

– Nasze rozwiązanie to dobra wiadomość dla producentów żywności, bo będą mieli dostęp do białka, które jest alternatywą dla soi. To szczególnie ważne dla tych krajów, które mają własne, bogate źródła rzepaku, jak Polska – mówi doktor Magdalena Kozłowska, prezes spółki NapiFeryn BioTech. – Rzepak to najczęściej uprawiana roślina oleista w Polsce. Jego zbiory wynoszą 2,2-3,2 mln ton rocznie. Jesteśmy czwartym co do wielkości producentem rzepaku w Unii Europejskiej, podczas gdy niemal 100 proc. soi i jej półproduktów pochodzi z importu, głównie z Argentyny i Paragwaju – zaznacza Kozłowska.

Z kolei doktor Piotr Wnukowski dodaje, że białko rzepakowe może być zdrowym składnikiem m.in. pieczywa, makaronów, słodyczy i napojów. – Na tej technologii skorzystają również tłocznie. Będą mogły wycisnąć więcej wartości z nasion rzepaku, wytwarzać z niego zarówno olej, jak i naturalne, funkcjonalne białko – mówi Wnukowski.

Komercyjny potencjał NapiFeryn ponad rok temu dostrzegł jako pierwszy fundusz Impera Alfa, który specjalizuje się w inwestycjach na wczesnym etapie rozwoju. Wyłożył na nowe, ekologiczne białko „made in Poland” milion złotych.

– Inwestujemy wyłącznie w unikalne polskie projekty naukowo-technologiczne, m.in. z branży rolno-spożywczej z globalnym potencjałem komercjalizacji – wyjaśnia Andrzej Ziemiński z Impera Alfa. – Postawiliśmy na NapiFeryn nie tylko ze względu na analizę globalnych trendów produkcji spożywczej, ale przede wszystkim z uwagi na nowatorski proces pozyskania białka, skalowalność produkcji na inne rynki oraz doświadczenie zespołu zarządzającego – dodaje przedstawiciel funduszu VC.

NapiFeryn BioTech ma dobrą passę. Pod koniec 2016 roku firma odebrała prestiżową Nagrodę Gospodarczą Wojewody Łódzkiego w kategorii start-up. Ze źródeł unijnych spółka dostała wsparcie na poziomie blisko 12 mln złotych. To m.in. pieniądze z konkursu „Szybka ścieżka” (realizowanego przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju) i programu Horyzont 2020 (największego programu UE finansującego badania i innowacje). W 2017 roku NapiFeryn BioTech będzie doszlifowywał swoją technologię i powiększał zespół badawczy. Z Kozłowską i Wnukowskim już teraz pracuje kadra młodych specjalistów z Politechniki Łódzkiej. Firma ma swoje laboratoria w Bionanoparku, kompleksie naukowo-technologicznym w Łodzi. W Łodzi pozostaje zatem całe zaplecze badawczo-rozwojowe firmy.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

rzepak RSS ALERT    /    Łódź RSS ALERT    /    soja RSS ALERT    /    białko RSS ALERT    /    Napiferyn Biotech RSS ALERT    /    Piotr Wnukowski RSS ALERT    /    startupy RSS ALERT    /    start-upy w Polsce RSS ALERT    /    start-up RSS ALERT    /    technologie RSS ALERT    /    technologie dla branży spożywczej RSS ALERT    /    Narodowe Centrum Badań i Rozwoju RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.82.93.116
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.